Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα - Νο. 64

Πέμ, 05/05/2022 - 05:36

*Στην καθημερινότητα συμβαίνουν γεγονότα, ένεκα των οποίων σχηματίζεις άποψη και κρίση για τα ζητήματα της ζωής. Ένα τέτοιο συνέβη και τις τελευταίες ημέρες, όπου άσχετο και γενικότερο σχόλιό μου προκάλεσε την «μήνιν» συγκεκριμένων ατόμων, ζητούντων «την κεφαλήν μου επί πίνακι». Το τραγικό όλων ήταν ότι, αφενός δεν εξέτασαν πρώτα ποιον (ή ποιους) αφορούσε στο σχόλιο και αφετέρου απέδειξαν την φασίζουσα αντίληψη τους ότι «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας ζητούμε να διωχθεί και εξοντωθεί»… Λες και είμαι υπάλληλός τους ή τυχόν είχα εύνοια εξ αυτών!!!

"Συγχαρητήρια", κύριοι, για τις …δημοκρατικότατες… αντιλήψεις σας !!! Ευτυχώς, ο κόσμος αντιλήφθηκε και έκρινε δεόντως εν προκειμένω… Μήπως ακούσατε ποτέ τίποτε για το περίφημο «Δεν συμφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σου να τα λες» (Evelyn Beatrice Hall, βιογράφος του Βολταίρου) ή το «Όποιος συλλογιέται ελεύθερα, συλλογιέται σωστά» (Ρήγας Φεραίος) ή ακόμη και το «Υμείς δε επ΄ελευθερία εκλήθητε» (Απόστολος Παύλος); Πάνε οι εποχές που ξέρατε, του «άκου, βλέπε, σιώπα»!

Το καλό είναι ότι, ξεκαθάρισα πλέον μέσα μου πώς πρέπει να κινηθώ μελλοντικά, αφού συμπέρανα ότι, δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξω με (ή να στηρίξω) σχήματα της Αυτοδιοίκησης που εμπεριέχουν ανθρώπους (ή "κολλητούς" ανθρώπων) που ζητούν την προσωπική μου εξόντωση ! Τελεία και παύλα ! Για δε τα υπόλοιπα (για τον λασπολογούντα σε ενυπόγραφο σημείωμά του), στη δικαιοσύνη!

*Ιδιαίτερα παρήγορο και ελπιδοφόρο το άκουσμα (είδηση) ότι, στην περίοδο σταδιακής απομάκρυνσης της πανδημίας, ξεκίνησαν και πάλι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συλλόγων και εθελοντών, που αγαπούν την τέχνη. Έτσι, σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πληροφορούμαστε για την πραγματοποίηση δυο θεατρικών δρώμενων, από δυο αντίστοιχα φορείς. Τον ΜΕΟΘ (Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Όμιλο Θυμιανών) και τον Κύκλο Θεάτρου «Θεατροποιοί Χίου».

Ο ΜΕΟΘ θα ανεβάσει την παράσταση «Χαβιάρι και Φακές» των Σκαρνάτσι και Ταραμπούζι (από τη Σικελία, στη Νότια Ιταλία), σε σκηνοθεσία της Ευγενίας Ασλανίδου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, το τριήμερο 6-7-8 Μαΐου στις 8.30' το βράδυ.

Ο Κύκλος Θεάτρου «Θεατροποιοί Χίου» θα ανεβάσει την παράσταση «Τα τραγούδια του Θεού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Σπυράκη, στον προαύλιο χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρφά, το διήμερο 7 & 8 Μαΐου στις 8.30' το βράδυ.

Νομίζω ότι, αξίζει τον κόπο να πάμε και στις δύο εκδηλώσεις!

