Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 87/ 07-12-2022)

Τετ, 07/12/2022 - 18:53

*Η ανθρωποφαγία, που μαστίζει την υλιστική κοινωνία μας, αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, αναλώνοντας οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο της. Ήταν επόμενο, σε μια εποχή που το μόνο που απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο είναι το προσωπικό κέρδος, από την όποια δραστηριοποίηση και συναναστροφή του. Έτσι, κατέληξε να κλειστεί στον εαυτό του, να μην ενεργεί ούτε δημοκρατικά ούτε ανθρώπινα, παρά να βρίσκει ηθική και ψυχική…εκτόνωση στη …΄΄βορά΄΄ του συνανθρώπου του !

Αυτό που βιώνει η χώρα και η κοινωνία μας, τις τελευταίες ημέρες, με το ζήτημα της <<Κιβωτού>> έχει αρχίσει να προβληματίζει σοβαρά όσους ενδιαφέρονται για το πολιτικό μέλλον του τόπου. Πού πήγαν οι αξίες, τα ιδανικά, οι αρχές αυτού του λαού; Οι κάθε λογής δημοσιογραφίσκοι των πάνελς μετατρέπονται σε γενικούς εισαγγελείς και επιζητούν ΄΄την κεφαλήν επί πίνακι΄΄ οποιουδήποτε προσθέσει στην ομάδα τους λίγα ποσοστά τηλεθέασης ή δημοσιότητας ! Το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να δικαστεί κάποιος (πόσο μάλλον όταν ακόμη δεν του έχει καν αποδοθεί κάποια κατηγορία επισήμως) πάει περίπατο…! Καθένας μπορεί να επικαλεστεί τα πάντα για τον γείτονα, τον φίλο, το συγγενή του, τον … ευεργέτη του… και τα αδηφάγα ΜΜΕ θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ! Φθάσαμε σε σημείο να μαθαίνουμε το περιεχόμενο διερευνητικών πράξεων εισαγγελικών ή αστυνομικών αρχών από την τηλεόραση, πριν ακόμη το πληροφορηθούν οι διάδικοι ! Αυτή είναι η ελευθεροτυπία και η δημοκρατία της ελεύθερης έκφρασης του 2022 στην Ελλάδα; Άραγε, μια τέτοια ΄΄δημοκρατία΄΄ μας αξίζει;  Έχει άδικο η Ε.Ε. όταν κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν υφίσταται στην ολότητά του ελεύθερος Τύπος εδώ; Πώς να υπάρξει όταν δεν υπάρχει σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση, αλλά ΄΄γκεμπελίστικη΄΄ προπαγάνδα ελέω τηλεθέασης;

 

*Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και πολλές ιστοσελίδες του διαδικτύου (sites), που καθένας γράφει και αναρτά ότι μπούρδα φανταστεί ! Πριν από λίγες ημέρες γνωστό (τραγικό) site γειτονικής νήσου ανέφερε του κόσμου τα ψέματα για αυτοδιοικητικά πρόσωπα. Όταν ρωτήθηκαν από θιγόμενους κάποιοι αρμόδιοι, έλαβαν την απάντηση ότι θα πρέπει να κατατεθούν μηνύσεις (οι οποίες, σημειωτέον, είναι κοστοβόρες αλλά και χρονοβόρες- με ότι αυτό συνεπάγεται), δηλαδή ασχολείται κάποιος με τα κοινά και θα πρέπει να καταφεύγει στα δικαστήρια κάθε λίγο και λιγάκι για να αποδείξει στον κάθε τυχάρπαστο, κομπλεξικό ή αδηφάγο δημοσιογραφίσκο ότι δεν είναι… ελέφαντας !!! Τεράστια ευθύνη φέρει και η εφαρμογή facebook.

 

*Πάντως, για το ζήτημα της <<Κιβωτού>> την καλύτερη και ορθότερη τοποθέτηση έκανε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου κα Ανθίππη Ζαννάρα. Βάζει τα πράγματα στη θέση τους, με τον πλέον σωστό (νομικά και ηθικά) τρόπο. Αξίζει να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο και να την διαβάσετε.

 

*Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η διαδικασία πλειστηριασμού κύριας κατοικίας πολίτη στην Αθήνα. Η σημερινή κυβέρνηση, που διατείνεται ότι μεριμνά για την μεσαία -αλλά και την ασθενέστερη (οικονομικά)- τάξη των πολιτών, τι προτίθεται να κάνει ώστε να σωθούν τα σπίτια του ΄΄απλού΄΄ κόσμου από τους ΄΄κυνόδοντες΄΄ τραπεζών και πολυεθνικών εταιριών, στις οποίες αποδείχθηκε ότι συμμετέχουν ακόμη και βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου;

 

*Το τέλος του έτους πλησιάζει και όπως αναφέραμε στο προηγούμενο σημείωμά μας, το κτίριο του ΕΦΚΑ-ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στην περιοχή Λέτσαινας- Χίου θα αδειάσει οσονούπω από ιατρούς και ουσιαστικά θα παρέχει υπηρεσίες σαν ένα αγροτικό ιατρείο. Γιατί τόση μιζέρια και υποβάθμιση στα θέματα υγείας στο νησί μας; Σε 3-4 μήνες θα έχουμε εθνικές εκλογές, μπορεί κάποιος (ο οποίος ενδεχομένως να ζητήσει και την ψήφο των συμπολιτών μας σ΄αυτές) να μας πει πως θα δικαιολογηθεί αυτή η υποβάθμιση του ΠΕΔΥ Χίου επί των ημερών τούτων;

 

*Το ότι κάποιοι είναι δύσπιστοι, άλλοι άθεοι, άλλοι μηδενιστές, άλλοι φαρισαϊκοί και υποκριτές, άλλοι κομπλεξικοί και διώκτες της Εκκλησίας και των ανθρώπων Της, είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλες τις εποχές και με όλα τα πολιτικά καθεστώτα (και κοινωνικά στρώματα). Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού πιστεύει και αγαπά την Εκκλησία. Είναι ο λαός που την ζει και όχι απλά τη δέχεται ως θεωρία ή ιδεολογία, αλλά ως βίωμα. Αυτοί που σίγουρα δεν την αγαπούν είναι εκείνοι που αμφισβητούν τα πάντα και καλό θα είναι να συνετιστούν, μελετώντας στην Αγία Γραφή το γεγονός της εμφάνισης του Χριστού στον μαθητή Του, Απόστολο Θωμά, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους Αποστόλους και Μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Καλά είναι πια κάθε μέρα να μας λένε τα ίδια και τα ίδια οι γνωστοί τακτικιστές, το εμπεδώσαμε ότι δεν πιστεύουν ! Δικαίωμά τους, αλλά και δικό μας να πρεσβεύουμε δημόσια τα πιστεύω μας. Ως φαίνεται ισχύει το της γραφής <<Αι ημέραι των ετών ημών, εν αυτοίς εβδομήκοντα έτη, εάν δε εν δυναστείαις, ογδοήκοντα έτη, και το πλείον αυτών κόπος και πόνος>> (89ος Ψαλμός Δαυίδ) ή το έτερον <<Το γήρας ου γάρ έρχεται μόνον>> (Μένανδρος). Καλά στερνά !

 

*Πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, το ενεστώς έτος, για τη Μικρά Ασία, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των αδελφών μας. Πολλά ειπώθηκαν και πολλά ακούστηκαν. Όμως, το ουσιαστικότερο όλων είναι αυτό που πρότεινε και κατ΄ επανάληψη τόνισε ο εξαίρετος ομιλητής κ. Θεόδωρος Κοντάρας, φιλόλογος και ερευνητής της Μικρασιατικής ιστορίας και παράδοσης, κατά την διάλεξη που έδωκε στο νησί μας πριν λίγες ημέρες. <<Υπάρχει στο Βόρειο Αιγαίο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, απέναντι από τα Μικρασιατικά παράλια και τη γη της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, αλλά μια έδρα Μικρασιατικών Σπουδών δεν υπάρχει ούτε στο Πανεπιστήμιο αυτό ούτε σε κανένα στην Ελλάδα>> είπε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν ! Να πάρουν την πρόταση αυτή του κ. Κοντάρα, οι τοπικοί φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, κ.α.) και να την καταθέσουν στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας και τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Να ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (που, εξ όσων γνωρίζω, διαθέτει Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, κ.α.) έδρα Μικρασιατικών Σπουδών (ακόμη και μεταπτυχιακού επιπέδου). Κι έτσι ακόμη περισσότερο θα τιμηθεί η μνήμη της Μικρασίας διαχρονικά !

 

*Παρακολουθώ, την τελευταία περίοδο, τις εύστοχες επισημάνσεις του συμπολίτη μας κ. Μιχ. Ξυλοπόδη, περί του ανοίγματος της οδού Εθνικής Απελευθερώσεως (στην περιοχή Κοντάρι-Λευκωνιά), η οποία έχει κλείσει ΄΄μερικώς΄΄ (κακώς κατά τη γνώμη μου) με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες οδηγοί που επιθυμούν να μεταβούν προς το Φραγκοβούνι από το κεντρικό οδικό δίκτυο Χίου- Καρφά, όντας υποχρεωμένοι να μετακινηθούν επί χιλιόμετρα (σε περίπτωση εισόδου των οχημάτων τους σε αυτό) για να επιστρέψουν. Το ορθότερο όλων είναι να ανοίξει ολόκληρη η οδός αυτή και να γίνει μόνο άνοδος, δηλαδή από τον περιφερειακό δρόμο προς τη Σπηλιώτισσα. Έτσι και ο Κ.Ο.Κ. τηρείται, αλλά και δεν θα σημειώνονται παραβατικές συμπεριφορές. Διαφορετικά, όπως είναι σήμερα (δηλαδή ανοικτή για πεζούς και μηχανάκια, αλλά κλειστή για τα τετράτροχα αυτοκίνητα), δεν γνωρίζω σε ποια κατηγορία οδών ανήκει, ούτε ποιον (-ους) εξυπηρετεί !

 

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγιαίνετε και χαίρετε !-   

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου