Τα καταστατικά των Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.) και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών

Τρί, 15/02/2022 - 09:22

Οι καταστατικές διαδικασίες είναι από τις σοβαρότερες υποθέσεις και το θεμέλιο για την σωστή λειτουργία και ανάπτυξη των Α.Σ και της ΕΜΧ.

Εδώ και αρκετό καιρό (από την 1/8/2020, με καταληκτική ημερομηνία στις 10/3/2022) έχει ξεκινήσει μία διαδικασία για την εναρμόνιση των καταστατικών στους Α.Σ. και στο καταστατικό της Ε.Μ.Χ σύμφωνα με τον ν. 4673/2020.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι ενιαία τόσο για την ΕΜΧ όσο και για τους Α.Σ., δηλαδή πρέπει να είναι απολύτως εναρμονισμένα τα καταστατικά μεταξύ τους για την εκλογή των αντιπροσώπων οι οποίοι θα εκλέξουν στην Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΧ, το οποίο με τη σειρά του θα εκλέξει τον Πρόεδρο.

Αυτές λοιπόν οι σπουδαίες διαδικασίες μαζί και άλλες, με ευθύνη της Διοίκησης της ΕΜΧ ήρθαν να συζητηθούν στους Α.Σ στην εκπνοή της προθεσμίας. Τυχαίο;

Στις καταστατικές αυτές τροποποιήσεις δύο θέματα κυρίως απασχολούν και κυριαρχούν στις συζητήσεις και τις αποφάσεις όλων των μαστιχοπαραγωγών στους 20 πρωτοβάθμιους Α.Σ.

Το πρώτο αφορά, αν είναι υποχρεωτικό βάση του νόμου να εγγράφονται στους Α.Σ εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, να εγγράφονται και νομικά πρόσωπα ως μέλη - επενδυτές με ποσοστό συμμετοχής και δικαίωμα σε ψήφους έως 35%.

Επίσης να μπορούν να εκλέγονται στο Δ.Σ. και το εποπτικό συμβούλιο του Α.Σ.

Το δεύτερο αφορά πως να γίνεται η διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων από τους Α.Σ για την ανάδειξη της Διοίκησης στην ΕΜΧ, η οποία με την σειρά της θα εκλέξει τον Πρόεδρο.

Η Γ.Σ των αντιπροσώπων (61 μέλη) στην ΕΜΧ ελέγχει και εγκρίνει τα πάντα.

Άρα είναι πολύ σπουδαίες και καθοριστικές οι διαδικασίες αυτές.

Ο ν. 4673/2020 προβλέπει ότι οι Γ.Σ. θα εκλέγουν το πενταμελές Δ.Σ. του κάθε Α.Σ. και αμέσως μετά το πενταμελές Δ.Σ. θα ορίζει - εκλέγει τους αντιπρόσωπους του από 1 έως 5 για να αναδείξουν το Δ.Σ της ΕΜΧ.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των Α.Σ. και της ΕΜΧ δηλαδή να παραμερίζεται και να μην λαμβάνεται υπόψη η βούληση όλων των μαστιχοπαραγωγών μέσα από τις Γ.Σ. και απλά οι αντιπρόσωποι στην ΕΜΧ να ορίζονται από την πλειοψηφία ενός πενταμελούς Δ.Σ, δηλαδή στην ουσία τριών ατόμων.

Είναι απλό και κατανοητό ότι ο στόχος είναι ποιοι θα εκλεγούν στο Δ.Σ. της ΕΜΧ για να έχουν την πλειοψηφία και να εκλέξουν τον Πρόεδρο. Η ΕΜΧ είναι πλέον είναι μία γιγαντιαία επιχείρηση η οποία έχει τζίρο 23.000.000€ ετησίως και είναι άκρως ελκυστική για πολλούς και κερδοφόρα.

Από δω και πέρα αρχίζουν τα περίεργα, τα παράξενα, η κινδυνολογία και οι μεθοδεύσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι ορισμένων.

Στην εκπνοή της προθεσμίας ψήφισης του νέου καταστατικού για κάθε Α.Σ. μπήκε εκβιαστικά το ψευτοδίλημμα, ή το ψηφίζεται όπως είναι, η καταργείται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός σας.

Παντελώς ψευδές και ανυπόστατο διότι οι γνωμοδοτήσεις των δικηγόρων που πήραμε και θέσαμε υπόψιν της Γ.Σ. των Νενήτων έλεγαν ότι:

Ο νόμος 4673 / 2020 αφήνει στο καταστατικό και την Γ.Σ. την διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει για την συμμετοχή ή όχι στον συνεταιρισμό ως μελών άλλων νομικών προσώπων, η μελών - επενδυτών και δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα στην προσαρμογή του καταστατικού με την συγκεκριμένη διάταξη νόμου.

Στις 1/8/2020 η ετήσια Γ.Σ. των αντιπροσώπων της ΕΜΧ που έγινε στα Φλάτσια τροποποίησε το καταστατικό της.

Στις 29/12/2020 έγινε η αίτηση από το Δ.Σ. της ΕΜΧ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εγκρίνει τις τροποποιήσεις του καταστατικού της.

Στις 18/1/2021 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την εποπτεύουσα αρχή του άρθρου 21 του νόμου 4673/ 2020 ενέκρινε το τροποποιημένο καταστατικό της ΕΜΧ με αριθ. 95/14570/18-1-2021.

