Χίος, Σάββατο 11 Ιουλίου

Το ξύλο δεν ξεχνιέται και η Δικαιοσύνη είναι τυφλή

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 06/06/2020 - 20:58

Επειδή από την πολιτική μέχρι τον λαϊκισμό είναι μια… τρίχα δρόμος, αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την ανακοίνωση της Περιφέρειας με το mea culpa (λάθος μου) που καλείται να πράξει η πολιτεία στο θέμα της κατοχής των νησιών μας από τα ΜΑΤ, το γνωστό αξέχαστο δραματικό διήμερο.

Για την ακρίβεια η Περιφέρεια προτρέπει το εξής:

"Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου συμπαρίσταται στους πολίτες της Λέσβου και Χίου για τους οποίους διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για συμμετοχή στην αντίδραση κατά τη βίαιη απόπειρα δημιουργίας κλειστών δομών για τους παράνομους μετανάστες στις δύο νήσους. Θεωρεί ότι, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής υπήρξαν ακραίες ενέργειες απ’ όλους τους εμπλεκομένους που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο στα πλαίσια της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» κατά την έννοια του νόμου. Πιστεύει ότι οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να περάσουν στη λήθη όλων με πρωτοβουλία της Πολιτείας".

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι η Περιφέρεια έχει καλή πρόθεση, η παραπάνω προτροπή μόνο ως ευχή, πως λέμε… «Καλά στέφανα»  μπορεί να εκληφθεί, με δεδομένο ότι η χώρα μας μπορεί να γειτνιάζει με αυτήν του… Ερντογάν ,αλλά στη Δημοκρατία μας υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών.

Αλήθεια ποιός πολιτικός θα ψιθυρίσει κάτι στο αυτί της Δικαιοσύνης ρισκάροντας να φάει χαστούκι;

Ας το δούμε πρακτικά. Τι μπορεί να γίνει δηλαδή; Να αποσύρει τις μηνύσεις της η Αστυνομία; Και εάν τα αδικήματα είναι αυτεπάγγελτα;

Να αποσύρουν τις μηνύσεις τους όσοι έφαγαν ξύλο ή αυτοί που είδαν τα αυτοκίνητα τους σμπαράλια από τους ένστολους τραμπούκους;

Να βγεί η πολιτεία και να πεί συγχωρεμένα όσα έγιναν στους κοιμόμενους Αστυνομικούς στο Ερύθα;

Ακόμα και αυτό να μπορούσε να γίνει, που δεν μπορεί, ποιός θα εμποδίσει τον Αστυνομικό ατομικά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη;

Νομίζω ότι η προτροπή της Περιφέρειας εκ των πραγμάτων πέφτει στο κενό.

Ευτυχώς ή δυστυχώς τα λάθη πληρώνονται. Οι κατηγορούμενοι ένθεν και ένθεν θα δούν κάποια στιγμή το εδώλιο.

Ας φροντίσουν οι μεν να καταθέσουν ότι εισέβαλαν ως στρατός κατοχής από μια απόφαση πολιτικής βουδιάς άνευ προηγουμένου και οι δε ότι έδρασαν εν βρασμώ ψυχής, χτυπώντας ανυπεράσπιστους στο κρεβάτι τους και ας ελπίσουν όλοι στην επιείκεια της Δικαιοσύνης.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει αν θέλουμε να είμαστε πραγματιστές.

Εκείνο που μπορεί να υπάρξει είναι να βγούμε από το διήμερο κατοχής όλοι σοφότεροι.

Οι κυβερνώντες ότι ενάντια στη λαϊκή θέληση δεν μπορεί να επιβιώσει τίποτα και εμείς ότι αν είμαστε ενωμένοι, λογικοί και αγωνιστικοί σε όλα μας, δεν θα μας είχαν γονατίσει στις φάπες.

Μια φάπα θα σημειώσω μόνο για να μην μακρηγορούμε.

Τα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου έπρεπε να έχουν μηδενικό ΦΠΑ, με στόχο την επόμενη εικοσαετία να κατοικούνται από διπλάσιο αριθμό κατοίκων.

Αυτό θα έκανε μια χώρα που θέλει να γιορτάσει και τα 300 χρόνια εθνικής της ανεξαρτησίας.

Γιατί χωρίς τα νησιά η Ελλάδα θα έχει την γεωπολιτική αξία των Σκοπίων.

 

Υ.Γ.: Καλά είναι να μην ξεχνάμε τόσο γρήγορα. Όχι μόνο τα ΜΜΕ στην Αθήνα είδαν μεγάλες συγκεντρώσεις μεταναστών στον Έβρο αλλά έγιναν και δηλώσεις από υπουργούς. Τελικά η είδηση ήταν μούφα. Αν ήμουν ο Ερντογάν θα ήξερα ότι φτάνει να διαδώσω σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι πήρα ένα ελληνικό νησί και θα το χάψουν οι πάντες στην Ελλάδα.

Φίλος στρατιωτικός μου θύμισε τη ρήση του Τσώρτσιλ. «Το ψέμα κάνει το γύρο του κόσμου προτού η αλήθεια προλάβει να φορέσει το βρακί της».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 10/07/2020 - 19:09

Φταίει δεν φταίει, το μερίδιο άλλωστε της ευθύνης του το αναγνώρισε, ο Νότης Μηταράκης, μετά τα ΜΑΤ έγινε το «κόκκινο πανί».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη του, ΑΝ γίνονταν η κλειστή Δομή στο Αίπος δεν θα υπήρχε σήμερα η ΒΙΑΛ.

