Πυρπόληση ψυχών η παράσταση "Ικέτιδες"

Σάβ, 31/07/2021 - 06:39

‘Όσες χιλιάδες ευχαριστώ και αν πω, όσες “ θυσίες” και αν κάνω και σε όλες τις θεότητες που πιστεύουν οι άνθρωποι, δεν θα καταφέρω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε αυτή τη Θεία Δύναμη που με προίκισε με αυτά τα δώρα που προίκισε την ανθρώπινη Ύπαρξη.

Την ικανότητα της σκέψης , του λόγου (για τον Ευριπίδη , ο λόγος είναι θείο δώρο) την ικανότητα να αισθάνομαι , να κατανοώ, να αποφασίζω να ορίζω την τύχη μου, (οδηγίες προς Άδραστο) , να επιλέγω, να αναγνωρίζω τις πραγματικές αξίες , να προστατεύω τη Ζωή, να δημιουργώ, να οραματίζομαι.

Όλα αυτά , και άλλα , θεία Δώρα που δια στόματος Θησέα μας βροντοφωνάζει ο Ευριπίδης στις “ΙΚΕΤΙΔΕΣ” σε μια κορύφωση της σύγκρουσης του Θείου και του ανθρώπινου νόμου, θα ήταν ύψιστη ύβρης στο θείο αλλά και στον ίδιο τον εαυτό μας, αν δεν τα αποδεχόμαστε σαν μπούσουλα και κανόνα Ζωής.

Η παράσταση ‘ΙΚΕΤΙΔΕΣ” του Δήμου Αβδελιώδη, Του Δήμου μας, που η “εύνοια” της Ζωής έκανε να ζει ανάμεσά μας, και μια εμπνευσμένη απόφαση της Αντιπεριφέρειας Χίου έκανε δυνατή την πραγματοποίησή της, χθες Πέμπτη 29/7/2021 , είναι ένα ύψιστο σχολείο “μόρφωσης” για ΗΓΕΤΕΣ και ΠΟΛΙΤΕΣ

Προσδιορίζει με ακρίβεια τι ειναι ΗΓΕΤΗΣ και τι τυχοδιώκτης. Προδιαγράφει , (καθώς περιγράφει τρεις τύπους πολιτών), τον πολίτη που δημιουργεί και δικαιούται να μετέχει της ευτυχίας της κοινωνίας που δημιουργεί με την ιδια τη συμπεριφορά του..

Προσωπικά λυπήθηκα πολύ που δεν είδα τους τοπικούς Ηγέτες (πλην του κ. Μπουγδάνου) στην παράσταση αυτή.. Ίσως αν είχαν την τύχη ( βλέπε επιλογή) να παρακολουθήσουν μιά τέτοια παράσταση στο παρελθόν δεν θα ντρεπόμαστε (ορισμένοι αν όχι όλοι) για τις επιλογές προβολής σημαντικών στιγμών της ιστορίας μας.

Και πως να μην μιλήσω για την ευτυχία μου να παρακολουθώ την παράσταση με ενα δεκαπεντάχρονο κορίτσι που απορροφημένο από τον ύψιστο πολιτικό αλλά και αισθητικά άρτιο λόγο, διδάσκονταν τι συμπεριφορά του καλού πολίτη και του σωστού ηγέτη.

Αυτή, η πυρπόληση των ψυχών των νέων μας, με τον λόγο του μεγάλου Ελληνα τραγικού, νομίζω, πρέπει να δίνει τη δυναμική της κοινωνίας που φτιάχνουμε , και οχι η “πυρπόληση “ της ψαρόβαρκας...