"Θα υπάρξει ήλιος για τα μικρά νησιά και το χειμώνα;"

Πέμ, 29/10/2020 - 18:41

«Σεπτέμβρης της αναμονής στο ανατολικό Αιγαίο, στο ακρόπρωρο της Ενωμένης Ευρώπης!

Αποχαιρετήσαμε ένα ιδιότυπο Καλοκαίρι! Με τους δικούς του διαφορετικούς ρυθμούς κατάφερε ν’ αναταράξει λίγο τα νερά της σιωπής των απομακρυσμένων νησιών.

Λίγοι οι ξένοι επισκέπτες, περισσότερος ο εσωτερικός τουρισμός, οι κάτοικοι των γειτονικών νησιών ήρθαν για μια παροδική ανάπαυλα στις Οινούσσες!

Πέρασαν όμορφα, μάζεψαν εικόνες κι αναμνήσεις και έδωσαν μια σύντομη οικονομική “δροσιά” στη δοκιμασία, που βιώνουν οι μικρές νησιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που ανέμεναν να δουλέψουν στον τουρισμό.

Τα μεροκάματα δεν βγήκαν και ο Χειμώνας έρχεται με πυκνή οικονομική νέφωση και αρκετά μποφόρ.

Όμως ο ήλιος εδώ σε τούτο το πετροκάραβο του Ανατολικού Αιγαίου, στις Οινούσσες της Ναυτοσύνης, “υπάρχει»! Είναι ο ήλιος της αισιοδοξίας για ένα μέλλον φωτεινό, που καθοδηγεί μια αποστολή φιλοπρόοδη κι ειρηνική.

Η Παιδεία είναι η ζωή και η αναπνοή αυτού του βραχότοπου!

Η πανάρχαια τέχνη του ομηρικού ταξιδευτή Οδυσσέα εμπνέει και νοηματοδοτεί τη ζωή στο ακριτικό νησιωτικό μας σύμπλεγμα.

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων με 200 αυριανούς καπετάνιους, το Ναυτικό ΕΠΑΛ με τους έφηβους, που ονειρεύονται την δική τους θαλασσινή διαδρομή, το Γυμνάσιο και το Ενιαίο Λύκειο με τη μαθητιώσα νεολαία της άλλης, της δυνατής Ελλάδας και το Μαθητικό Οικοτροφείο με την μεγάλη ιστορία και παραδοσιακή προσφορά συνθέτουν τον πολύμορφο καμβά της ναυτικής εκπαίδευσης των Οινουσσών. Εδώ η Ναυτοσύνη δεν αποτελεί μόνο διδαχή, επιστήμη και τέχνη, αλλά και βίωμα!

Η θάλασσα χαράσσει και πάλι το πεπρωμένο της νησιωτικής πολιτείας των Οινουσσών. Γίνεται γέφυρα κι εφαλτήριο για τη ζωή εκείνων, που τολμούν και μπορούν!

Δεκάδες νέοι μ’ όνειρα και πάθος επιλέγουν την περιπέτεια της ναυτοσύνης. Τους χαρίζει το ταξίδι της ευημερίας, της επιτυχίας και της νίκης! Και αυτή η νικηφόρα διαδρομή πρέπει και μπορεί ν’ αποτελέσει το “τιμόνι” για πολλούς τόπους και μικρά νησιά!

Η προσήλωση στη δύναμη της παιδείας, στη λυτρωτική απόδραση του θαλασσινού αγώνα, στο πνεύμα μιας αδιάκοπης γιορτής, που καλεί τους νέους “της ποντοπόρου ημέρας κυνηγούς” να γευτούν και να χαρούν την ομορφιά της περιπλάνησης, την ηδονή του ταξιδιού.

Ο ήλιος, λοιπόν, θα φωτίσει και θα θερμάνει με αισιοδοξία, παλμό και πίστη τα σπίτια και τα κλειστά παράθυρα, όταν τα νιάτα με ένα χαμόγελο γεμάτο γέλιο και σημαίες θα πλημμυρίσουν τα τρίστρατα του νησιού.

Γίνεται το προσκλητήριο για τους νέους της πατρίδας μας. Χαράζει τη διαδρομή της ελπίδας για την πατρίδα μας ολάκερη και το λαό μας, που θράφηκε με τους χυμούς του ήλιου του Αιγαίου! Πάντα σε κάποια θάλασσα σε κάποιο πλοίο η Ελλάδα θα ονειρεύεται με μάτια, που θα μας συντροφέψουν μ’ ένα φως καλύτερο!»

Aπό συνέντευξη στο περιοδικό της Αυτοδιοίκησης "Πόλη και Πολιτική"

 

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Δανιήλ