Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 39/28-06-2021)

Δευ, 28/06/2021 - 17:05

*Ιδιαίτερα μας χαροποιεί το γεγονός ότι, εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις πραγματοποιούνται στην πόλη, τις τελευταίες εβδομάδες. Δρόμοι που, ίσως και πάνω από δεκαετία είχαν να επισκευαστούν, επιτέλους ανακαινίζονται ! Πριν από αρκετούς μήνες, μέσα από τη στήλη αυτή, είχαμε επισημάνει μια σειρά οδών, που έχρηζαν ασφαλτοστρώσεων είτε λόγω παλαιότητας είτε λόγω δημιουργίας λακούβων μετά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Διαπιστώσαμε ότι, όσες είχαμε καταγράψει και δημόσια παρουσιάσει, επισκευάζονται σιγά σιγά με νέο ασφαλτοτάπητα, ενώ εμβαλωματικές κινήσεις γίνονται όπου δεν μπορεί να γίνει πλήρης ανακαίνιση. Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά αιτήματα και δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα από ένα έργο με μια μόνο εργολαβία. Το θετικό είναι ότι προχωρά το συγκεκριμένο εγχείρημα και έπεται συνέχεια. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι, η δημοτική Αρχή ακούει και ανταποκρίνεται και αυτό μας ικανοποιεί !

*Η κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου, που φαίνεται να "έχει πάρει μπρος" τελευταία, στην περιοχή του περιφερειακού δρόμου παράκαμψης της πόλης (στο Β΄ τμήμα του Παρθένη-πλησίον των Σ.Ο.Α.) έφερε και πάλι στο προσκήνιο την εύλογη σκέψη και την δίκαιη απαίτηση πολλών συμπολιτών μας να κατασκευαστούν πεζοδρόμια στις οδούς Ριζαρίου, Τιμόνη, Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Ρίμινι, ώστε να συνδεθεί και περιπατητικά το κέντρο της πόλης (Λαχαναγορά και Ατσική) με το Νότιο τμήμα προς Βαρβάσι και Περιφερειακό.

Ας μην λησμονούμε ότι, εκατοντάδες συμπολίτες μας διέρχονται πεζή από τις εν λόγω οδούς, στις οποίες διαμένουν δεκάδες στελέχη του Στρατού με τις οικογένειες τους, ενώ λειτουργούν σ΄ αυτές δυο Νηπιαγωγεία, ένα Δημοτικό Σχολείο, τέσσερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πέραν των είκοσι εμπορικών επιχειρήσεων, ένας Ενοριακός Ναός (με το μεγαλύτερο κοιμητήριο της πόλης) και εντός τριετίας το δικαστικό μέγαρο, όπου οδικώς οι περιπατούντες συμπολίτες μας θα διέρχονται εξ αυτών των οδών για να φθάσουν εκεί.

Μήπως, λοιπόν, ήλθε η ώρα να σχεδιαστεί και να προταθεί προς ένταξη ένα έργο κατασκευής πεζοδρομίου στις οδούς αυτές, σε συνεργασία Δήμου- Περιφέρειας; Την τρέχουσα χρονική περίοδο το ΕΣΠΑ διαθέτει μεγάλες πιστώσεις για την υλοποίηση έργων ! Eπίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, η οικογένεια Χωρέμη, η οποία έχει ευεργετήσει πολλαπλώς και πολυτρόπως -διαχρονικά- τη Χίο, διέθεσε δωρεάν μεγάλη έκταση γης (πριν από 15 περίπου χρόνια) στο πρώτο τμήμα της οδού Ριζαρίου, προκειμένου να γίνει διαπλάτυνση της οδού και να κατασκευαστούν πεζοδρόμια (και όχι για να σταθμεύουν τα οχήματά τους οι περαστικοί και λοιποί, όπως σήμερα ισχύει) ! Ουδεμία δημοτική Αρχή στο παρελθόν είχε το θάρρος να προχωρήσει την κατασκευή πεζοδρομίου της Ριζαρίου, σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ (η οποία στο παρελθόν εγγράφως είχε ενημερώσει τον Δήμο ότι θα διαθέσει τμήμα γης), προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή πεζοδρομίου στο τελευταίο (και πιο επικίνδυνο για τους διερχόμενος, πεζούς και μαθητές) τμήμα της. Θα το αποτολμήσει κάποιος μελλοντικά;

