Μια σύντομη απάντηση στον κ. Νίκο Δημητρακόπουλο για την Πλατεία του Μέγα Λημνιώνα

Τετ, 18/07/2018 - 17:59

Κύριε Διευθυντά,

            Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα σας δημοσιεύεται κείμενο συμπατριώτη μας με το όνομα Νικόλαος Δημητρακόπουλος ο οποίος, μεταξύ άλλων, απευθύνει δημόσια ερωτήματα για την παραχώρηση χρήσης μέρους της πλατείας του Μέγα Λημνιώνα (περιοχή Θυμιανών) και ειδικότερα προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

            Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, επιθυμώ να πληροφορήσω τον κ. Νικ. Δημητρακόπουλο τα δέοντα, μιας και θεωρώ ότι και άγνοια της ισχύουσας Νομοθεσίας έχει, αλλά και ο οίστρος της επιθυμίας του (που δεν αμφισβητώ ότι είναι για το καλό του τόπου μας) τον έχει παρασύρει στο να επικαλείται πράγματα που ουδόλως ισχύουν.

            Καταρχήν, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν χορηγεί άδειες χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε καταστήματα. Η αρμοδιότητα αυτή είναι του Δημοτικού Συμβουλίου και το Δημοτικό Συμβούλιο στην προκειμένη περίπτωση αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τη διάθεση του χώρου κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις του Νόμου και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας (Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης).

            Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής γνωμοδότησε θετικά στον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου χώρου (ευρύτερα στον Μέγα Λημιώνα) ως κοινόχρηστου και τούτο έπειτα από έγγραφο αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Θυμιανών προς την Επιτροπή μας και με τη σύμφωνη γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας. Η διοικητική αυτή πράξη έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, μιας και ο χώρος χρησιμοποιείται –όπως επικαλείται και ο δημοσίως ερωτών συμπατριώτης μας– ως χώρος αναψυχής, αθλοπαιδιών, κλπ. Εάν ο χαρακτηρισμός αυτός δεν γινόταν, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο χώρος από ένα σύλλογο, έναν φορέα, ούτε το σύνολο των δημοτών και επισκεπτών για οτιδήποτε, ούτε καν για μια εκδήλωση. Συνεπώς, η Δημοτική Κοινότητα Θυμιανών και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής απλά χαρακτήρισαν τον χώρο ως κοινόχρηστο και πέραν τούτου ουδέν. Από εκεί και πέρα, ο Ν. 1080/80 αλλά και η αριθμ. 295/2013 Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (περί διάθεσης κοινοχρήστων χώρων) καθορίζουν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι κοινόχρηστοι χώροι μπορούν να διατεθούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν πρόσοψη επ΄ αυτών με τη διαδικασία της ετήσιας μίσθωσης.

            Αναφορικά με τους αιτούντες τον συγκεκριμένο χώρο, ούτε γνωρίζουμε ποιες ιδιότητες έχουν στην προσωπική τους βιωτή, ούτε μας ενδιαφέρει η συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση. Μας ενδιαφέρει να είναι νόμιμοι και να τηρούν όσα οι κανονισμοί και οι προϋποθέσεις των παραχωρήσεων επιτάσσουν.

Επιπλέον, θέλω να διευκρινίσω στον κ. Δημητρακόπουλο 3-4 ζητήματα:

α). είναι ο πρώτος που μας διαμαρτυρήθηκε για τη διάθεση του χώρου. Εμείς γίναμε κοινωνοί της ευαρέσκειας πληθώρας πολιτών, όπου θεωρούν ότι ο χώρος ευπρεπίστηκε και έγινε πιο προσεγγίσιμος για τους επισκέπτες και θαμώνες της περιοχής,

β). εμείς έχουμε μάθει να σεβόμαστε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης κάθε τοπικής κοινωνίας, συνεπώς σεβόμαστε το αίτημα κάθε Δημοτικής Κοινότητας που αφορά στο δημόσιο συμφέρον,

γ). από επιτόπια αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο χώρος της παιδικής χαράς είναι ελεύθερος και τα παιδιά παίζουν απρόσκοπτα σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, όπως παίζουν και στον υπόλοιπο (πέραν του διατεθέντος) χώρο της πλατείας. Εκτός εάν είχε γίνει όλος ο χώρος της πλατείας του Μέγα Λημνιώνα “γήπεδο” και δεν το γνωρίζαμε… &

 δ). η παραχώρηση έχει ισχύ μέχρι 31/12/2018. Εάν διαπιστωθεί ότι ο χώρος αυτός δεν πρέπει να διατεθεί την επόμενη χρονιά, έχει το δικαίωμα το Δημοτικό Συμβούλιο να μην τον διαθέσει (αλλά θα πρέπει να εξηγήσει κάποιος υπεύθυνα και εγγράφως τον λόγο και να έχουν προκύψει νέα δεδομένα, π.χ. μη επαρκής χώρος για τα παιδιά ή παραβίαση των διατεθέντων τ.μ. από τους επιχειρηματίες, κλπ). Αυτά, όμως, είναι ζητήματα που, θεωρώ ότι, αφορούν κυρίως την Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα κάθε τόπου και γνωμοδοτεί σχετικά.

            Εν κατακλείδι, ήθελα να παρακαλέσω να είμαστε όλοι λίγο πιο προσεκτικοί κατά την εκφορά δημόσιου λόγου. Να μην προβαίνουμε δε σε αυθαίρετα συμπεράσματα που μπορεί να μας εκθέσουν! Και επιπλέον κάθε απορία, ερώτημα ή διευκρίνιση μπορεί να απαντηθεί ανά πάσα στιγμή και δια ζώσης. Το γραφείο μου είναι καθημερινά ανοικτό και το τηλέφωνό μου διαθέσιμο ανά πάσα ώρα της ημέρας για το σύνολο των συμπολιτών μας. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπροσώπους κάθε τοπικής κοινωνίας, που μπορούν να συνδράμουν στο έργο αυτό της πληροφόρησης των πολιτών.-

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος- Αντιδημάρχος Χίου- Προέδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Άλλες απόψεις: Του Γιώργη Παπαδόπουλου