Χίος, Τρίτη 14 Ιουλίου

Προκυμαία: Ανοικτή -κλειστή ή… βυθισμένη;

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 25/05/2020 - 17:40

 

«Αν δει ο κόσμος με τα δικά μας μάτια την προκυμαία, ειδικά στο τμήμα που βρίσκονται τα Δικαστήρια θα τρομάξει».

 

Τα λόγια αυτά ενός έμπειρου δύτη, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, κυρίως με την έννοια ότι δεν αποκαλύπτει παρά ένα κοινό μυστικό σε όλους, από το Λιμενικό Ταμείο μέχρι το Λιμεναρχείο, μέχρι το ΥΕΝ, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος προκυμαία, πέρα από το σημερινό περιοδικό, που αφορά αν θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος περιπάτου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τις 7.00 μ.μ. έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

 

Βέβαια δεν χρειάζεται κανείς να είναι δύτης για να δει το πρόβλημα. Ένα έμπειρο μάτι θα παρατηρήσει ότι σε μεγάλα τμήματά της η εξωτερική πλευρά, ειδικά της προκυμαίας, έχει υποστεί καθίζηση, ενώ ταυτόχρονα από κάτω… δουλεύει ασταμάτητα η θάλασσα, διεκδικώντας αυτό που της πήραν, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θάλασσα έφτανε στη σημερινή οδό Βενιζέλου και όλο το υπόλοιπο είναι προϊόν προσχώσεων προκειμένου το λιμάνι, που φτιάχτηκε πριν την απελευθέρωση του νησιού, να έχει άνετους χερσαίους χώρους.

 

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό και… χρήμα στο αυλάκι. Οι χερσαίοι χώροι έγιναν… πολυκατοικίες και ο δρόμος περιπάτου και φορτοεκφόρτωσης… κάρων έγινε δρόμος ταχείας κυκλοφορίας για… νταλίκες.

 

Το πρόβλημα, λένε ειδικοί, που κανείς δεν ακούει, αφού κατά το κλασικό, ο καθένας χώνει το θέμα κάτω από το χαλί για τον επόμενο, είναι θέμα χρόνου πότε θα βρεθεί μια φορτωμένη νταλίκα βυθισμένη μέσα στο δρόμο, που τότε όντως θα αποκαλύψει τη γύμνια μας, αφού θα φανεί πως ένα ολόκληρο νησί -ευτυχώς και υπάρχει πλέον ο περιφερειακός δρόμος- θα μπορούσε να κοπεί στα δύο, από την καθίζηση ενός δρόμου.

 

Συνεπώς, ανεξάρτητα τι θα γίνει με την Προκυμαία το καλοκαίρι, ο δρόμος… προ του κύματος φωνάζει πως υποχωρεί και χρήζει άμεσης επισκευής, όχι με ένα ακόμα μπάλωμα αλλά με κλείσιμο, με σύγχρονα μέσα και υλικά των σπηλαιώσεων, ένα έργο χρονοβόρο, δαπανηρό αλλά SOS, αν δεν θέλουμε ξαφνικά να βρεθούμε στην κυριολεξία στη… θάλασσα.

 

 

Υ.Γ.: Επιλέγοντας την λογική του ολίγον έγκυος ας έχει υπόψιν το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το τμήμα που θα έχει τυχόν ανοικτό στην κυκλοφορία είναι αυτό που… βυθίζεται.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 13/07/2020 - 18:08

Αυτή την παροιμία μου θύμισε η εικόνα που αντίκρυσα σήμερα στο Κάστρο, όπου μια κεντρική οδός, όσο… οδοί είναι τα καλντερίμια του Κάστρου, έκλεισε δια της μεθόδου του… Προκρούστη.

Επειδή δηλαδή υπάρχει στην οδό Άννας Κομνηνής, κτίσμα με ετοιμόρροπο μπαλκόνι, επελέγη η μέθοδος κλείνομε τον δρόμο και… ξεμπερδεύομε.

Δεν άρχισα να ρωτάω από υπηρεσία σε υπηρεσία, να σας πω βαριέμαι και την διαδικασία να ακούω τον έναν να φορτώνει τις ευθύνες στον άλλο, ο Δήμος για παράδειγμα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Αρχαιολογική στον Δήμο, όλοι μαζί στον… παπά της Ενορίας και δεν συμμαζεύεται.

Έρχομαι όμως να ρωτήσω τον Δήμαρχο Χίου, πού έχει αυτό που λέμε αντίληψη… πιάτσας.

Είναι λύση αυτό;

Μπορεί να μην βρίσκεται ο ιδιοκτήτης, μπορεί όντως να είναι επικίνδυνο, μπορεί οι υπηρεσίες να μην είναι ευλύγιστες, μπορεί να υπάρχουν και άλλα… μπορεί, είναι όμως η λύση κόβομε τους δρόμους;

Και επειδή μπορεί όντως το παράδειγμα να είναι ακραίο ή προσωρινό θα ήθελα να χρησιμοποιήσω λίγο το ασθενές μνημονικό μου.

Το ίδιο δεν έγινε και με δρόμο λίγο πρίν τα Οθωμανικά Λουτρά;

Και εκεί μπήκε… προσωρινά ένα αλουμινένιο τεμπέκι και έκτοτε οι κάτοικοι κάνουν… βόλτα για να πάνε σπίτι τους, μέσα δε στις αυλές τους δημιουργήθηκε ένας σκουπιδότοπος συν το ερείπιο.

Το ίδιο δεν έγινε με την οδό Αργέντη, όπου μεταξύ των καταστημάτων «Στέκι» και Φαρμακείου Κοκκινάκη, δημιουργήθηκε μια… στοά, να μην πέσει το νεοκλασικό;

Αποτέλεσμα, κόπηκε η κυκλοφορία, η… σκεπαστή οδός μετετράπη σε υπαίθριο ουρητήριο και το νεοκλασικό έχει αφεθεί να πέσει στην οροφή της στοάς.

Το ίδιο δεν έγινε έξω από το Μαιευτήριο, από τον ιδιοκτήτη του το Νοσοκομείο, όπου για να μην πέσουν τα μπαλκόνια… προσωρινά, που κρατάει τώρα πάνω από χρόνο, κόπηκε εν ψυχρώ κομμάτι της οδού, με τον Δήμο και την τροχαία να κάνουν το… κορόϊδο, στην μονιμοποίηση μιας παράνομης κατάληψης;

Και επειδή αν συνεχίσω θα βρεθούν και άλλα παραδείγματα, ειλικρινά θέλω μια απάντηση αν αυτό αποτελεί λύση του προβλήματος.

Επίσης επειδή είμαι και εγώ άνθρωπος καλής θέλησης και λέω μπορεί εκεί, στην οδό Α. Κομνηνής αναφέρομαι, να γίνει άμεσα έργο γι’ αυτό έκλεισε η οδός, είδα ότι επιπροσθέτως μπήκε από την μία τουλάχιστον πλευρά και τροχαίο σήμα απαγόρευσης εισόδου, άρα εδώ έχει ουρά το μακαρόνι.

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν αρχής γενομένης από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, η μέθοδος αυτή «πονάει δόντι κόβει κεφάλι» είναι Χιακή πατέντα ή από κάπου το αντιγράψαμε.

 

Υ.Γ.  Άσχετο. Μετά την… αυτοκρατορική Αγγλία και η… ομόδοξος Ρωσία, ψέλλισε μια καταδίκη για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί, αλλά προσέθεσε ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της κάθε χώρας τι θα κάνει τα κτίσματα της. Ίνα αποδειχθεί ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν ιδεολογίες, δίκιο και θρησκείες υπάρχουν συμφέροντα.