Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Οι… άθλιοι της ΒΙΑΛ

Γιάννης Τζούμας
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 06/01/2020 - 21:11

Ξέρω, δεν τους κάλεσε κανείς εδώ. Ξέρω, να πάνε από εκεί που ήρθαν. Ξέρω, είναι αλλόθρησκοι και θα μας αλλοιώσουν εθνολογικά.

Ξέρω ότι υπάρχουν κι’ αυτές οι φωνές και είναι πολλές, αλλά θα ήθελα να ήταν μαζί μου σήμερα.

Την ώρα που έβγαζα αυτή την φωτογραφία, ήξερα ότι είχα κάτι κοινό με αυτούς τους ανθρώπους. Ήμουν εκεί συνειδητά και εγώ και αυτοί. Εγώ για τις ανάγκες του ρεπορτάζ εκείνοι για τις ανάγκες της ζωής.

Μόνο που εγώ πατούσα με τα παπούτσια μέχρι τον αστράγαλο στη λάσπη, που μάλλον είχε κάτι… βαρύ, σαν από κάτουρο, και αυτοί ήταν γύρω από έναν τενεκέ με ξύλα για να ζεσταθούν, σε μια παράγκα περίπου στο μέγεθος μικρής… τουαλέτας.

Όταν σήκωσα την μηχανή, μου έγνεψαν να μην φωτογραφήσω και το σεβάστηκα, αλλά κατάλαβα ότι ήθελαν απλά να φωτογραφηθούν… όλοι.

Και ξαφνικά βγαίνει από την παράγκα ένα παιδί, και μετά και άλλο, και μετά και άλλο…και μετά και τέταρτο!

Υπέθεσα ότι τελειώσαμε, όπως σωστά υπέθεσα ότι υπήρχε μέσα και άλλος, στον οποίο απαγορεύεται η φωτογράφηση. Η… μάνα.

Εδώ σταμάτησαν τα κοινά μεταξύ μας. Εγώ θα επέστρεφα να κάνω… απολύμανση στα ζεστά μου και μπροστά στον υπολογιστή, που γράφω τώρα, και αυτοί θα στριμώχνονταν στην παράγκα τους, με το κρύο να πιρουνιάζει τα κόκκαλα και το νερό να πέφτει καταρράκτης.

Και έτσι γράφοντας, και εγώ και οι έχοντες την γνώμη, που περιγράφω προλογικά, και οι κάτοικοι μιας από τις παράγκες της ΒΙΑΛ, σκέφθηκα ότι έχουμε κάτι κοινό, που να πάρει και να σηκώσει.

Είμαστε άνθρωποι και μάλιστα για τους θρησκευόμενους, μας έκανε και ο ίδιος Θεός και είμαστε και… αδέλφια, Θεέ μου συγχώρεσε μου, αλλά αυτά δεν είναι δικά μου, μα του… αναρχικού υιού σου.

Και σκέφθηκα ότι επειδή εμείς είμαστε εκ των πραγμάτων, της ιστορίας, της γεωγραφίας και άλλων αλλότριων θεμάτων, μερικές δεκαετίες μπροστά από την νοοτροπία αυτών των ανθρώπων, χρειάστηκαν τα ΜΑΤ για να μπούν στην σειρά να πάρουν κουβέρτες, πως θα έπρεπε αφού τους αφήσαμε να μπούν σπίτι μας, αφού τους λέμε ότι θα εξετάσουμε το αίτημα τους για άσυλο, ότι τουλάχιστον θα τους είχαμε εξασφαλίσει, για όσο καιρό μείνουν εδώ, καλύτερες συνθήκες από… ζώα.

Έτσι θέλω να ξέρετε, όσοι δεν είμαστε μαζί σήμερα στην ΒΙΑΛ. Οι άνθρωποι αυτοί ζούν σαν ζώα.

Θεωρώ ότι δεν μας τιμά και επίσης θεωρώ ότι την ίδια γνώμη θα έχουν και οι πιο αρνητικοί σ’ αυτά που γράφω, αν φύγουν απ’ τα ζεστά τους και πεταχτούν να δούν αν εκεί που μένουν οι… άθλιοι της ΒΙΑΛ, θα έβαζαν έστω ένα αδέσποτο, γιατί τα σκυλιά μας σίγουρα ζούν κάτω από καλύτερες συνθήκες.