Στο τροποποιημένο και εγκεκριμένο πλέον καταστατικό της ΕΜΧ στο άρθρο 12 παράγραφος 2 αναφέρει ότι: Kάθε Αγροτικός Συνεταιρισμός αντιπροσωπεύεται στην ΕΜΧ με αριθμό αντιπροσώπων από 1 έως 5, οι οποίοι εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του κάθε Συνεταιρισμού μέλους της.

Οι Γ.Σ. όπου άλλου έγιναν είχαν ελάχιστα άτομα για συμμετοχή και έγιναν στα χαρτιά όπου δεν υπήρχε καθόλου συμμετοχή.

Μόνο στην Γ.Σ. των ΝΕΝΗΤΩΝ συμμετείχαν 70 μαστιχοπαραγωγοί, όπου αναπτύχθηκε σοβαρός διάλογος, με πολλά ερωτήματα και τοποθετήσεις.

Αποφάσισε η Γ.Σ στην ψηφοφορία δυο πράγματα με το συντριπτικό ποσοστό 90%:

1. Nα μην προβλέπεται στο καταστατικό η εγγραφή των μελών - επενδυτών

2. Oι αντιπρόσωποι στην ΕΜΧ να εκλέγονται από την Γ.Σ του Α.Σ Νενήτων όπως ακριβώς προβλέπεται και στο καταστατικό της ΕΜΧ που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με τον ν. 4673/2020

Για ποιο λόγο λοιπόν δεν ενημερώθηκαν από την Διοίκηση της ΕΜΧ και οι άλλοι Α.Σ ότι μπορούσαν να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους με τον ίδιο ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ τρόπο;

Από τον Ιανουάριο του 2021 υπήρχε εγκεκριμένο και εναρμονισμένο καταστατικό το οποίο σαφώς προβλέπει την εκλογή των αντιπροσώπων στην ΕΜΧ, όπως ακριβώς ήθελαν σε όλα τα χωριά οι μαστιχοπαραγωγοί και το είχαν ΚΑΛΩΣ ψηφίσει στην Γ.Σ της 1/8/2020 οι 61 αντιπρόσωποι όλων των Α.Σ.

Ενα χρόνο τους το κρατούσαν μυστικό, λέγοντας τα περιφερόμενα παπαγαλάκια, ότι εσείς στους Α.Σ θα ψηφίσετε στο νέο καταστατικό σας ότι οι αντιπρόσωποι θα ορίζονται από το Δ.Σ του Α.Σ.

Αυτό τους βόλευε, αυτό έλεγαν στα λιγοστά άτομα των Γ.Σ χωρίς βεβαίως να υπάρχει και ο αντίλογος λόγω έλλειψης σωστής ενημέρωσης.

Ζητούσαν δηλαδή να γίνουν τα αντίθετα πράγματα από αυτά που είναι ήδη εγκεκριμένα με την επίσημη σφραγίδα του αρμόδιου υπουργείου.

Επιθυμούν ορισμένοι και προσπαθούν με κινδυνολογίες, με ανοησίες και πλαστά διλήμματα να ανοίξουν την πόρτα:

1. Στην είσοδο των μελών-επενδυτών

2. Να περιορίσουν το εκλογικό σώμα στο ελάχιστο

3. Να αφαιρέσουν το δικαίωμα στις Γ.Σ να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους

4. Να χειραγωγήσουν πλέον τους ολίγους στα Δ.Σ οι οποίοι είναι εύκολη υπόθεση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και την προοπτική των Α.Σ και της ΕΜΧ

Το πρώτο μήνυμα Δημοκρατικότητας και υπευθυνότητας δόθηκε από τα Νένητα, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό σε παραγωγή μαστίχας.

Σίγουρα θα υπάρχουν εξελίξεις και αναθεωρήσεις απόψεων από τους κεντρικούς σχεδιαστές, διότι όλα τα καταστατικά πρέπει να είναι εναρμονισμένα μεταξύ τους.

Θα αναγκαστούν οι «φωστήρες»της ΕΜΧ, που μόνο αυτοί τα ξέρουν όλα, να συγκαλέσουν έκτακτη Γ.Σ για να διορθώσουν τα λάθη τους.

Ελπίζω να μην τα φορτώσουν πάλι σε υπηρεσιακούς παράγοντες και να αναλάβουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους.

«Παλληκαριές» δεν χρειάζονται διότι ο Νόμος είναι πάνω από όλα και η ΕΜΧ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά μόνο των μαστιχοπαραγωγών.

Λύσεις ασφαλώς και υπάρχουν όταν επιδιώκεται ο διάλογος και υπάρχει ενότητα και κοινή προσπάθεια δια μέσου της ΕΜΧ.

Σε κάθε περίπτωση οι μαστιχοπαραγωγοί οφείλουν να διασφαλίσουν αυτό που ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες με την ανοδική πορεία της μαστίχας από όλες τις Διοικήσεις που έχουν περάσει.

Δεν χρειάστηκαν ποτέ μέχρι σήμερα ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο αναγκαστικό Αγροτικό Συνεταιρισμό καθώς επίσης και κλειστές αντιδημοκρατικές διαδικασίες ορισμού των αντιπροσώπων.

Το αναφέρει ο ιδρυτικός Νόμος 1390/1938 και το επιβάλλει η κοινή λογική.

 

Μυριαγκός Βασίλης - Μέλος Δ.Σ του Α.Σ Νενήτων και Αντιπρόσωπος στην ΕΜΧ

 

 

 

Άλλες απόψεις: Του Βασίλη Μυριαγκού