Γράμμα στον Αλέκο Φλαμπουράρη από τον μπάρμπα Ανέστη

Παρ, 22/10/2021 - 09:08

Σύντροφε Αλέκο σε χαιρετώ,

Ξέρεις το τραγούδι του Πανταζή που μιλεί για ταραχή; 'Ε λοιπόν, τέτοια ταραχή έχω πάθει κι εγώ από την  Πέμπτη 21 του Οκτώβρη, ακούγοντας ότι, το προηγούμενο βράδυ, το Γιωργάκι ο Παπαντρέου, βάζει υποψηφιότητα για να ξαναγίνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα μου πεις και γιατί να με νοιάζει εμένα, έναν φανατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ποιός θα βγει το Δεκέμβρη Πρόεδρος σ' ένα άλλο κόμμα;

Σύντροφε, με νοιάζει και με παρανοιάζει. Και πρέπει να νοιάζει και όλους εσάς τους μεγαλοσυντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, που είστενε οι σύμβουλοι του Αλέξη, αφού τη δική του καρέκλα, ως αυριανού Πρωθυπουργού, πάει να πάρει το Γιωργάκι.

Αλέκο καλέ μου σύντροφε, εσύ κι εγώ, είμαστενε παλιές καραβάνες της ζωής. Ξέρομενε ότι, οι Παπαντρέηδες, πονηροί όλοι τους, ήτανε πάντα απέναντι σε μας τους κομμουνιστές. Ο γερο Παπαντρέου, ήτανε γνωστός  φανατικός αντικομμουνιστής. Ο Αντρέας, με τις γαλιφιές και τις μαλαγανιές του, μας είχενε, επί χρόνια, στη γωνιά ξεδοντιασμένους. Μη φανταστεί λοιπόν ο σύντροφος Αλέξης ότι, ο Γιωργάκης, είναι διαφορετικός σε ιδέες και σκοπούς. Ίδιος κι όμοιος είναι. Όλα όσα ακούγονται και γράφονται ότι, έτσι και ξαναβγεί Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, θα τα βρει μαζί μας και έτσι θα ξαναγίνει ο Αλέξης Πρωθυπουργός, είναι σκόπιμα και στάχτη στα μάτια μας για να μη δούμενε που πάει το πράμα.

Ο Γιώργος, Αλέκο μου, έχει κρυφό όνειρο, να ξαναγίνει Πρωθυπουργός. Θέλει να πάρει το αίμα του πίσω από το κάζο που του κάμανε δικοί του αλλά και δυό ξένοι, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ. Θυμάσαι, όπως όλοι μας, ότι ευτοί του τραβήξανε, πριν 10 χρόνια, το χαλί κάτω από τα πόδια. Και δες τώρα πώς τα φέρνει η κακούργα η τύχη. Ο Σαρκοζί είναι φυλακισμένος στο σπίτι του με βραχιολάκι στο χέρι σαν τους κακοποιούς. Η Μέρκελ μας αποχαιρετά ενώ οι Γερμανοί Σοσιαλιστές, θα βγάλουνε δικό τους Καγκελάριο μετά από πολλά χρόνια. Η Αμερική έχει ξανά Δημοκρατικό Πρόεδρο.

Να γιατί το Γιωργάκι πιστεύει ότι έχει ξανάρθει η ώρα του, δηλαδή το νέο ραντεβού του με την ιστορία.

Αν και αγράμματος εγώ ο ξεκούτης, σκέφτομαι απλά και λογικά λες και είμαι μεσ' το μυαλό του. Σου λέει το Γιωργάκι: Ο παππούς μου, επρωτογίνηκενε Πρωθυπουργός το 1944 όταν ήτανε 56 χρονών. Γέρος πιά, 75 χρονών, εξαναγίνηκενε Πρωθυπουργός το 1963 με την Ένωση Κέντρου. Και σκέφτεται ο πονηρός:

- Εγώ έγινα Πρωθυπουργός το 2009 όταν ήμουνα 57 χρονών. Γιατί λοιπόν να μην ξαναγίνω Πρωθυπουργός στα 74 χρόνια μου, άντε στα 75;

Τώρα είμαι 69, άρα, μετά από μια δεύτερη τετραετία του Κυριάκου, έρχεται ξανά η σειρά μου, φτάνει να βγω αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ και να βάλουνε πλάτη ξένοι και ντόπιοι παράγοντες. Όμως, πρέπει να γίνει και κάτι άλλο, σκέφτεται το Γιωργάκι:

- Να πάρω πίσω τα στελέχη μου και τους οπαδούς μου που έχουνε κάμει μεταγραφή στο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, εγώ θα μεγαλώσω το ΠΑΣΟΚ, θα κοντήνω τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη και έτσι θα τον κάμω κομπάρσο μου.

Αλέκο καλέ μου σύντροφε, σκέψου όλα ευτά που σου γράφω και κουβέντιασέ τα με τον Αλέξη και τους άλλους συντρόφους. Κάμετενε το κουμάντο σας μήπως το Γιωργάκι σκοντάψει και δεν του βγει η ζαριά του. Να σκεφτείς ότι, το στεφάνι μου που καλοκοιτάζει χρόνια τον Κυριάκο, τώρα μου λε ότι σα να της αρέσει ο Γιώργος που, με το μουσάκι του, της θυμίζει, λε, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ακόμη μου λε, ίσως για να με πικάρει, ότι, ο Γιώργος είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που, το 2001, στη Σάμο, χορεύοντας ζεϊμπέκικο, είχενε γύρω του τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και τους παρατρεχάμενούς του, οι οποίοι, γονατιστοί, του παίζανε παλαμάκια.

Άσε που, ακόμη και ο εγγονός μου ο φοιτητής, μάλλον αστειευόμενος, μου λε, παππού, βρες μου άλλον άνθρωπο στον πλανήτη που να είχενε την ιδέα, ενώ κάμνει ποδήλατο, να σκύψει για να φτιάξει την αλυσίδα που είχενε φύγει από τη θέση της. Ναι του λέω, όμως, τότε, εσβούρισενε κάτω σαν χταπόδι και ήσπασενε ένα σπόνδυλό του. Σιγά λοιπόν την εξυπνάδα του. Και τί λες ότι μου απάντησενε ο μικρός;

- Παππού, πονηρός ή έξυπνος, ο Γιώργος θα σας κάμει τη ζημιά. Αυτός και όχι ο Αλέξης σου θάναι ο επόμενος Πρωθυπουργός μετά τον Κυριάκο.

Ευτυχώς Αλέκο μου που εκείνη την ώρα, σαν άγγελος εξ ουρανού, ήρτενε από πάνω μου η γυναικούλα μου, και γλυκά-γλυκά, μου λε:

- Ανέστη μου, μην ταράζεσαι και μην ανησυχείς. Το Γιωργάκι, δεν θα ξαναγίνει Πρωθυπουργός. Ληξίαρχος θα γίνει για να υπογράψει το θάνατο του ΠΑΣΟΚ.

Αλέκο μου, το μόνο που μπόρεσα να πω, ήταν “αφ΄το στόμα σου γυναικούλα μου και στου Θεού τ' αυτί”.

Εδώ σταματώ για σήμερα αφού σας στείλω ευχές για υγεία και καλόν αγώνα.

Σε χαιρετώ συντροφικά.

Ο μπάρμπα Ανέστης από τη Χίο.

 

Aντιγραφέας Αριστείδης Ζαννίκος

Άλλες απόψεις: Tου Αριστείδη Ζαννίκου