 

Υ.Γ. Στην ΒΙΑΛ διαπιστώνεις εκτός των άλλων την ηλιθιότητα του κράτους. Πως ας πούμε έχουν ΦΠΑ 17-24% !!!! και περιμένουν να μαζέψουν φόρους;

 Έτσι και στην ΒΙΑΛ έχουν τους ανθρώπους μέσα στις λάσπες και στους στεγασμένους χώρους είτε φιλοξενούν….  Γραφεία, είτε έχουν μια αποθήκη του Δήμου λέει, λες και η υπόλοιπη ΒΙΑΛ είναι του… Θανάση και την ανοίγουν μόνο όταν χαλάσει ο κόσμος. Κοντολογίς, μέχρι να δούν τι διάολο θα κάνουν, με το Αίπος, το 15, το 18, τον Αχλαδόκαμπο, την Νταμαροτούντα (δεν το κατάλαβα εγώ δεν μπορώ να φανταστώ περιοχές που δεν υπάρχουν;) θα μπορούσαν να μην έχουν τους ανθρώπους στο ψοφόκρυο και στη βροχή.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 17/01/2020 - 22:21

Μα είναι ερωτήματα τώρα αυτά;

Αναφερόμαστε στην κινητοποίηση της Τετάρτης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ή μόνο για το… μεταναστευτικό, όπως σημειώνει η εικονιζόμενη αφίσα κάλεσμα της Περιφέρειας;

Να μια πρώτη επισήμανση με σημασία. Όταν κινητοποιείσαι για κάτι, πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο της διαμαρτυρίας σου.

Γιατί φωνάζεις, τι αιτήματα έχεις, απέναντι σε ποιόν, τι επιδιώκεις και αν εκτός από αρνητικός σε κάτι έχεις και προτάσεις, που δεν εισακούγονται.

Με αυτά τα δεδομένα ας μην έχουμε αυταπάτες. Κοινό πλαίσιο δεν υπάρχει. Άλλα λέει η Περιφέρεια, άλλα οι φορείς, για παράδειγμα η ΑΔΕΔΥ, άλλα οι… Χαλκούσοι και άλλα οι… Βρονταδούσοι.

Ας μην το αναλύσουμε παραπέρα το θέμα, νομίζω είναι κατανοητό.

Όμως κατανοητό είναι και ένα βασικό άλλο. Κατά καιρούς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μην φωνάξουμε, έστω και με διαφορετικούς τόνους, δεν μπορούμε να μην στείλουμε προς το πανελλήνιο το αίτημα μας, ότι δεν αντέχουμε άλλο.

Αυτό και θα διαμηνύσει η κινητοποίηση της Τετάρτης.

Όχι δεν έχουμε αυταπάτες, όχι δεν μας τσιμπάει κατά καιρούς μύγα, όχι δεν περιμένουμε να μας ακούσουν και αύριο να στείλουν καράβια να αδειάσουν τα νησιά, όχι δεν θα λύσουμε αύριο το πρόβλημα, όμως με άλλη μια δυνατή, ειρηνική πάντα έκρηξη μας, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν.

Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί μας κούρασε μόνο η πολυκοσμία, αυτών που οι μισοί λέμε πρόσφυγες – μετανάστες και οι άλλοι μισοί λαθρομετανάστες, μας κούρασε ο ερασιτεχνισμός μέχρι εξοντώσεως της κεντρικής εξουσίας.

Μιας εξουσίας που έχει και χρώμα και όνομα. Μιας εξουσίας που μας ξεκίνησε με τα παλαβά ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και άφησε το υπ’ αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα της χώρας στον αυτόματο, με μια άλλη εξουσία, που ήρθε μόλις χθες από τα χείλη του Πρωθυπουργού να μας πεί, συγνώμη λάθος η κατάργηση του υπουργείου.

Που; Στο Μεταναστευτικό!

Δηλαδή ας πάει και το παλιάμπελο με τους Συριζαίους ήρθε ο… μαθητής Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε διαβάσει τόσο καλά στις πανελλήνιες, γιατί μέχρι τώρα δείχνει επιτυχία και σοβαρότητα παντού, να μας πεί ότι, λάθος δεν διάβασα καλά… Μαθηματικά και… Αρχαία.

Βέβαια από μιας πλευράς είναι θετικό ότι το λέει, αλλά έλεος, όχι πιά άλλα λάθη ή αδιάβαστα μαθήματα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι νησιώτες δεν αντέχουν άλλο.

Εμείς λοιπόν θα κινητοποιηθούμε και ας γνωρίζουμε ότι άμεσα δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Η κανονικότητα μας, που λέει και η αφίσα της Περιφέρειας δεν θα γυρίσει ως δια μαγείας, η Κυβέρνηση όμως αντιλαμβάνεται ότι είναι καταδικασμένη να επιτύχει;

Και ας προσέξουν όλοι κάτι, αν επιτύχει σ’ αυτό δεν θα φορά μόνο τα νησιά, θα φανεί διαβασμένη και έτοιμη στα βασικά μαθήματα, θα έχει επιτύχει συνολικά.

 

Υ.Γ.  Εννοείται ότι το πρώτο που πρέπει να δούν, είναι που θα πηγαίνει ο 4001, διότι δεσμεύτηκαν για 4000 στο Φλώρι. Αν οι αριθμοί μείνουν ως έχουν, απλά θα έχουμε δύο… ΒΙΑΛ!