Τα χρήματα, η ανακύκλωση, οι Ακαδημίες και η... μικρή μας λιμνούλα

Πέμ, 27/05/2021 - 06:05

 

Τα πρωταθλήματα τελείωσαν στην Ελλάδα και οι ομάδες βρίσκονται σε διαδικασία αναμόρφωσης, ανακατασκευής και διαμόρφωσης νέων ρόστερ. Έκλεισαν ειδή νέους προπονητές πράγμα θετικότατο και υποστηρίζουν ότι θα αυξήσουν τα μπάτζετ τους για την νέα χρόνια ελπίζοντας σε περισσότερα έσοδα τόσο από τα τηλεοπτικά και την ανάμειξη του ΟΤΕ tv και από τα εισιτήρια από τον κόσμο που περιμένουν να επανέλθει στα γήπεδα μετά τον covid-19.

Ελπίζουν και σε έσοδα από την Ευρώπη αφού το conference μπορεί να δίνει λιγότερα χρήματα αλλά μπορεί να έρθουν ευκολότερα αφού οι αντίπαλοι θα είναι ευκολότεροι και η είσοδος στους ομίλους πιθανότερη.

Μακάρι να γίνει αυτό για να δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο και πιο ανταγωνιστικό. Σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε τις μεγάλες ομάδες να κατεβάζουν β ομάδες στην β εθνική δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νεότερους παίκτες από την ακαδημία να δείξουν την άξια τους και να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους. Παρότι τα τελευταία χρόνια είδαμε στους big for παίκτες από τις ακαδημίες αυτό έγινε είτε από ανάγκη είτε από λόγους επίδειξης και συνήθως όχι με σωστό τρόπο. Και τελικά στηρίχτηκαν λιγότερο από τις στρατιές των μισθοφόρων.

Στη δική μας μικρή λίμνη τώρα που μάλλον δεν περιμένουμε αύξηση εισοδήματος των ομάδων - το αντίθετο περισσότερο αναμένετε - προς το παρών ασχολούμαστε με τις εκλογές για την ΕΠΣ, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ομάδες έχουν πληρώσει ένα μεγάλο μέρος από τις υποχρεώσεις τους προς τους παίκτες πέρσι προκαταβολικά στην διάρκεια της προετοιμασίας, τα λεφτά αυτά σύντομα εξαντλήθηκαν και θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες  μεταξύ ομάδων και παικτών που θα οδηγήσουν σε καραμπόλες μεταγραφικές περισσότερες από τις συνηθισμένες.

Αλώστε αυτό γίνετε συνήθως, οι ίδιοι παίκτες ανακυκλώνονται πάνε όπου κυκλοφορούν περισσότερα χρήματα δημιουργούν ομάδες μιας χρήσης ίσως και μιας δεύτερης χρονιάς και ξανά κάπου αλλού. Οι  προπονητές στο καθεστώς άγχους και πίεσης με αυτούς τους έμπειρους παίκτες ζουν και πεθαίνουν, δίνουν λίγες ευκαιρίες σε νέους κυρίως από ανάγκη.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ενώ σχεδόν όλες οι Ακαδημίες στη Χίο κάνουν καλή δουλεία από πολύ μικρές ηλικίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργούν άριστα εκπαιδευμένους και τακτικά επιμορφωμένους ποδοσφαιριστές, απόδειξη είναι το γεγονός ότι τα χρόνια που υπήρχε στο γειτονικό νησί της Λέσβου η Καλλονή πολλοί παίκτες από τη Χίο βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν την άξια τους και να προχωρήσουν στη καριέρα τους η να επιστρέψουν άλλοι παίκτες στη Χίο πιο δυνατοί πιο έμπειροι  πιο ηγέτες. Ευκαιρίες που δεν έχουν τώρα αφού δεν φροντίζουν οι ομάδες και κυρίως της πόλης που εκεί λειτουργούν οι μεγάλες ποσοτικά ακαδημίες να δουν και να αποκτήσουν παίκτες από μικρές ηλικίες να δουλέψουν μαζί τους να τους βοηθήσουν να δυναμώσουν σωματικά αλλά και να τους εκπαιδεύσουν σε αληθινές συνθήκες αγώνα και την υποχρέωση της νίκης . Να τους διδάξουν δηλαδή πως είναι το παιχνίδι σε περιβάλλον διαφορετικό από αυτό το προστατευμένο που έχουν μάθει. Να ξεχωρίσουν την προπόνηση από τον αγώνα.

Αλώστε από παλιά έλεγαν ότι για να ασχοληθείς με ομάδα πρέπει να έχεις λεφτά και χρόνο η τουλάχιστον ένα από τα δυο. Και λεφτά δεν έχουμε….

Υγ. Ήθελα σήμερα να έγραφα μερικά πράγματα για χρήματο- οικονομικά αλλά θα είναι πολλά. Μάλλον θα γράψω ένα κείμενο έξω- αθλητικό να συζητήσουμε ορισμένα θέματα.

Υγ. 2 εμφανιστήκαν σε site και στο facebook κάποιες φωτογραφίες μου που έδειχναν καπνούς από τη φωτιά στην κορίνθια που διακρινόταν στη δυτική Χίο . Σε κάποιους φάνηκε απίστευτο αλλά δυστυχώς έτσι ήταν . Και από την μεγάλη φωτιά του 2012 που ζήσαμε στο νησί μας  οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Κρήτη.

Άλλες απόψεις: Του Στέφανου Πικούνη