Για να μην κλαίμε πάλι αύριο, αυτή τη φορά για τον δρόμο του... Βροντάδου, που χάσαμε

Τετ, 29/12/2021 - 09:23

Για το παραπάνω θέμα που πρόσφατα βγήκε από το συρτάρι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με πρωτοβουλία της Περιφέρειας παρουσία του κυρίου Μουτζούρη και ακούστηκαν πολλές και διάφορες απόψεις

Υπήρξε κοινή παραδοχή ότι είναι το μεγαλύτερο [περ 3 χιλ] και το χειρότερο με διαφορά κομμάτι επαρχιακού δρόμου του νησιού μας με υψηλή κινητικότητα και μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή

Οι επιπτώσεις του απερίγραπτες τόσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής του ΒΔ Βρονταδου όσο  και στη πρόσβαση σε ολόκληρη την Αμανη που οδηγείται μαθηματικά στη ερήμωση.

Είναι μοναδικό το φαινόμενο ένας δρόμος Επαρχιακός διπλής κατεύθυνσης να έχει πλάτος 4 με 5 μέτρα χωρίς πεζοδρόμια με εκατέρωθεν παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Πρέπει να είσαι πολύ τυχερός να μην βρεθεί μπροστά σου κάποιο απορριμματοφόρο ή λεωφορείο διότι τότε δημιουργείται ο μεγαλύτερος συρμός που έχετε φαντασθεί.

Αν δε διασταυρωθούν δυο μεγάλα οχήματα καλύτερα να μην το ζήσετε.

Όσο για τα βαριά οχήματα προς Αμανή φορτηγά βυτιοφόρα λεωφορεία ούτε λόγος αυτά εν έτη 2022 πηγαίνουν μέσω Καρδάμυλων και Πιτυούς. Αν δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις που ακούστηκαν για το Μερσινίδι, τότε σίγουρα θα βρεθούμε στο απόλυτο αδιέξοδο.

Για τους παραπάνω λόγους σχεδόν όλοι συμφωνήσαμε ότι επιβάλλεται να δοθεί άμεσα λύση  και υπήρξαν προτάσεις από όλες τις πλευρές στη συνέχεια οι αρμόδιοι αιρετοί αυτού του τόπου θα πρέπει να δρομολογήσουν την ιδανική λύση και να αποφύγουν την λογική της ωρίμανσης που συνηθίζεται πολύ στο νησί μας.

Διότι η λογική αυτή είναι που μας οδήγησε στο σήμερα και είμαστε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ νησί στο ΒΑ Αιγαίο που δεν έχει λύση κανένα από τα βασικά του προβλήματα Αεροδρόμιο Λιμάνι Νερό Μεταναστευτικό κ.λπ.

Θα το τεκμηριώσω με ένα παράδειγμα προσωπικής εμπειρίας 

Ήμουν ένας από αυτούς που το 1981 με μαύρες σημαίες στα κοντάρια διαδηλώναμε μέσα στο αεροδρόμιο ΟΧΙ στη επέκταση. Τα επιχειρήματα μας; Δεν θα γίνουμε γκαρσόνια των ευρωπαίων. Αεροδρόμιο έχουμε και όποιος θέλει να έρθει και διάφορα άλλα ίδιας έμπνευσης και λογικής.

Τα χρόνια πέρασαν τα μαλλιά άσπρισαν και τώρα 40 χρόνια μετά ξεκινά αυτό το έργο πνοής για το νησί μας και ρωτώ καλοπροαίρετα. Ποιός ευθύνεται περισσότερο εγώ ένας καλοπληρωμένος υπάλληλος που έκανα τα δικά μου  ή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του νησιού που φοβήθηκαν τον θόρυβο από τους άδειους τενεκέδες και έβαλαν το θέμα στο ντουλάπι για 40  Χρόνια;

Τέλος για να επανέλθω  στο συγκεκριμένο θέμα  της παράκαμψης  και συγκεκριμένα  στη πρόσβαση στη Αμανή. Μια από τις προτάσεις που ακούστηκαν για μερική βελτίωση της σημερινής τριτοκοσμικής κατάστασης είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου Αναβατος  -18  μήκους 10 Χιλμ για τον οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη ύψους 1 600 000 ευρώ από την εποχή του Δήμου Βρονταδου με στόχο να ενωθεί  το ανατολικό με το δυτικό κομμάτι του νησιού. 

 Το συγκεκριμένο έργο αν υλοποιηθεί θα βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση των βαρέων οχημάτων σε ολόκληρη την Αμανή και ταυτόχρονα θα ενώσει την ανατολική με την δυτική Χίο με ότι αυτό συνεπάγεται για λόγους συγκοινωνιακούς τουριστικούς, στρατιωτικούς και επιπλέον θα δώσει το χρόνο που απαιτείται για την σωστή επίλυση του προβλήματος.

Περιμένουμε τους αρμοδίους να επιλέξουν σύντομα το καλύτερο.

Καλή χρονιά σε όλους!!

Άλλες απόψεις: Του Μιχάλη Φυτούση