Ενδεχομένως, αν ξέραμε όλοι ότι θα ρθεί ο… κορωνοϊός, ότι θα μπορούσαμε να σφραγίσουμε τα σύνορα, κάτι που πίστευε μόνο ο Στρατηγός Στεφανής, και ότι ο Ερντογάν, θα έκανε για δικούς του λόγους «κράτει» τη μηχανή… εξαγωγών.

Αν δεν γίνονταν αυτά, τότε πιθανά θα είχαμε και το Αίπος και την ΒΙΑΛ.

Επειδή όμως με τα ΑΝ δεν γίνεται πολιτική, μας ενδιαφέρει το σήμερα.

Η Κυβέρνηση και ένας από τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς της, εκ του αποτελέσματος, ο Νότης Μηταράκης είχε και έχει ένα σχεδιασμό για το προσφυγικό.

Κλειστές Δομές.

Σφράγισμα συνόρων.

Γρήγορη απονομή ασύλου.

Μεταφορά στην ενδοχώρα.

Το πρώτο κάηκε, ΤΕΛΟΣ. Μπορούμε να συζητάμε ώρες, αν το έκαψε ο κόσμος με την …απερισκεψία του ή αν τόκαψε η Κυβέρνηση με την… κατοχή των ΜΑΤ.

Αυτό ελάχιστη σημασία έχει. ΚΑΗΚΕ και ΤΕΛΟΣ.

Το να το συζητά η Κυβέρνηση είναι λάθος, αναμοχλεύει δεν βοηθά. Δυσκολεύει αφάνταστα και τους… δικούς της αιρετούς, που αφού δεν υποδεικνύουν σημείο (ποιός θα το τολμήσει;) φαίνεται να συμπράττουν στην παραμονή της ΒΙΑΛ και της Μόριας.

Η Κυβέρνηση και ο Νότης Μηταράκης φυσικά, πρέπει να κάνουν σωστή πολιτική ανάγνωση.

Με καμένο το ένα χαρτί, τα άλλα δίνουν λύση;

Και εφόσον δίνουν γιατί το συζητάμε;

Σήμερα η ΒΙΑΛ κ.λ.π έχει 4.500 ανθρώπους.

Αν λειτουργήσει η Κυβέρνηση τα υπόλοιπα σκέλη του προγράμματος της.

Σφράγισμα συνόρων.

Γρήγορη απονομή ασύλου.

Μεταφορά στην ενδοχώρα, γιατί να συζητάμε για νέα κλειστή δομή; Γιατί να συζητάμε χωρίς αντικείμενο;

Ρώτησα τον υπουργό στην συνέντευξη.

Αν τα τρία αυτά σκέλη της Κυβερνητικής πολιτικής συνεχίζουν να λειτουργούν, τον Δεκέμβριο του 2020 πόσους μετανάστες – πρόσφυγες θα έχουμε στην Χίο;

Μου απάντησε ΚΑΝΕΝΑΝ.

Προσέθεσε βέβαια ότι θεωρεί απίθανο να μην έχουμε μέχρι τότε νέες ροές.

Πιθανόν, αλλά από το μηδέν θα πάμε, που ας πούμε, στο 1000;

Μα τότε πλέον θα μιλάμε για εισβολή και τότε πιθανά να μιλάμε όχι για σφράγισμα αλλά για αποτροπή αλά Έβρου και χειρότερα ακόμα.

Άρα ας αφήσει η κυβέρνηση και ένα εξέχον στέλεχος της, ο δικός μας Βουλευτής, το χθές για τους ιστορικούς και ας απαντήσουν στο σήμερα.

 Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική και το ίδιο κλίμα, τέλος του 2020 προσφυγικό πρόβλημα στα νησιά δεν θα υπάρχει.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Νότη Μηταράκη, όντως έχει να κερδίσει ένα στοίχημα. Κερδίζει στην Ελλάδα να κερδίζει και στην έδρα του.

Ήδη έχει κάνει σημαντικά βήματα. Σταδιακά και μεθοδικά με την δουλειά του σπάει τον πάγο. Το επόμενο βήμα θα είναι μια ανοικτή συγκέντρωση και να μου το θυμηθείτε.

Και εάν πετύχει το προσφυγικό να περάσει στην ιστορία και το 2023 να μην συζητάμε στη Χίο, Φράγμα, νερό, Αεροδρόμιο, Δικαστικό Μέγαρο και κάτι… ψιλά, θα ξεκινάει όπως παλιά από το Απλώ και μέχρι να φτάσει στου Μαϊστράλη θα χρειάζεται μια ώρα.

Μακάρι και για καλό δικό του, θα είναι πρωτοφανές στην πολιτική να αντιστρέψει κανείς το χθεσινό κλίμα αλλά κυρίως για το καλό της Χίου.

 

Υ.Γ. Δεν θέλω να φοβίσω κανέναν, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μετά την υπογραφή του Ερντογάν για την Αγία Σοφιά, την απόφαση στο μυαλό του για την σύγκρουση την έχει πάρει. Κρίμα για τον λαό του. Όσο για μας, μόνο από μια γροθιά γερή στη μούρη μπορεί να ξαναβρούμε τον εαυτό μας.