"Άνω σχώμεν τα καρδίας" και βγάλτε τις καπαριές!

Πέμ, 23/09/2021 - 09:43

Σε κάθε λειτουργία της Μονής Μουνδών τις περισσότερες φορές παρευρίσκομαι γιατί το θέλω και το λαχταρά η ψυχή μου!

Το περασμένο Σάββατο όταν ο ιερέας βγήκε στην Ωραία Πύλη και είπε «άνω σχώμεν τας καρδίας», γύρισα και κοίταξα το θόλο της εκκλησίας και μάτωσε η καρδιά μου! Η φθορά των αγιογραφιών και η σπάνια ζωγραφική που κάνει τη Μονή κάτι το μοναδικό και αξιόλογο για τη Χίο μας ΧΑΝΕΤΑΙ!!!

Από πέρσι μέχρι και φέτος οι αγιογραφίες έχουν ξεθωριάσει από τα νερά που μπαίνουν από την κεραμοσκεπή και καταστρέφουν ό,τι βρεθεί στο διάβα τους!!  

Κάνω έκκληση στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κύριο Μάρκο και στην προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να δώσουν άδεια  στην εκκλησιαστική επιτροπή της Μονής  να βγάλουν τα κεραμίδια και να καθαρίσουν από κάτω τις καπαριές που τα σηκώνουν, με αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά από τη σκεπή!!

Είναι κρίμα και άδικο να χάνεται η πολιτιστική μας κληρονομιά!! Τι θα πούμε στους απογόνους μας , ότι είχαμε κάτι το μοναδικό και η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ μας το ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ;

Τι να κάνουμε το φτιάξιμο στις κολώνες και στα ντουβάρια όταν κινδυνεύει ο ναός (έχει σκίσιμο από την οροφή μέχρι το δάπεδο στο ιερό) και να χάνεται το περιεχόμενό του που είναι ανεκτίμητης αξίας και μοναδικό, περιμένοντας  χρηματοδότηση για να γίνει η μελέτη αναστήλωσης;

Πιστεύω ότι μπορείτε να δώσετε λύση στο πρόβλημα αρκεί να το θελήσετε, βάζοντας το χέρι στην καρδιά και κοιτάζοντας ΨΗΛΑ!! Προς το Θεό μεριά και στην ιστορία του τόπου!!!

 

Σ.Σ. Μετά την δημοσίευση του άρθρου ο Μητροπολίτης Χίου μας έκανε γνωστά τα εξής:  Έχει δώσει όλες τις αρμοδιότητες στην Εκκλησιαστική Επιτροπή, να κάνει ότι χρειαστεί. Επί πλέον προτρέπει να συνεργαστούν με την Περιφέρεια για τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Ουδέποτε η Επιτροπή βυπέβαλλε αίτημα να μην  τύχει εγκρίσεως αμέσως.

 

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Σεζένια