Το αίσχος της πολιτικής αντιπαράθεσης

Τρί, 23/04/2019 - 19:15
«Μπάνιο» μια λέξη πολιτισμού

Δεν θα επαναλάβω αυτά που ακούμε καθημερινά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Μιλώ βέβαια για όσους αντέχουν ακόμα να παρακολουθούν εκπομπές του είδους αυτού, και να συμπληρώσω, πως “αυτά είναι καμώματα για Βουσμάνους και κατάδεσμοι για άρρωστα μυαλά”*. Ειλικρινά, όποιος έχει σχέση με την πολιτική και δεν θεωρεί υποχρέωση μόνο να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια, ή τελοσπάντων όποτε αποφασίσουν οι “πολιτικοί μας ταγοί”, έχω την γνώμη πως δεν πρέπει να παρασύρεται και από λόγια, που αν τα απηύθυνε κάποιος σε έναν πραγματικό εχθρό του, και όχι συμπολίτη του, σίγουρα θα τον εγκαλούσαν για πρόκληση, προσβολή και συκοφαντική δυσφήμιση. Όμως, χωρίς υπερβολή, τα λόγια που ακούμε δυστυχώς υπερβαίνουν ακόμα και τη φαντασία των πάλαι καταγωγίων της Τρούμπας ακόμα και αυτού του υποκόσμου, καλυμμένα με τον μανδύα της επιστημονικοφάνιας... Παρόλα αυτά,  αυτή είναι η σημερινή “πολιτική αντιπαράθεση” για την οποία σίγουρα υπάρχουν υπεύθυνοι. Και ενώ τα προβλήματα είναι τεράστια οι αντιπαρατιθέμενοι τηλεοπτικοί πολιτικοί αστέρες, χρησιμοποιούν τα ψεύδη και τους εξυπνακισμούς σαν αλήθειες και “συνομιλούν” ακόμη και μέσω συγκαλυμμένης βωμολοχίας**.

Όμως όχι! Μη νομίσει κανείς πως “το παίζω” ηθικολόγος· πολύ περισσότερο δεν θέλω να διδάξω, μια και αυτό το πράττουν άριστα οι παντοειδείς αμβλύνοες τηλεοπτικοί αστέρες, είτε οι πολιτικοί ψευδολόγοι που δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει την περίοδο τού hommo sapies και έχει γίνει πλέον “ζώον ιδεολογικόν” και όχι αγελαίον, που κάποιοι τον διαβουκολούν προσπαθώντας να ελέγξουν το μυαλό ακόμα και τη συνείδησή του για να τον εκμεταλλεύονται.

Απλά, σιχάθηκα, γιατί πίστεψα πως η πολιτική αντιπαράθεση με βάση τις απόψεις- θέσεις και τις ιδέες με επιχειρήματα, είναι στοιχείο δημοκρατίας και δεν είναι κρωγμοί κοράκων που στην ουσία θέλουν να ξεσκίσουν τις σάρκες της.  Όμως οι σημερινές “πολιτικές αντιπαραθέσεις” επιβεβαιώνουν πανηγυρικά αυτούς που πιστεύουν πως είναι διαφορετική η παιδεία από τη μόρφωση. Αντί λοιπόν οι πολιτικοί μας να συμβάλουν  στη δημιουργία συνειδητοποιημένων πολιτών, προωθούν το ψέμα, τη συκοφαντία, τη συσκότιση και τον ευτελισμό του κοινωνικού βίου.  Αυτό γίνεται μέσω της τηλεόρασης, που δυστυχώς σήμερα χρησιμοποιείται για παντός είδους μαγειρέματα αντικαθιστώντας ουσιαστικά και τον δάσκαλο. Δηλαδή διδάσκει!! Όμως ουσιαστικά τυφλώνει,  παραμορφώνει, δια- μορφώνει χωρίς να μορφώνει. Έτσι λοιπόν αν θυμηθούμε τη Σπηλιά του Πλάτωνα  θα καταλάβουμε, γιατί κάποιοι δεν αντέχουν το φως και θέλουν να ξαναγυρίσουν στα σκοτάδια τους...  

Είναι λοιπόν ανάγκη όσοι αναζητούν την αλήθεια, να τη μάθουν, έστω και αν αυτή είναι να τους τυφλώσει. Όπως ακριβώς τον Οιδίποδα που όταν την έμαθε έβγαλε ο ίδιος τα μάτια του. Όμως τότε θα είναι αργά… ωστόσο δεν είναι αργά να ζητήσω συγνώμη για τα παραπάνω εν θερμώ γραφόμενα.

 

* βλ. Δημήτρη Λιαντίνη “Τα ελληνικά”

** Τη λέξη την έχει εξηγήσει ο γράφων παλαιότερα και ερμηνευτικά και ετυμολογικά.

 

knafpl@hotmail.com

Άλλες απόψεις: Του Κ. Α. Ναυπλιώτη