Περί του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης «Κοραής»

Τρί, 24/07/2018 - 22:49

Αξιότιμε κ. Διευθυντή,

 

Επειδή έγιναν δύο αναφορές στον ηλεκτρονικό τύπο  περί του χαρακτηρισμού της διαδικασίας και του τρόπου σύνθεσης του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης «Κοραής» και επειδή είχα την τιμή να υπηρετήσω την θέση αυτή επί 5 χρόνια επιτρέψτε μου να σημειώσω, εντελώς επιγραμματικά, κάποια ιστορικά στοιχεία και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Και τούτο, διότι είναι κρίμα (στον Θεό) να χαρακτηρίζουμε με γενικεύσεις κάποιες αποφάσεις.

Αύγουστο του 2007, χωρίς να το θέλω και χωρίς να το επιδιώξω, με όρισε με το ζόρι η τότε Υπουργός Παιδείας κα Μ. Γιαννάκου, Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης με το εξαιρετικώς επείγον θέμα, ως πρωτεύον καθήκον,  να προχωρήσω εντός μηνός(!!) τα ευρωπαϊκά προγράμματα ψηφιοποίησης τεκμηρίων διότι έληγε η προθεσμία!!!.  Επρόκειτο για έργα 4 εκατ. Της είπα τότε ότι, καθώς γνωρίζει, έχω τα καθήκοντα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Προέδρου του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου, αλλά δεν πείσθηκε!!

Συνεργάτες μου στο Εφορευτικό Συμβούλιο όρισε (χωρίς να το επιδιώξουν) τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων κ. Κ. Φραγκομίχαλο, την Διευθύντρια Λυκείου Φιλόλογο κ.Ε. Σκυριώτου, την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ι. Λεμονιάδου, τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων κ. Ν. Στουπάκη, την πρώην Διευθύντρια Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών του Υπουργείου κα Αικ. Εξαδακτύλλου και τον Δικηγόρο κ. Γ. Μαμά.

Είναι γνωστό και πιστεύω κατανοητό από όλους, ότι η αξία ενός Συμβουλίου εξαρτάται από την δουλειά που κάνει στην διάρκεια της θητείας του και από αυτήν κρίνεται. Όποιος παρακολούθησε την πορεία της ουσιαστικής εργασίας  στην  Βιβλιοθήκη (Αυγ 2007 – Απρ.2012) κάτω από τραγικά πιεστικές και πολύπλευρα δύσκολες συνθήκες, αφήνοντας ένα ξεκάθαρο λογιστικό Αρχείο στα οικονομικά και με τακτοποιημένα πολλά χρονίζοντα προβλήματα, (οικονομικής μορφής, διοικητικής μορφής και καινοτομίας),  και με αρκετό ρευστό στην Τράπεζα, μπορεί να εκφέρει σωστή γνώμη, χωρίς όμως να μπαίνει στον πειρασμό να γενικεύει και να  την συνδέει με πιθανή κομματική προτίμηση.

 

Μετά τιμής

Παύλος Καλογεράκης

Άλλες απόψεις: Του Παύλου Καλογεράκη