*Στην πλατεία Πούλου (περιοχή του Βροντάδου, επί του κεντρικού δρόμου, νοτίως του «Φαφάλειου» Σταδίου) η ΔΕΗ έχει τοποθετήσει ένα τεράστιο μηχάνημα (πιθανόν μετασχηματιστής) που έχει κυριολεκτικά εξουθενώσει την έννοια της εκεί υπάρχουσας δημοτικής πλατείας (που, εάν δεν κάνω λάθος, είχε κατασκευαστεί επί Δημαρχίας Αριστείδη Ζαννίκου). Πέρυσι, ακριβώς τέτοια περίοδο, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν διαμαρτυρηθεί -δικαιολογημένα- για όσα επρόκειτο να γίνουν εκεί, που θα είχαν σαν συνέπεια να αρθεί ο σκοπός δημιουργίας της. Σήμερα, βλέπουμε αυτή την εικόνα, η οποία τείνει να διατηρηθεί επί μακρόν. Θα αντιδράσει κανείς; Ποιος ενέκρινε και για πόσο χρονικό διάστημα κάτι τέτοιο; Ως γνωρίζω, προς τούτο απαιτείται η λήψη απόφασης εκ της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Υπάρχει τέτοια Απόφαση και εάν ναι, για πόσο & με ποιον επισπεύδοντα;

*Μπήκε και ο Μάιος και ακόμη δεν είδαμε να ξεκινούν οι εργασίες στο φράγμα «Κόρης Γεφύρι» εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Έλεγαν το φθινόπωρο του 2021, μετά είπαν τα Χριστούγεννα του 2021, έπειτα τον Μάρτιο 2022, κατόπιν τον Απρίλιο, τέλος τον Μάιο. Ακόμη, όμως, ουδέν είδαν οι πολίτες. Εδώ είναι που λένε «ζήσε Μαύρε μου, να φας τον Μάη τριφύλλι»…!!!

*Βιάστηκαν κάποιοι να κρίνουν τα τεκταινόμενα για την περιοχή του Θόλους. Ως γνωστόν, η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων δεν αναγνωρίζει σε ποιον ανήκει ιδιοκτησιακά μια έκταση. Αυτό το κρίνει η τακτική δικάσιμος. Συνεπώς, ας μην αιωρούνται έωλα συμπεράσματα, περί ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Ποιος είπε ότι η έκταση είναι δημόσια και όχι δημοτική; Αυτό δεν κρίνεται στα ασφαλιστικά μέτρα.

Για την ιστορία, η μεγαλύτερη έκταση του Θόλους ανήκει στην πρώην Σχολική Εφορεία η οποία περιήλθε στο Δήμο Χίου, ως δημοτική πλέον περιουσία, αρχικά το έτος 1986 και οριστικώς το 1990, δια Νόμου και έκδοσης διαπιστωτικής πράξης-Απόφασης Νομάρχη Χίου. Το μεγαλύτερο τμήμα ανήκει στο Δήμο και ένα μικρότερο στο Δημόσιο.

Άραγε, τα σχολεία (που, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, πρέπει να εισπράττουν το αντίτιμο της χρήσης της εν λόγω έκτασης) θα αντιδράσουν; Kαι πως; Και εάν υποθέσουμε ότι, η έκταση είναι δημόσια, πώς την εκμεταλλευόταν, την μίσθωνε και εισέπραττε τα ενοίκια επί δεκαετίες ο Δήμος; Ποιος θα απαντήσει;

*Ιδού το μέγα ερώτημα: Τώρα που, πλέον, υπάρχει τελεσίδικη δικαστική Απόφαση για την απόδοση (επιστροφή) της ΒΙΑΛ στον ιδιοκτήτη της (Δήμο Χίου), τι θα πράξει ο τελευταίος και πότε;

*Η σημερινή ημέρα (4 Μαΐου) είναι αποφράδα ημέρα για την τοπική ιστορία, αφού σαν σήμερα, το έτος 1941, έφθασαν στη Χίο τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και ξεκίνησε η πείνα, η δυστυχία και η υποδούλωση των παππούδων και γονιών μας στον φασίστα κατακτητή.

Όμως, έπειτα από λίγο, ξεκίνησε και η λαμπρή εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και των ηρωικών αγώνων των προγόνων μας για την ελευθερία, η οποία στο νησί μας ανέτειλε περίπου τρία χρόνια αργότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1944. Να θυμόμαστε τους αγωνιστές της πατρίδας μας και να τους ευγνωμονούμε. Αιωνία η μνήμη αυτών.

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε, έρρωσθε και υγιαίνετε!

Άλλες απόψεις: Tου Γιώργη Φ. Παπαδόπουλου