Η Ταλαιπωρημένη Λέρος

Τετ, 21/04/2021 - 16:37

Όλα τα νησιά λοιπόν, μικρά και μεγάλα, έχουν κοινά προβλήματα. Η πρόσβαση π.χ. στα περισσότερα από αυτά είναι μόνο δια θαλασσίας οδού και αυτή (η πρόσβαση) μόνο «Θεού θέλοντος και καιρού ευνοούντος». Έτσι και η Λέρος, ένα μικρό νησί 7.000-8.000 κατοίκων, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων για κάποιους λόγους, αγνώστους για εμένα, έχει προτιμηθεί για εγκατάσταση στο παρελθόν ενός μεγάλου (πελώριου) Ψυχιατρείου εις το οποίο μετεφέροντο τα βαριά, τα αθεράπευτα περιστατικά από όλα τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της Ελλάδος, γι’αυτό και οι ασχολούμενοι με τα Ψυχιατρεία, μεταξύ των οποίων και εγώ (40,5 χρόνια στη Διοίκηση του «Δρομοκαϊτείου»), το ονομάζαμε «αποθήκη ψυχών»!!! Τώρα λοιπόν μετά τις δυσκολίες της εγκατάστασης των μεταναστών-προσφύγων κλπ. ταλαίπωρων ατόμων από τις γνωστές χώρες της περιοχής, μετά την απόρριψη των συνήθων νησιών (αποτροπή εγκαταστάσεως, μάλλον), κάποιοι(;) σκέφθηκαν τη συνήθη(!) εναλλακτική λύση και ψήφισαν ομόφωνα: «Λέρος».

Το ταλαίπωρο νησί ήταν (είναι;) ανέκαθεν προς πώληση, οι δε Ελληναράδες των ηπειρωτικών περιοχών δεν δέχονται τα «μιάσματα» και μέχρι κάποιου σημείου έχουν δίκιο. Για τους Ευρωπαίους φίλους μας δεν το συζητώ. Η ανθρωπιά τους εν περιλήψει είναι «μακριά από εμάς κι όπου να’ναι». Η Ε.Ε. και η κ. Ίλβα Γιόχανσον μοιράζει χρήματα για υποδομές στα νησιά του Αιγαίου, σαν να’ναι δικά της, ενώ στην πραγματικότητα προέρχονται (βγαίνουν) από τις τσέπες τις δικές μας. Τι πιο απλό θα ήταν να γινόταν ισοκατανομή των ταλαιπωρημένων[1] ανθρώπων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.; Συμφωνώ στις περισσότερες επισημάνσεις που γράφει ο αναγνώστης της «ΕΣΤΙΑΣ», ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Καλατζόπουλος, πολύ περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι ως αξιωματικός του Π.Ν. (Βασιλικό Ναυτικό, τότε) γνωρίζω από πρώτο χέρι την περιοχή, και ιδιαιτέρως το Λακκί όπου είναι θαμμένος ο μικρός γιος της γιαγιάς μου (αδελφός της μητέρας μου) Γεώργιος-Μάρκος Μάρκου Μενής[2], ο οποίος σκοτώθηκε κατά το βομβαρδισμό του «Βασίλισσα Όλγα».

Όλες αυτές οι αναμνήσεις (Ψυχιατρείο, «Βασίλισσα Όλγα») με έφεραν πολλά χρόνια πίσω και σκέπτομαι (απεφάσισα) να αγωνιστώ μαζί με τους κατοίκους της και τον κ. Καλατζόπουλο, για να αποτραπεί ένα ακόμα ανοσιούργημα, η «κατάληψη» δηλ. του νησιού από αλλοδαπούς (Σχέδιο Κίσινγκερ). Σίγουρα εντός ολίγων μηνών οι «κατακτητές» θα πλησιάσουν τις 3.000 ψυχές (η εμπειρία μας προκύπτει από άλλες περιοχές της Ελλάδος)! Ήδη στο χώρο του παλαιού Ψυχιατρείου λειτουργεί από το 2016 ήδη ένα Hot Spot. Το νέο Hot Spot σχεδιάζουν να το τοποθετήσουν στο πλέον στρατηγικό σημείο του νησιού (αντιγράφω από την επιστολή του κ. Καλατζόπουλου):

«…Δηλαδή στην κορυφή του βουνού που στους πρόποδές του βρίσκεται ο υπάρχων ναύσταθμος, σχεδίασαν ένα νέο Hot Spot, το οποίο θα δεσπόζει αφ’υψηλού, του ναυστάθμου, αλλά και ολόκληρου του κόλπου του Λακκίου, και της πόλης του Λακκίου, με το λιμένα της, της Μαρίνας Λέρου Α.Ε., που ελλιμενίζει σε θάλασσα και ξηρά περί τα 1.000 σκάφη, μαζί με την ναυτικοεπισκευαστική μονάδα της Α.Ε. και τις λοιπές εγκαταστάσεις της, τις οποίες σημειωτέον χρησιμοποιούν δωρεάν τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και το Λιμενικό Σώμα, αλλά και ο Στρατός, αφού στο Ανατολικό Αιγαίο δεν υπάρχουν άλλες σύγχρονες κρατικές εγκαταστάσεις και δεξαμενές (νηοδόχοι, γερανοί κτλ.)!

