Χίος: Ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες;

Δευ, 01/03/2021 - 16:27

Tο «Brain Drain» αφορά στη μετανάστευση χιλιάδων νέων μορφωμένων Ελλήνων σε χώρες  του εξωτερικού, προσδοκώντας καλύτερες προοπτικές εργασίας, φαινόμενο που επιδεινώθηκε πολύ έντονα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα, εν μέσω όλων των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του covid-19, διαφαίνεται στον ορίζοντα η δυνατότητα όχι μόνο να αναστραφεί μέρος αυτής της κατάστασης και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στη χώρα τους, αλλά να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα προσελκύσουν ακόμα και ξένους επαγγελματίες - επιστήμονες να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Μετά την καταιγιστική είσοδο των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας και την ταχύτατη εξοικείωσή μας με τις πλατφόρμες που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία, διδασκαλία και συνεργασία, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών που απαιτούνται για την υποστήριξη αυτών των τεχνολογιών, σειρά έχουν και οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο στόχος μας πρέπει να είναι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες ώστε να προσελκύσουμε τους «ψηφιακούς νομάδες» (ο όρος στα αγγλικά είναι digital nomads) δηλαδή τους επαγγελματίες-επιστήμονες που διαμένουν και εργάζονται με έδρα κάποιο κράτος διαφορετικό από εκείνο του εργοδότη ή της πελατείας τους.

Ήδη σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλ. τύπο, ο Δήμος Ρόδου συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων, με στόχο την προσέλκυση τέτοιων εργαζομένων, που όπως έχει αποτιμηθεί αφήνει μόνο θετικό οικονομικό αποτύπωμα στον εκάστοτε τόπο επιλογής τους. Τέτοιες οργανωμένες κοινότητες νομάδων φαίνεται ότι υπάρχουν στη Λέσβο, στην Κρήτη κ.α. (www.naftemporiki.gr ημερομηνία προσπέλασης 24.02.2021).

Στo πλαίσιο έρευνας της ICAP που είχε γίνει το 2019 σε Έλληνες του εξωτερικού (https://www.fortunegreece.com/article/apo-to-brain-drain-sto-brain-gain-... 25.05.2019) ένας στους δύο συμμετέχοντες δήλωνε ότι θα επέστρεφε εάν είχε τα ίδια ή καλύτερα έσοδα με αυτά που έχει στο εξωτερικό, ενώ άλλοι ανέφεραν ως λόγο ενδεχόμενης επιστροφής τους την οικογένειά τους, το κλίμα και τον τρόπο ζωής. Αυτά το 2019, πριν εμφανιστεί ο covid-19 και οι συνθήκες αλλάξουν προς το χειρότερο.

Μήπως πρέπει και η Χίος να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση; Σκεφτείτε από τη μια πλευρά πόσους λόγους θα είχαν σήμερα για επαναπατρισμό και από την άλλη, σε ποιους τομείς η Χίος θα μπορούσε να τους ικανοποιήσει με το σημαντικό κεφάλαιο φυσικής ομορφιάς, ιστορίας και πολιτισμού που διαθέτει.

Αυτονόητα να προσθέσω εδώ τις υποδομές και το επιστημονικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει η Χίος λόγω της λειτουργίας των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την επιπλέον θελκτικότητα που παρουσιάζει η ύπαρξη της επιστημονικής κοινότητας στο νησί μας για τους εξειδικευμένους ψηφιακούς νομάδες.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, προβλήθηκε εχθές στην τηλεοπτική εκπομπή «Τώρα. Ό,τι συμβαίνει» (https://fb.watch/3Yru27rL3L/) η συνέντευξη του κ. Ανανία Μαμελετζή που γεννήθηκε στην Αθήνα και τα τελευταία δέκα χρόνια εργαζόταν στο Λονδίνο ως Project Manager σε εταιρεία μάρκετινγκ.

Λόγω των εργασιακών συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του covid-19 στην αγγλική πρωτεύουσα και των ευκαιριών που προσφέρει η τηλεργασία, επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εγκατασταθεί στον τόπο καταγωγής του, στ’ Αρμόλια της Χίου. Βλέποντας στον τηλεοπτικό δέκτη τον ικανοποιημένο από την επιλογή του νέο - αλλά κυρίως τη συγκινητική φυσιογνωμία της υπερήλικης γιαγιάς που έχει τη χαρά και την ευτυχία να έχει τον εγγονό της δίπλα της, νιώθω πως το νησί μου δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία.

Είναι απαραίτητο για την μακροπρόθεσμη επιβίωσή του. Είτε πρόκειται για επαναπατρισμό των παιδιών μας, είτε πρόκειται για ξένους επαγγελματίες-επιστήμονες, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη θα είναι πολλά. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι η Χίος δεν έχει βιομηχανίες, δεν έχει σημαντική πρωτογενή παραγωγή, το κόστος μεταφοράς αγαθών είναι υψηλό και γενικά ότι στο νησί δεν υπάρχουν οι παράγοντες εκείνοι που θα εξασφάλιζαν τις συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης.

Αναλογίζομαι λοιπόν ότι ίσως τώρα είναι μια καλή ευκαιρία. Ίσως τώρα, η Χίος δεν πρέπει να μείνει άπραγη περιμένοντας από τους ψηφιακούς νομάδες να την ανακαλύψουν, αλλά πρέπει να δραστηριοποιηθεί, ενισχύοντας τις απαραίτητες υποδομές και προβάλλοντας την εικόνα της ως ιδανικό τόπο - προορισμό να ζει κάποιος και να εργάζεται.

Το Υπουργείο Τουρισμού  από τον περασμένο  Ιανουάριο έχει εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια μάχη της διεκδίκησης των ψηφιακών νομάδων.

Από την Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος παρέχει έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021. Υπάρχει δηλαδή η τάση αλλά δημιουργούνται και οι συνθήκες να υπερβούμε τις εγγενείς αδυναμίες μας ως ακριτικό νησί και να τις μετασχηματίσουμε σε δυνάμεις.

Τότε θα έχουμε κάνει άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης που θέλουμε, της ανάπτυξης δηλαδή που δημιουργεί θέσεις εργασίας, συμβάλλει στη  συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, μεταφέρει τεχνογνωσία, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής και αποτελώντας ανάχωμα στην ερημοποίηση και την εγκατάλειψη που ελλοχεύει ως μελλοντικός κίνδυνος.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, θέλουμε να προχωρήσουμε;

 

Ευαγγελία Πρωϊου

MSc “Σχεδιασμός Διοίκηση  και Πολιτική του Τουρισμού” Π. Α.

Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό

Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου