Το 2028 θα είναι ανοιχτό το Σχολείο της Βολισσου, ώστε να γιορτάσει;

Πέμ, 02/11/2023 - 22:39

Το σχολείο της Βολισσού κλείνει 100 χρόνια ζωής από την θεμελίωση του και για τον εορτασμό της επετείου συστάθηκε Επιτροπή Φορέων και προσώπων της Αμανής, που θα σχεδιάσει και θα διοργανώσει εκδηλώσεις από τώρα έως το 2028, μιας και το σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1928.

Το ΕΠΠΟΧΙ καταθέτει τον προβληματισμό του για το αν θα είναι ακόμη εν λειτουργία το σχολείο της Βολισσού, το 2028, ώστε να γιορτάσει τότε. 

Το πιθανότερο είναι ότι θα έχει κλείσει. 

Ήδη τον τελευταίο καιρό έχουν φύγει από το χωριό αρκετές οικογένειες και από το σχολείο τουλάχιστον 6 παιδιά του δημοτικού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας. Το δημοτικό σχολείο Βολισσού χάνει τους μαθητές του, κατάσταση η οποία χρόνο με τον χρόνο στην επόμενη 5ετια θα μεταφερθεί στο Γυμνάσιο και στις Λυκειακές τάξεις. 

Αυτή τη στιγμή ιδιώτης χορηγός ενισχύει με το ποσό των 200€ το μήνα κάθε παιδί που έρχεται με μεταγραφή στο σχολείο της Βολισσού αλλά την ίδια στιγμή τα παιδιά που μεγάλωσαν στο χωριό και ξεκίνησαν την μαθητική τους ζωή στο σχολείο, φεύγουν διότι μεταναστεύουν οι οικογένειες τους .

Τα σχολεία δεν κρατιούνται στη ζωή με χορηγίες ιδιωτών, οι οποίες εκτός των άλλων διαχωρίζουν και τα παιδιά σε επιχορηγούμενα και μη, με μόνο κριτήριο την μη εντοπιότητα και την μεταγραφή. 

Τα σχολεία κρατιούνται μόνον όταν είναι ζωντανές οι κοινωνίες και μόνον όταν υπάρχει πολιτική βούληση και κρατική μέριμνα για την ενίσχυση του πληθυσμού της υπαίθρου. 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε από τα παραπάνω. 

Μια κοινωνία απονεκρωμένη, που τα έχει τελείως χαμένα και νομίζει ότι ανάπτυξη είναι η πρόχειρη δόμηση και κατοίκηση του σαββατοκύριακου, και ένα κράτος που διοικείται από πολιτικούς αποκτηνωμένους, με πολιτικές νεοφιλελεύθερες, σχέσης μοναχά κόστους - οφέλους, χωρίς κοινωνικά κριτήρια δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να κρατήσουν ανοιχτό μέχρι το 2028 το σχολείο, ώστε να εορτάσει τα 100 χρόνια του.

Άλλες απόψεις: Επιμελητείον Περιβάλλοντος & Πολιτισμού Χίου