Νέα έρευνα δείχνει ότι το εικονικό σχολείο μπορεί να βλάψει την όραση των παιδιών

Δευ, 22/11/2021 - 16:56

 Όταν η COVID-19 έκλεισε για πρώτη φορά τις τάξεις και η εικονική εκπαίδευση έγινε ο νέος κανόνας, οι οφθαλμίατροι προέβλεψαν  αύξηση της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών στα παιδιά. Νέα έρευνα που έγινε από τους  οφθαλμιάτρους στο wills Eye Hospital επιβεβαιώνει  ότι αυξημένος χρόνος έκθεσης μπροστά σε οθόνες  οδήγησε σε μεγαλύτερη καταπόνηση των ματιών στα παιδιά ,καθώς και σε μια πιο ανησυχητική κατάσταση των ματιών που ονομάζεται ανεπάρκεια σύγκλισης, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην ανάγνωση.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε στην 125η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Η ανεπάρκεια σύγκλισης είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα μάτια δεν μπορούν να συνεργασθούν όταν κοιτάζομε αντικείμενα από κοντά.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί διπλή ή θολή όραση. Αυτό μπορεί να κάνει τους γονείς  ή τους δασκάλους να υποψιάζονται ότι το παιδί έχει μαθησιακά προβλήματα  παρα  μια διαταραχή των ματιών. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις ματιών, γυαλιά οράσεως με ειδικά πρίσματα ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την σοβαρότητα της πάθησης.

Η  ψηφιακή καταπόνηση των ματιών (digital eye strain) είναι μια κατάσταση που περιγράφεται από μια σειρά συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν κόπωση των ματιών, θολή όραση, ξηροφθαλμια, και πονοκέφαλους.

Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των χρηστών υπολογιστών, επειδή οι άνθρωποι δεν ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα τους όταν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές.

Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι κανονικά ανοιγοκλείνουν 16 φορές το λεπτο τα βλέφαρα τους, αλλά ο αριθμός αυτός μειώνεται σε περίπου 5 εως 7 φορές το λεπτο όταν χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατάσταση αντιμετωπίζεται κάνοντας συχνά σύντομα διαλείμματα στην κοντινή εργασία τους και να θυμούνται να ανοικλεινουν τα μάτια τους.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι μαθητές στο διαδίκτυο, τόσο πιο πιθανόν ήταν να εμφανίσουν καταπόνηση των ματιών και ανεπάρκεια σύγκλισης.

Ακόμη και υγιή παιδιά μπορούν να εμφανίσουν παράπονα στα μάτια από υπολογιστείς και tablet. Αυτό είναι γιατί γνωρίζουμε ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι εδώ για να μείνει, ακόμη και μετα την πανδημία. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν και να ρωτούν τα παιδιά εάν αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα. Εάν ναι, θα πρέπει να επισκέπτονται οφθαλμίατρο για περαιτέρω αξιολόγηση.

Άλλες απόψεις: Του Γιάννη Κοσμίδη