Τα τσίκουδα είναι ο νόστιμος πικάντικος καρπός της τσικουδιάς, ξαδέλφης της φιστικιάς Αιγίνης και του μαστιχοφόρου σκίνου που φυτρώνει και καρπεί στη Χίο.
Υπάρχουν διάφορα είδη.
Πρώτα για τα χοντρά τα ροβιθάτα και τα χαντζημηνάτα, που στη Χίο τα
έχομε σαν πασατέμπο,τρώμε τον εξωτερικό φλοιό και φτύνομε το σκληρό πυρήνα. Ετσι όταν ρώτησαν έναν Ευρωπαίο περιηγητή του 1930, πότε ήλθε στη Χίο; Απάντησε τότε που οι Χιώτες έκαναν την μαϊμού.
Στην Χίο υπήρχαν πολλές τσικουδιές, τεράστια δέντρα. παλιά τις περιποιούμαστε και μαζεύαμε τον καρπό τους τα τσίκουδα- για να φτιάχνομε τσικουδόλαδο.
Ένα εξαιρετικό σπορέλαιο με μηδέν οξύτητα που το χρησιμοποιουσαν στην ζαχαροπλαστική και με αυτό οι χιώτισες έφτιαχναν κουρκουμπίνους(τα χιώτικα μελομακάρονα).
Σήμερα κανένας δεν ασχολείται με τα τσικουδα και το τσικουδόλαδο, ετσι μεγαλος αριθμός τσικουδιές έγιναν καυσόξυλα, μεχρι που αναγνωρίστηκαν σαν δασικό είδος και απαγορεύτηκε η κοπή τους.