Κατ’αρχάς λοιπόν οι Τούρκοι θα έχουν προς βορρά πλήρη και άμεση πληρο­φόρηση, μέσω των δήθεν προσφύγων και δήθεν μεταναστών που προωθούν στη Λέρο, και εμείς οι φιλόξενοι(;) Έλληνες, τους τοποθετούμε στο πλέον στρατηγικό σημείο του νησιού!!!

Αλλά επίσης για το ίδιο Hot Spot και την κορυφή του βουνού όπου τοπο­θετείται, ο ευρισκόμενος εκεί, αν κοιτάξει προς νότον ελέγχει και τον διεθνή δίαυλο, μεταξύ Λέρου και Καλύμνου, ο οποίος ξεκινάει από τα Δαρδανέλια και καταλήγει ανατολικά της Κρήτης.

Κατά συνέπειαν προς δόξαν των κ.κ. Νότη Μηταράκη και Μαργαρίτη Σχοινά, επέτυχαν η Λέρος να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και των πρακτό­ρων της με το αζημίωτο βέβαια. Αφού όπως εδήλωσαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο νησί, όλα τα έξοδα κατασκευής του νέου Hot Spot τα αναλαμβάνει Ευρωπαϊκή Ένωση….

Εχθές λοιπόν, 29 Μαρτίου 2021, αφίχθη στο λιμάνι της Λέρου το φορτηγό πλοίο ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑΣ, από το οποίο άρχισαν να ξεφορτώνονται τα έτοιμα σπιτάκια για τους δήθεν μετανάστες και πρόσφυγες του Hot Spot. Καλά, ερωτάται λοιπόν: Αφού τόσοι άλλοι χώροι υπήρχαν και υπάρχουν στη Λέρο, έπρεπε το νέο Hot Spot να τοποθετηθεί πάνω από το ναύσταθμο και πάνω από το διεθνή δίαυλο, ώστε να μην του ξεφεύγει τίποτα;;;

Μήπως αυτό που συμβαίνει ονομάζεται απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας στη Νήσο Λέρο; Μήπως αυτό που συμβαίνει ονομάζεται προδοσία κατά της πα­τρίδος μας;;;

Σημειώνω ότι εδώ και χρόνια, αλλά και πολύ πρόσφατα, οι Γάλλοι ζητούν ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα, με βάση στο νησί της Λέρου, δίνοντας ανταλλάγματα σοβαρά. Γιατί δεν δεχόμαστε τη συνεργασία με τους πραγματικούς συμμάχους μας Γάλλους και δεχόμαστε την κατασκευή Hot Spot, για αγνώστου προέλευσης και ποιού λαθρομετανάστες;;;.»

Τελειώνοντας την αντιγραφή δηλώνω ότι συντάσσομαι με τον κ. Καλατζόπουλο, πλην της παραγράφου που αναφέρει ότι ο κ. Μηταράκης και οι εμπλεκόμενοι «με το αζημίωτο» κάνουν ό,τι κάνουν[1]. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Μηταράκης εκτελεί εντολές και ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Δεν είναι τόσο ανόητος ο κ. Μηταράκης να σκάπτει ο ίδιος τον τάφο του. Βέβαια αυτοί που δίδουν τις εντολές μας απειλούν με αντίποινα. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»… Διαλέξτε αδέλφια!

Το άρθρο μου το αφιερώνω στους νεκρούς του «Βασίλισσα Όλγα» και στους «αζήτητους και ανώνυμους» του πάλαι ποτέ Ψυχιατρείου ή «αποθήκης ψυχών» της Λέρου!...

 

 

 

[1]     Ελπίζω εκτός από τη «δόξα» και τον «καλό μισθό», ο κ. Μηταράκης να μη χρηματίζεται… ασυστόλως!...

 

[1]     Δεν επαναλαμβάνω τους όρους πρόσφυγες-μετανάστες κλπ., ούτε το αν έρχονται με τη θέλησή τους ή τους… «στέλνουν» (Σχέδιο Κίσινγκερ κλπ.), διότι έχουν χιλιοειπωθεί!...

[2]     Όταν γεννήθηκε είχε πεθάνει ο πατέρας του Μάρκος κι έτσι του έδωσαν και δεύτερο όνομα (Μάρκος). Είναι θαμμένος μαζί με 17 άλλους Χιώτες από τα 70 μέλη του πληρώματος που σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» από γερμανικά στούκας, στο Λακκί της Λέρου!...

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Τριπολίτη