Πως έφυγαν από την τσέπη της Χίου 3.200.000 ευρώ μέσα σε 6 μήνες!

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 30/09/2020 - 18:26

Όταν κάνει κατακλυσμό θα βραχείς και εσύ κι’ ας βαστάς ομπρέλα.

Αναφερόμαστε στον κορωνοϊό, που μέχρι τώρα μας προσπερνά ξώφαλτσα.

Συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις οικονομικές του επιπτώσεις;

Δεν ακούς άλλη κουβέντα τοπικά στην αγορά από το πώς θα βγεί, αν θα βγεί οικονομικά ο χειμώνας.

Ειλικρινά και εγώ δεν ξέρω πως θα βγεί, αλλά θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς του εξής προβληματισμού.

Μέχρι να δούμε τι θα χάσουμε, δεν βλέπουμε τι χάσαμε μόνο σε ένα εξάμηνο από το κεφάλαιο που λέγεται υπολειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου;

Αυτό ίσως μερικοί να το νοιώθουν έμμεσα, αλλά υπάρχουν και επαγγελματίες, που ξέρουν καλά τι γράφω γιατί το ζούν άμεσα στο πετσί τους.

Με δεδομένη την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση, σήμερα ζούμε δύο τινά. Φοιτητές που φεύγουν ή φοιτητές που ούτε καν έρχονται.

Οι μεν τα μαζεύουν και φεύγουν μέχρι να ομαλοποιηθεί, αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα μαθήματα, οι δε δεν έρχονται καν, περιμένοντας να περάσει η μπόρα που αποδεικνύεται διαρκείας.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο ή πλησίον του Πανεπιστημίου, μου λένε ότι έχουν ξεμείνει από… κούτες αφού αμέτρητοι φοιτητές ξενοικιάζουν και συσκευάζουν τα μπαγάζια τους, με άγνωστη επιστροφή.

Η φυγή αυτή και οι μη αφίξεις, αφήνουν γερά το αποτύπωμα τους παντού. Από τα καταστήματα εστίασης, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέχρι το… ταπεινό περίπτερο.

Με φίλο που τα κουβεντιάζαμε σήμερα, μου τα υπολόγισε… μπακαλίστικα πλην όμως απ’ ότι φαίνεται σωστά, αφού άντε να του έχουν φύγει κάποια… ψιλά.

Τα… χοντρά όμως που μένουν πόσα είναι;

Υπολόγισε, μου είπε, 800 περίπου φοιτητές, που έφυγαν ή δεν ήρθαν αφού είναι γνωστό ότι έμειναν μόνο όσοι κουτσό εργάζονται, δηλαδή ένα ποσοστό 15-20%. Βάλε ότι καθένας από αυτούς ξοδεύει μέσο όρο 4000 ευρώ το εξάμηνο και κάνε τον πολλαπλασιασμό.

Μας προκύπτει ούτε λίγο ούτε πολύ το νούμερο των 3.200.000 ευρώ, που έφυγαν από τις τσέπες όλων μας το τελευταίο εξάμηνο και δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Δεν ξέρω πόσοι έχουμε αντιληφθεί αυτή την αιμορραγία, αλλά είμαι σίγουρος ότι τον χειμώνα θα το νοιώσουν και οι πιο γερές οικονομικές… κράσεις.

Ακόμα περιμένουμε ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιών της πρώτης γραμμής από την Κυβέρνηση. Παρακαλούμε στο κόστος να συνυπολογιστεί και η φοιτητική οικονομική αιμορραγία.

 

Υ.Γ.: Καλό το γέλιο που ρίξαμε από το πρόγραμμα επισκέψεως της Γιάννας Αγγελοπούλου, που δεν έχω πεισθεί ότι οφείλεται σε δικό της ολίσθημα, αλλά να μην χάσουμε την ουσία. Και αυτή έγκειται ότι η Χίος στον γιορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 πρέπει να πάρει την θέση που της ανήκει. Την πρώτη, την κατακόκκινη, όπως το χρώμα του αίματος και της θυσίας.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα