Χίος, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

Γιατί ...ατομικά μηχανήματα κοσκινίσματος μαστιχιού;

Κυρ, 12/11/2017 - 09:18

Η ΕΜΧ Αποτελεί την συλλογική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των 24 Μαστιχοχωρίων που βρίσκονται στην νότια Χίο. Σήμερα, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αριθμεί 4.543 φυσικά μέλη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενώ παράλληλα θεωρείται συνεταιρισμός – πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.Αυτά από την ιστοσελίδα της ΕΜΧ για τα οποία χαιρόμαστε και είμαστε υπερήφανοι.
Η ΕΜΧ διαχρονικά ασχολείται,επιτυχώς με όλη την δομή που έχει,με το μαστίχι αφού όμως το παραλάβει καθαρό από τους παραγωγούς.

Μέχρι όμως να το παραλάβει,όλα πρέπει να τα φροντίσει ο παραγωγός και αυτά είναι αρκετά.
Η προμήθεια του ασπροχώματος και ο χρωματοδιαλογέας για τον καθαρισμό του μαστιχιού,που γλύτωσε από κόπο και εργατοώρες είναι δύο σημαντικές ενέργειες οι οποίες βοήθησαν πολύ.
Για τα στάδια του κοσκινίσματος και του πλυσίματος του μαστιχιού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη,μέχρι σήμερα,από πλευράς της ΕΜΧ.
Για ποιό λόγο ο κάθε μαστιχοπαραγωγός πρέπει να φτιάξει ό ίδιος το μηχάνημα του,έστω για το κοσκίνισμα του μαστιχιού;
Γιατί πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε, την ώρα που η τεχνολογία είναι στα ύψη;Οι φωτογραφίες που δημοσιεύω είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Οι μαστιχοπαραγωγοί ταλαιπωρούνται και ξοδεύονται χωρίς να υπάρχει λόγος.
Γιατί σήμερα η ΕΜΧ να μην έχει σε κάθε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό δύο σύγχρονα τουλάχιστον μηχανήματα για το κοσκίνισμα του μαστιχιού;
Στην Καλαμωτή π.χ,με ευθύνη του συνεταιρισμού,υπάρχει ένα τέτοιο μηχάνημα για την εξυπηρέτηση των μαστιχοπαραγωγών.
Θα είναι καλό το διοικητικό συμβούλιο της ΕΜΧ να εντάξει στις προτεραιότητες του,με χειροπιαστά πράγματα, τα κομμάτια εκείνα που αφορούν τον μαστιχοπαραγωγό για όλα όσα χρειάζονται μέχρι να παραδώσει το μαστίχι καθαρό στην Ένωση.Δηλαδή: κέντος,μάζεμα,κοσκίνισμα,πλύσιμο,καθάρισμα.
Τεχνολογία,εμπειρία,επιστημονική γνώση,εργαλεία υπάρχουν Δόξα το Θεό.
Η βούληση είναι το ζητούμενο.
Τα ερωτήματα μου είναι καλοπροαίρετα και στοχεύουν στο να γίνει πιό εύκολη η ζωή των μαστιχοπαραγωγών.

 

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μυριαγκού