Χίος, Πέμπτη 16 Ιουλίου

Επιτέλους καταργείται ως Αργία η 30 Ιανουαρίου εορτή των τριών Ιεραρχών

Κυρ, 12/01/2020 - 09:35
Λευτέρης Πυκνής

 

Μπράβο στην Υπουργό Παιδείας ! Επιτέλους μπαίνουμε στην κανονικότητα !

Επιτέλους οι εκατό μέρες πού εργάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί το χρόνο να γίνουν 101 μέρες εργασίας .

Θυμάμαι τις δεκαετίες 1950 και 1960 που βρέθηκα να κάθομαι στα θρανία ότι την 30η Ιανουαρίου εορτή των Τριών ιεραρχών το κυρίως μάθημα που κάναμε ήταν να μάθουμε τό τί έργο στα γράμματα και γενικώς την προσφορά τους στην κοινωνία στο πνεύμα και το μεγαλείο της Χριστιανοσύνης! Βέβαια γινόταν και δοξολογία και πηγαίναμε στην Μητρόπολη Χίου με τον αείμνηστο Ιεράρχη Παντελεήμονα Φωστίνη που έχει αφήσει εποχή και μεγάλο έργο στην Χίο αλλά και όπου αλλού είχε τα προηγούμενα χρόνια διακονέψει !

Τώρα ποιοί ήταν οι τρείς Ιεράρχες ! Ο Μέγας Βασίλειος ό όποιος έγραψε πολλά βιβλία και ίδρυσε την Βασιλειάδα μία μεγάλη πόλη με νοσοκομείο με πτωχοκομείο με γηροκομείο με λεπροκομείο με Σχολεία με ξενώνα κλπ. Γι'αυτά όλα ονομάστηκε και Μέγας ! Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος είχε ευαίσθητη ψυχή και έγραψε πολλά ποιήματα . Τόν ονόμασαν Θεολόγο γιατί με τα γραπτά και τα κηρύγματα του στερέωσε την ορθόδοξη πίστη . Ο Γρηγόριος ήταν συνομήλικος, φίλος και συσπουδαστής με τον Βασίλειο

. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος το κήρυγμα του ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ξεχωριστό και εξαιρετικό , έβγαινε από το στόμα του χρυσάφι και διαμάντια . Όλοι τον άκουγαν με ανοιχτό το στόμα! Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς καθημερινά. Γεννήθηκε λίγο αργότερα από τους άλλους δύο

. Για την προσφορά τους αυτή η Εκκλησία αργότερα τους ονόμασε Αγίους και ενώ εορτάζονται και ξεχωριστά ο καθένας τους αφιέρωσε την 30η Ιανουαρίου ως ξεχωριστή εορτή που θεωρείται εορτή των γραμμάτων και εορτάζεται στά Σχολεία μας σ'όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης .

Δεν ξέρω πότε ακριβώς έγινε αργία για να κάθονται άλλη μια μέρα ξάπλα οι εκπαιδευτικοί και την προηγούμενη την κάνουν ημιαργία με δύο ώρες υποτίθεται μαθήματα χωρίς να διδάσκονται τα έργα των τριών Ιεραρχών που ο Γαβρόγλου τα ευτέλισε επειδή δεν πίστευε πουθενά . Πάντως καιρός ήταν να επανέλθουμε στην πραγματικότητα και την κανονικότητα της Ελληνικής κουλτούρας με τα γνήσια ήθη έθιμα και παραδόσεις καθώς και του Χριστιανισμού ! Πιστεύω και βλέπω με μεγάλη μου χαρά ότι η νέα Κυβέρνηση επαναφέρει σιγά σιγά μεθοδικά και σταδιακά όλες τις θεμελιώδεις αρχές της Ελληνικής κοινωνίας !

Ένα Μεγάλο ΜΠΡΆΒΟ ! Χίος 12 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Άλλες απόψεις: του Λευτέρη Πυκνή