*Στην παρούσα περίοδο, ύφεσης του κορονοιού, οι πολιτιστικοί και εξωραϊστικοί σύλλογοι των συνοικιών της πόλης ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους. Έτσι, με μεγάλη χαρά είδαμε ότι, ο μεν πολιτιστικός σύλλογος Γιαλούρικων- Αγίου Σπυρίδωνα- Αγίας Αικατερίνης διοργάνωσε ένα απογευματινό τσάι - καφέ σε ξενοδοχείο της πόλης -μια καλοκαιρινή σύναξη των μελών και φίλων του-, ο δε Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοφινά-Σίφι, που είναι ένας πολυσχιδής και δραστήριος σύλλογος, με τη συνδρομή του γνωστού καλλιτέχνη Μπάμπη Κοιλιάρη, εικονογράφησε ένα τεράστιο τοιχίο (στην οδό Ιερωνύμου Γοργία) με παραστάσεις που συνάδουν στο πνεύμα του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821, στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου και που συμπεριλήφθηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου.

Η εικονογράφηση έγινε από τα μέλη του Συλλόγου-κατοίκους και φίλους της συνοικίας και παρουσιάστηκε επίσημα το απόγευμα της προηγούμενης Κυριακής (20/06), λίγο πριν από την τέλεση της Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού στον παραπλησίως πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Αγ. Τριάδος "Μυλωθρών" Κοφινά. Αξίζει να περάσετε και να την δείτε! Εξαιρετική!

*Η τελετή αποφοίτησης από το Δημοτικό Σχολείο (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) και η εγγραφή στο Γυμνάσιο (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) είναι μια πολύ συγκινητική τελετή, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς (αλλά και τους εκπαιδευτικούς). Έξι (6) χρόνια σε ένα σχολείο, όπου πηγές μικρό παιδί και έφυγες έφηβος, όπου διδάχθηκες γράμματα και καλλιέργησες τον χαρακτήρα και το ήθος σου. Συγκινήθηκα την προηγούμενη Παρασκευή (25/06), στην τελετή αποφοίτησης της ΣΤ' τάξης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, όπου ο γιος μας συμμετείχε. Η κόρη, έχει ακόμη 3 χρόνια μπροστά της για να βρεθεί στην ίδια θέση. Γερά και φωτισμένα να είναι τα παιδιά μας ! Πάνω από όλα χαρούμενα κι ευτυχισμένα ! Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς, για την εξαιρετική διοργάνωση, στα παιδιά που συμμετείχαν και στους γονείς που στάθηκαν δίπλα τους, σήμερα αλλά και σε όλη τη ζωή τους ! Τα ενθύμια εξαιρετικά και πρωτότυπα ! Καλό καλοκαίρι ! Καλή συνέχεια στη ζωή να έχουν!

*Λίαν προσεχώς, την προσεχή Πέμπτη (01/07), νέος σχολιασμός της επικαιρότητας, για ζητήματα που αφορούν στο πανελλήνιο (και όχι τη Χίο). Θα διαβάσετε και θα φρίξετε! Κάποιοι μας παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο και το αντίστροφο, μόνο και μόνο για να σχηματίσουν πολιτικό προφίλ, ενώ "βουλιάζουν" τη χώρα με τις πράξεις τους!  Ζητήματα εθνικά, δημόσιας διοίκησης, πολιτικής. Ο κόσμος έχει αρχίσει να "λαλεί" !

 

 

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου