Στην αναμπουμπούλα πάντως ο λύκος… δεν λυπάται

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 28/09/2022 - 20:00

Κάθε φορά το ζητούμενο είναι να έχουμε την μεγάλη εικόνα.

 

Και κυρίως για πράγματα που δεν κρύβονται.

 

Ας πούμε ο Ερντογάν δεν κρύβει ότι οικοδομεί επίθεση κατά της Ελλάδας.

 

Το λέει και το… κτίζει.

 

Αντίπαλος του δεν είμαστε μόνο εμείς. Είναι ο λαός του, που τρέμει την ετυμηγορία του σε έξι μήνες και είναι και ο… χρόνος.

 

Για παράδειγμα μετά τα «δημοψηφίσματα» στην υπό κατάληψη Ουκρανία, δεν μπορεί να περιμένει.

 

Ο Ζελένσκι το είπε καθαρά. Μετά από αυτό «συνομιλίες» τέλος.

 

Μα γίνονταν «συνομιλίες»; Πάντα και τα εισαγωγικά μπαίνουν για το ανεπίσημο του πράγματος. Αλλά «επαφή» υπήρχε. Τώρα τέλος. Αλλάξαμε φάση. Ο Ερντογάν το ξέρει. Η τρελίτσα που πουλάει έλαβε τέλος. Τώρα ή θα διαλέξει τον «Χωροφύλαξ» ή τον «Αστυφύλαξ». Και με τους δύο δεν μπορεί να είναι και από κάποιον με το συμπάθιο θα την… φάει. Άρα βιάζεται.

 

Από την άλλη έχουμε τον πόλεμο να απλώνεται και εκτός Ουκρανίας, εκτός αν δεν καταλάβαμε τι έγινε με το χθεσινό σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας, στη Βαλτική.

 

Οι σεισμολογικοί σταθμοί της περιοχής είχαν καταγράψει… σεισμική δραστηριότητα πριν ανακαλυφθούν οι διαρροές στους δύο αγωγούς.

 

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αυτή η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται σε εκρήξεις.

 

Και ποιός θα μπορούσε να το κάνει αυτό.

 

Μόνο… κράτος απαντούν οι ειδικοί. Κάποιος δηλαδή που να διαθέτει υποβρύχια και να μπορεί κατευθύνει τορπίλες.

 

Και επειδή νιάου - νιάου στα κεραμίδια δεν κάνει επ’ ουδενί ο σκύλος, όλοι κοιτάζουν στην μεριά της Ρωσίας αλλά και της… Αμερικής.

 

Κοντολογίς το παιχνίδι τώρα χοντραίνει και σε λίγο εκτός από το χοντραίνει θα… κρυώνει κιόλας.

 

Έχουμε σκεφθεί ότι η Ευρώπη καλείται στον αστερισμό του… καυσόξυλου;

 

Σε πολιτικό επίπεδο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει απάντηση και μάλιστα ισχυρότατη σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

 

Δανία, Σουηδία Πολωνία και Γερμανία λένε το ίδιο…

 

Το Κίεβο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα για το σαμποτάζ. Αλλά και η Μόσχα μιλάει για δολιοφθορά και δείχνει τους Αμερικάνους.

 

Σε ανύποπτο χρόνο πάντως, στις 7 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο, είχε καταστήσει σαφές ότι εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν τον Nord Stream με τέτοιο τρόπο ώστε να τον καταστήσουν ανύπαρκτο.

 

Στην αντίρρηση του δημοσιογράφου για τη Γερμανική δικαιοδοσία υποδομών, ο Πρόεδρος σχολίασε απότομα: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

 

Το έκαναν λοιπόν ή κρατούσαν το… βίντεο οι Ρώσσοι και το έκαναν… πρώτοι;

 

Αυτό το πιθανότερο είναι να μην το μάθουμε ποτέ. Αυτό που θα μάθουμε είναι οι νέες τιμές του φυσικού αερίου, που θα πάνε στο… Θεό.

 

Που δεν μπορεί να κάνει φαίνεται τίποτα για την περίπτωση μας.

 

Και αυτή δεν είναι πιά πόλεμος στην Ουκρανία. Από χθες με την επίθεση στον αγωγό ο πόλεμος επεκτάθηκε και αυτό αφορά την καρδιά της Ευρώπης.

 

Ενδέχεται σε λίγο να έχουμε τέτοιες εξελίξεις και τόσες συγκρούσεις, που ουδείς θα δίνει σημασία, τι έχουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι και τρώγονται για κάποια βράχια ξεχασμένα στη θάλασσα ή για κάτι νησάκια, που βρίσκονται στη μύτη της Τουρκίας και την ενοχλούν.

 

Ο Ερντογάν δεν καλλιεργεί μόνο κλίμα για μια πολεμική σύρραξη μαζί μας. Ξέρει πως ο χρόνος για να το κάνει ανενόχλητος πλησιάζει. Μετά μπορεί να είναι και αργά.

 

 

Υ.Γ.: Aυτά τα έγραψα όταν με πληροφόρησε ένας φίλος τα εξής. Ο γιός του κλήθηκε προχθές από τον Στρατό ως επίστρατος. Το παιδί ξεκίνησε με κάθε διάθεση να πάει, πλην όμως δεν του δίνει άδεια η υπηρεσία του! Αν δεν καταλάβατε εργάζεται σε κρατική υπηρεσία. Τέτοια οργάνωση, τέτοιος συντονισμός. Μετά θα μας φταίει ο Ερντογάν.

 

 

Σχετικά Άρθρα