Σxoλιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 80 / 23-09-2022)

Παρ, 23/09/2022 - 14:43

* Τις ημέρες αυτές τιμήθηκαν δυο επέτειοι, μια θλιβερή και μια χαρμόσυνη. Η θλιβερή είναι η συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή όταν, τον Σεπτέμβριο του 1922, οι ορδές του Κεμάλ προέβησαν στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (και όχι μόνο). Κάθε χρόνο, μα φέτος ακόμη περισσότερο, η μυροβόλος Χίος τιμά τη μνήμη των συμπατριωτών μας, Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που θυσιάστηκαν στο βωμό της πίστης και της πατρίδας που ανήκουν. Ο δραστήριος Σύνδεσμος ’Βιβλιοθήκη Φάρος Βαρβασίου» στέκεται -πραγματικά- φάρος τηλαυγής, στη διάδοση, προβολή, ανάδειξη και τιμή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Το ίδιο και η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας (στο Καστέλο Χίου), όπως και άλλοι Μικρασιατικοί Σύλλογοι. Αιωνία η μνήμη των Μικρασιατών προγόνων και αδελφών μας !

* Η δεύτερη αφορά στην απελευθέρωση του νησιού μας από τον Γερμανικό ζυγό της Κατοχής (1941-1944). Στις 10 Σεπτεμβρίου 1944 ο ηρωικός Ελληνικός Ιερός Λόχος απελευθέρωσε το νησί μας (όπως και τα γειτονικά νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους).

Ρίγη συγκίνησης και πανηγυρισμού στο νησί για την αποχώρηση του εχθρικού, Ναζιστικού και φασιστικού, στρατεύματος.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, να υπενθυμίσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο -αντικειμενικό- μελετητή της νεότερης ιστορίας ότι:

Α) Τα νησιά μας απελευθέρωσε ο Ιερός Λόχος

Β) Η αντιστασιακή δράση στη Χίο ήταν αποτέλεσμα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου (όχι προϊόν συγκεκριμένης κομματικής οργάνωσης), υπό την ένταξή τους στο δημοκρατικό ΕΑΜ (που ουδεμία σχέση είχε -τουλάχιστον στη Χίο- με κόμματα συγκεκριμένης προέλευσης, κ.λπ.).

Αυτά για τους παραχαράκτες της ιστορίας που -αργότερα- από θύτες παρουσιάστηκαν κατόπιν ως θύματα!

* Την τελευταία περίοδο έγινε "της μόδας" (εκλογές γαρ οσονούπω) να εμφανίζονται στο νησί μας Υπουργοί και Υφυπουργοί για να μας δουν και να τους δούμε… Μέχρι εδώ καλά ! Αλλά να υπόσχονται πράγματα που κατόπιν δεν τηρούν ή να αναφέρονται σε εξαγγελίες που δεν ισχύουν, νομίζω ότι περισσότερο κακό κάνουν στην παράταξή τους παρά καλό…! Δυο πρόσφατα παραδείγματα:

Α) Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης ανακοίνωσε, στις αρχές Ιουνίου, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει τακτοποιήσει το μείζον πρόβλημα υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Χίου. Σε λίγες ημέρες έχουμε Οκτώβρη και ουδέν άλλαξε!

Β) Η -πριν λίγες ημέρες αφιχθείσα- Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι, κανένα παιδί δεν θα βρεθεί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Κι όμως, από υπεύθυνα χείλη των αρμοδίων στο νησί γνωστοποιήθηκε προχθές ότι, πάνω από 100 παιδιά στη Χίο θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών (επιδοτούμενα προγράμματα). Καλά, εκεί στον κομματικό μηχανισμό τους δεν αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται στα μάτια των ακροατών- ψηφοφόρων και οι τελευταίοι θα πράξουν ανάλογα εν ημέρα κρίσεως;

* Και βέβαια, η ζωή συνεχίζεται και σε όσα λαμβάνουν χώρα καθημερινά, ευρύτερα, ας σημειωθεί και το εξής τραγελαφικό: Κάποιοι αποφάσισαν να ξεδιπλώσουν και το υποκριτικό τους ταλέντο επί οθόνης ! Μετά στενοχωριούνται όταν τους αποκαλούν «υποκριτές»!!! Μα γιατί, αφού το έχουν το χάρισμα-ταλέντο, παρεξηγούνται στο άκουσμα;

* Μεγάλη χαρά προξένησε η λειτουργία του νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στο πρώην Δημαρχείο Καμποχώρων, από την ΔΗΚΕΧ, υπό τον Πρόεδρό της, παλιό συμμαθητή και φίλο, Κώστα Μισόβουλο. Ελπιδοφόρο και παρήγορο να ιδρύονται νέες δομές και μάλιστα να αξιοποιούνται δημοτικά ακίνητα, αποκεντρωμένα, δίνοντας ζωή, απασχόληση και ψυχαγωγία στη νησιωτική μας ύπαιθρο. Μπράβο, Κώστα!

