Τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα και αδειάζουν το “πολλά υποσχόμενο” τεχνικό πρόγραμμα

Παρ, 22/10/2021 - 15:11

Στις 20 Οκτώβρη το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να εγκρίνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χίου για το 2022 . Μια συνεδρίαση απογοητευτική στην οποία δε δόθηκαν απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις όπως:

1. Γιατί μιλάμε για Τεχνικό Πρόγραμμα 45εκ. αφού αν αφαιρεθούν οι προμήθειες ,οι πάγιες δαπάνες (ΙΚΑ , μισθοδοσίες κλπ) το ποσό μετά βίας φθάνει τα 18 εκ. όταν ο δήμος Ψαρών έχει Τεχνικό Πρόγραμμα 9εκ!!!

2. Δεν απαντήθηκε το ερώτημα για την πάγια τακτική διαμελισμού των έργων. Δεκάδες μικρό έργα από 10 έως 50 χιλιάδες που σύμφωνα με την απάντηση του υπαλλήλου αποτελεί πολιτική απόφαση η απευθείας ανάθεσή τους!

3. Δεν απαντήθηκε το ερώτημα γιατί θα πρέπει να δαπανηθούν επιπλέον 280000 ευρώ για νέα παιδική χαρά στον δημοτικό κήπο αφού πολύ πρόσφατα αποκαταστάθηκε η υπάρχουσα. Ούτε το ερώτημα για το κόστος των 112000 ευρώ για το σιντριβάνι του κήπου τη στιγμή που σύμφωνα με τη ΔΑ αυτό της πλατείας κόστισε 90000.

4. Δεν απαντήθηκε το ερώτημα γιατί τώρα που ολοκληρώνεται η εντυπωσιακή ενεργειακή αναβάθμιση του ιωνικού κολυμβητηρίου- που δοξάζει τη Χίο με τους Ολυμπιονίκες που βγάζει- δεν προβλέφθηκε στη ΣΑΤΑ το απαραίτητο ποσό για την εσωτερική του ανακαίνιση.

5. Δεν απαντήθηκε το ερώτημα γιατί το Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμύλων απουσιάζει από παντού. Φαίνεται πως η Χίος δεν έχει ναυτικούς και δεν τους αξίζει !!

6. Τέλος δεν απαντήθηκε το ερώτημα πού θα διατεθούν οι 694000 των χωροταξικών εφαρμογών.

Και αφού δεν απαντήθηκαν αυτά δεν έγινε δεκτή η πρόταση του συνδυασμού μας να αναβληθεί για το πολύ δέκα μέρες η ψήφιση του προγράμματος προκειμένου να δοθεί χρόνος σε αιρετούς και υπηρεσιακούς να κοστολογήσουν τις προτάσεις που καταθέσαμε και που σύντομα θα παραθέσω σε νέο κείμενο.

Προτάσεις που η διοικούσα το δήμο παράταξη αρνήθηκε να τις περιλάβει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022

Σε συνέχεια λοιπόν των ερωτήσεων που δεν απαντήθηκαν κατά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο κι όπου με χαρά ακούσαμε για την ψηφιοποίηση του αρχείου της πολεοδομίας, αναφέρω τις προτάσεις που καταθέσαμε και για τις οποίες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αφού η διοικούσα το δήμο παράταξη αρνήθηκε να τις περιλάβει στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022.

Παραλείπω όσα ανέφερα στις ερωτήσεις ( Ιωνικό κολυμβητήριο και Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμύλων) για συντομία.

1. Να προβλεφθεί πίστωση και να ζητηθεί άμεσα από το παν/μιο Αιγαίου ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για τη Χίο. Μια μελέτη που θα λάβει υπ όψιν τα νέα δεδομένα δηλαδή :τον περιφερειακό της πόλης, τη μετατροπή των οδών Χιόνης και Δημοκρατίας σε ήπιας κυκλοφορίας,την πιθανή πεζοδρόμηση της Πολυτεχνείου, την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου όπως προβλέπεται από τη μελέτη του επιμελητηρίου, το δρόμο της Αγίας Ειρήνης,το master plan του λιμανιού με τα ερωτηματικά του, τις λοιπές πιθανές πεζοδρομήσεις , την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και βέβαια την κατασκευή ή όχι του περιφερειακού του Κάστρου και του Νοσοκομείου.

2. Να προβλεφθούν σημαντικά μεγαλύτερες πιστώσεις για αγορές ή ενοικιάσεις χώρων στάθμευσης καθώς και διανοίξεις οδών προς αποσυμφόρηση περιοχών της πόλης με κλασικό παράδειγμα τη Μητροδώρου και τις οδούς που συνορεύουν με το Κολλέγιο.

3. Να προβλεφθεί κωδικός γιαμελέτη και αποκατάσταση ετοιμόρροπων μνημείων άμεσα.Κλασικό παράδειγμα εδώ οι νοτινοί μύλοι στα Ταμπάκικα που χρόνο με το χρόνο εξαφανίζονται!

4. Να ενισχυθούν οι κωδικοί των ασφαλτοστρώσεων και αποκαταστάσεων πεζοδρομίων προκειμένου να βελτιωθεί η όψη σε πολλές παραμελημένες γειτονιές με κλασικό παράδειγμα τους δρόμους στην Αγ.Παρασκευή Καστέλο ,τα πεζοδρόμια της Βερίτη και της Καλουτά. Είναι δυνατόν να κινδυνεύει ο πολίτης που κατεβαίνει με τα πόδια από το Βαρβάσι στην πόλη ή ο πολίτης που κινείται με τα πόδια από και προς το Νοσοκομείο;;;;

5. Αναδασώσεις, να ξεκινήσουν οι μελέτες επιτέλους!

6. Κάστρο οικισμός και τείχος. Τοίχος μεταξύ δημοτικής αρχής και του σημαντικότερου μνημείου της πόλης. Καμιά νύξη και πρόβλεψη για λύση στα προβλήματα του οικισμού, καμία προσπάθεια για συνδρομή της αρχαιολογίας ώστε να επιταχυνθεί το έργο που εκτελείται ,να αποκατασταθεί η υπόλοιπη τάφρος, να ανασκαφή η δυτική πύλη.

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη του Δήμου η δημοτική αρχή μπορεί να επιδεικνύει με καμάρι το συντριβάνι της πλατείας μας , τουςδιορισμούς και τις αναθέσεις σε κολλητούς, κουμπάρους και συγγενείς αλλά αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει ούτε όραμα ούτε διάθεση να αλλάξει την ποιότητα της ζωής μας.

 

* O Παντελής Στεφάνου είναι δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της "Συμμαχίας Αξιών"