Από την Ειδομένη στη Μόρια και στη Βιάλ η τραγωδία συνεχίζεται.

Πέμ, 10/09/2020 - 08:47

«Βόμβα που έσκασε» ο καταυλισμός της Μόριας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες ελληνικών κυβερνήσεων - Βρυξελλών που με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας μετέτρεψαν τη χώρα σε μια απέραντη φυλακή προσφύγων και μεταναστών και τα νησιά μας σε αποθήκες βασανισμένων ανθρώπων, ενώ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως οι άθλιοι και απάνθρωποι καταυλισμοί είναι ωρολογιακές βόμβες, τόσο για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους κατοίκους των νησιών.

Απαιτείται

Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα "hot spots" στα νησιά και στον Έβρο.

Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού.

Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένας ανήλικος να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.

Να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο.

Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι των ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων .

Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από την εξέλιξη αυτού του κοινωνικού φαινομένου.

. Αξιοπρεπής διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών, επίσης, η καταγραφή τους να γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας με ευθύνη του ΟΗΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών του. Ερώτημα είναι: Η πίεση θα ασκηθεί στα θύματα ή στους θύτες; Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας;

Γιάννης Ν. Παληός

9-9-2020

Άλλες απόψεις: Του Γιάννη Παληού