Τι θέλει να μας πεί ο… Αλί Μπαμπατζάν;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 16/09/2020 - 17:54

Δεν υπάρχει κανένα δόκιμο παράδειγμα για την περίπτωση του, για να τον παρομοιάσομε με Έλληνα ομόλογο του, αλλά ας πούμε πως είναι ένας… νεαρός Ξενοφών Ζολώτας, για όσους θυμούνται το μοναδικό αυτό οικονομικό κεφάλι.

Ο Αλί Μπαμπατζάν είναι μακράν ο καλύτερος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, της τελευταίας 20ετίας και σήμερα βρίσκεται όχι στη Φυλακή, όπως πολύ θα το ήθελε ο… Σουλτάνος, αλλά τον αντιπολιτεύεται, όπως και δεκάδες πρώην στελέχη του και πάντα στο πεδίο που παίζει στα δάκτυλα την οικονομία.

Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε την σημασία που πρέπει στην χθεσινή παρέμβαση του, γιατί εκτός των οικονομικών μας δίνει και εξηγήσεις ότι οι … αποστρατικοποιήσεις των νησιών, μέχρι και ο… αποκλεισμός της Χίου, δεν είναι παρά η αρχή του τι ακολουθήσει, αφού του Ερντογάν εκτός ότι δεν του βγαίνει τίποτα, κυρίως δεν του βγαίνουν οι… αριθμοί, που έχουμε ξαναπεί ότι οι άτιμοι δεν κάνουν ποτέ λάθος.

 Δεν στεκόμαστε στην παρέμβαση του, ότι η τουρκική λίρα δέχεται άλλη μια υποτίμηση έναντι του ευρώ 0,24% και αυτό δυσχεραίνει την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ενώ υπάρχουν και οι φόβοι για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής 24-25 Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει όμως να σταθούμε στην επισήμανση του ότι η Τουρκία το τελευταίο έτος δαπάνησε 100 δις δολάρια για να συγκρατήσει την υποτίμηση της λίρας, αλλά δεν τα κατάφερε και βεβαίως την κατάληξη, τίνος του Αλί Μπαμπατζάν παρακαλούμε, ότι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ούτε το ΔΝΤ μπορεί πλέον να σώσει την Τουρκία.

Βεβαίως αυτό που επισημαίνει ο οικονομικός τουρκικός εγκέφαλος, το έχουν οσμιστεί στόμα με στόμα οι τούρκοι πολίτες, τουλάχιστον οι… ψαγμένοι, γι’ αυτό οι 450 λίβρες χρυσός την ημέρα, που είναι ο μέσος όρος, που οι τούρκοι μετατρέπουν στο παραδοσιακό παζάρι της Κωνσταντινούπολης τις λίρες τους, έχει εκτιναχτεί στις 4500 ημερησίως!

Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι σε λίγο οι τουρκικές λίρες θα έχουν την αξία χαρτοπετσέτας και ότι οι καταθέσεις τους, όσοι ακόμα τις έχουν στο εσωτερικό αέρας κοπανιστός, άρα τα πράγματα μέχρι να σκάσει το κανόνι θα χειροτερεύουν.

Μάλιστα κανείς δεν μας λέει πως θα είναι ο νέος… Ερντογάν, γιατί μπορεί να επιθυμήσομε τον σημερινό.

Τα υπόλοιπα τα εξηγεί καλύτερα από όλους εμάς τους μικρούς ο και παλαιότερα Στρατιωτικός Διοικητής Χίου, Μιχαήλ Κωσταράκος.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του.

 

Υ.Γ. Γιατί οι τούρκοι θερμοκέφαλοι έχουν μια… αδυναμία στη Χίο;

Θεωρώντας τους εαυτούς τους απογόνους των Οθωμανών, δεν ξεχνούν τα προνόμια της Χίου λόγω μαστίχας. Εννοείται ότι κάνω πλάκα. Μελετήστε καλά την γεωγραφική θέση της Χίου και οι… ψαγμένοι θα καταλάβετε.

Σχετικά Άρθρα