* Μια άνευ λόγου στείρα αντιπαράθεση φαίνεται να προκαλείται, με αντικείμενο τα σχολεία και την εύρυθμη λειτουργία τους. Κάποιοι, μπροστά στον επιχειρούμενο κορεσμό της διακαούς επιθυμίας τους για ανάληψη εξουσίας, δεν διστάζουν να δημιουργούν ζητήματα εκεί που, είτε δεν υπάρχουν είτε βρίσκονται υπό δρομολόγηση. Από την άλλη, πάλι, άκουσα και διάβασα -σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ανοησίες περί "κοσμογονίας έργων" ή προγενέστερης εγκατάλειψης τους.

Έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης των σχολείων της πόλης μας τα τελευταία 20 χρόνια, υπεύθυνα σας λέω ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων μας είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Ας πάνε και στα γειτονικά νησιά κάποιοι να δουν τι γίνεται. Ας πάνε και στις μεγαλουπόλεις να δουν τι γίνεται. Όλες οι δημοτικές Αρχές, διαχρονικά, πάσχισαν και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι. Και κυρίως η προηγούμενη και η σημερινή. Τουλάχιστον αδικούν κάποιοι τις δημοτικές Αρχές (και την προηγούμενη και τη σημερινή) όταν λένε ότι τα σχολεία μας δεν είναι σε καλή κατάσταση ή ότι δεν υπάρχει μέριμνα γι΄αυτά. Υπάρχει μέριμνα και μάλιστα μεγάλη. Έχω υπόψη μου πολλές πρόσφατες περιπτώσεις και γι΄αυτό το λέω.

Η εκπαίδευση και η λειτουργία των σχολείων δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης για επίδοξους… υποψηφίους! Αυτό το γνωρίζουν οι διατελέσαντες -στην παιδεία- αιρετοί του Δήμου (διαχρονικά), γι΄αυτό και είναι πιο μετρημένοι και διατηρούν (προς τιμήν τους) χαμηλούς τόνους! Όποιος θέλει να βοηθήσει συντάσσεται και αγωνίζεται, εφόσον του δίδεται η δυνατότητα. Με διαρκείς φωνασκίες το αποτέλεσμα είναι αντιστρόφως ανάλογο του επιθυμητού ! Και εν τέλει και οι κρίνοντες κρίνονται!

* Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του φίλου, Προέδρου της Τ.Κ. Πυτιούς (ή Πιτυούντος ορθότερα, διότι είναι «ο Πιτυούς – του Πιτυούντος»), Μιχάλη Φυτούση για την διάνοιξη και κατασκευή του δρόμου Ανάβατος- 18 (Μπαμπακιές- Αίπος). Πρόκειται για έναν δρόμο που θα ενώσει (κυκλοφοριακά άμεσα) την Νότια και την κεντρική Χίο με τη Βόρεια. Ο δρόμος ήδη είναι χαραγμένος και διέρχεται κανείς με αυτοκίνητο 4Χ4 εδώ και δεκαετίες. Η σύνδεση αυτή θα λύσει πολλά προβλήματα κυκλοφορίας και θα δώσει άλλου είδους προοπτική στους επισκέπτες του νησιού μας. Με τον Μιχάλη συνεργαστήκαμε στο Δήμο πάνω από μια δεκαετία και γνωρίζω πως, ότι προτείνει το έχει μελετήσει αρκετά, γνωρίζει πως υλοποιείται, έχει σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά και οι προτάσεις του είναι εφικτές. Στη ΔΕΥΑΧ, από την οποία πέρασε ως Πρόεδρος, έκανε "μικρά θαύματα" επί των ημερών του!

