Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Πρόταση στα Γραφεία Τελετών…

Σάβ, 14/09/2019 - 08:29
Φρεζούλης Δημήτρης

Πρώτα, τα βλέπαμε στους στύλους της ΔΕΗ… Μάλιστα είχε βγει και τραγούδι που έλεγε πως «στην κολόνα της ΔΕΗ, που θαμπά φωτάει, ένα πένθιμο χαρτί γράφει ό,τι πάει»… Και τι διαβάζαμε στις κολόνες της ΔΕΗ; Ότι «πάει κι ο Νίκος που 'χε χρήμα με ουρά, μα δε βοήθαγε κανέναν φουκαρά». Και ποιο άλλο συμπέρασμα βγάζαμε; Ότι «στην κολόνα της ΔΕΗ διάβασα στο φως της ότι όλα στη ζωή είναι ματαιότης και ότι πλούσιους και φτωχούς ένα πρωί, τους διαβάζουν στην κολόνα της ΔΕΗ»…

   Μετά από τις κολόνες της ΔΕΗ, όλα αυτά αρχίσαμε να τα διαβάζουμε σε κάτι ειδικά πλαίσια που τοποθέτησε ο Δήμος σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και των χωριών, για να ενημερωνόμαστε ποιοι την «έκαναν» για τον άλλο κόσμο. Έτσι, όποτε βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι απαραίτητη η στάση μας αρχίζοντας να διαβάζουμε ονόματα εκείνων που ταξίδεψαν «δια τας αιωνίους μονάς». Άλλοι γνωστοί και άλλοι άγνωστοι… Και τους γνωστούς πρέπει, βέβαια, και να τους αποχαιρετήσουμε.

   Όμως υπάρχουν και εκείνοι από εμάς που δεν κατεβαίνουμε καθημερινά στη χώρα και δεν βλέπουμε τα θλιβερά αγγέλματα των κηδειών και μνημοσύνων και μαθαίνουμε, «κατόπιν εορτής», ότι «έφυγε» ο ένας και ο άλλος φίλος και δεν το πήραμε χαμπάρι…

   Και αναρωτιέμαι… Στην εποχή του διαδικτύου γιατί τα γραφεία τελετών της Χίου δεν συνεννοούνται μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ και να ενημερώνει το καθένα ξεχωριστά για τις εκφορές του; Έτσι θα έχουμε όλοι ενημέρωση για τις κηδείες και τα μνημόσυνα και δεν θα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε, ακόμα και στους εαυτούς μας, την απουσία μας.

   Σήμερα το πιο απλό είναι να φτιάξεις ένα μπλογκσποτ στο διαδίκτυο στο οποίο να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι. Μια σελίδα που θα είναι «ανοικτή» στα γραφεία  και που θα την ενημερώνουν αντίστοιχα με τις τελετές που θα αναλαμβάνουν. Περιμένουμε την πρωτοβουλία!

Άλλες απόψεις: Του Δημήτρη Φρεζούλη