* Κάποιοι εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται με την λογική και συνεχίζουν να ρυπαίνουν στην πόλη. Για μια ακόμη φορά, γνωστή κομματική οργάνωση ρύπανε πληθώρα στύλων και σημείων στην πόλη με την τοποθέτηση αφισών (μάλιστα με κόλλα, όχι σελοτέιπ), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθαριστούν ή να αφήνουν σημάδια ρύπανσης. Ομολογουμένως, είναι η μοναδική κομματική οργάνωση που το πράττει. Καλά, δεν αντιλαμβάνονται ότι, το μόνο που προκαλούν είναι η απαξίωσή τους από τον κόσμο που βλέπει και κρίνει; Νομίζουν ότι ακόμη βρίσκονται σε επαναστατικές περιόδους;

* Την περίοδο αυτή έφθασε στη Χίο η ιερά εικόνα της Αγίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος  (καταγόταν από τη Βολισσό και ασκήτευσε στην πόλη και περισσότερο στην Κατάβαση) από το Ναύπλιο (Ν. Αργολίδος). Η εικόνα αυτή, μαζί με αρκετές άλλες, έφυγαν από τα Κουρούνια (που ανήκαν) με αρχικό προορισμό τις Σπέτσες, για να καταλήξουν κάποιες στο Ναύπλιο της Πελοποννήσου όταν, στη Σφαγή της Χίου (1822), ευλαβείς Χιώτες τις μετέφεραν προκειμένου να γλυτώσουν από τις γενόμενες Τουρκικές θηριωδίες.

Σήμερα, με ενέργειες Κουρουνιωτών της Αττικής και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου, μεταφέρθηκε για ολιγοήμερη παραμονή προκειμένου να την προσκυνήσουν οι συμπολίτες μας. Ευχής έργο είναι να επιστρέψουν οι εικόνες εκεί που ανήκουν και από όπου έφυγαν για λόγους που ακολούθως εξέλιπαν. Ακούσαμε ότι, στο Ναύπλιο κάποιοι φέρουν αντιρρήσεις. Όμως, ευελπιστούμε στη μεθοδικότητα και την επιτυχία που χειρίζεται πάντοτε τα συναφή με την Εκκλησία ζητήματα ο σεπτός Ποιμενάρχης μας και δεν έχουμε αμφιβολία ότι, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, θα γίνει και αυτό, μάλιστα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και θα είναι μέρα μεσημέρι…!

Εδώ κατόρθωσε να αποκατασταθεί, με Συνοδική Απόφαση, ο μακαριστός Μητροπολίτης μας κυρός Ιωακείμ (Στρουμπής), μάλιστα προσκομίζοντας έγγραφο του Μητροπολίτου Παντελεήμονος (Φωστίνη), αλλά και να συγκαταριθμηθούν επισήμως στις δέλτους των Αγίων της Εκκλησίας μας οι Ιερομάρτυρες της Χίου, που εσφάγησαν το 1822 από τους Τούρκους. Τις εικόνες που ανήκουν στη Χίο δεν θα φέρει πίσω; Υπομονή, πίστη, καρτερία, ελπίδα και το όποιο αποτέλεσμα έπεται!

* Τις ημέρες αυτές, ο πολύ αγαπητός μου κ. Κώστας Αμπανούδης, λογοτέχνης και ενεργό στέλεχος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου, με κατέστησε κοινωνό της έκδοσης «Σείστρο». Πρόκειται για μια περιοδική έκδοση (4 έντυπα το χρόνο) που φιλοξενεί ποιήματα, πραγματικά κομψοτεχνήματα, εκλεκτών συμπατριωτών μας, που εκδίδονται από το καλλιτεχνικό τυπογραφείο-εκδόσεις «Άλφα Πί». Με το τελευταίο τεύχος συμπληρώθηκαν τα δέκα (10) πρώτα τεύχη. Ειλικρινά, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, η μικρή αυτή έκδοση, στο μέλλον, θα αποτελέσει μνημειώδες υπόμνημα-υλικό ανάγνωσης και μελέτης για τους ποιητές, λογοτέχνες και δεινούς χειριστές του γραπτού -έμμετρου και μη- λόγου. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Κώστα Αμπανούδη για την ευγενική του χειρονομία και σας προτρέπω να αναζητήσετε το τελευταίο τεύχος του «Σείστρου», να το διαβάσετε και να εντρυφήσετε στη μαγεία των ποιητικών και λογοτεχνικών στίχων που περικλείει.

* Την άλλη εβδομάδα και πάλι μαζί. Χαίρετε και αγαλλιάσθε! Καλό φθινόπωρο!

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου