

Δεν βλέπει διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. στο Νομό μας, κ. Νότης Μηταράκης, ειδικά όσον αφορά τον προγραμματικό τους λόγο για τα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και στο μεταναστευτικό, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Αλήθεια", καλεσμένος του Γιάννη Τζούμα και της Ειρήνης Αναγνώστου.
Στην ίδια συνέντευξη μιλά για τον Σταύρο Μιχαηλίδη που εξελέγη βουλευτής Χίου ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν έχει κάτι προσωπικό μαζί του και ήταν επιλογή του να θεωρήσει ότι "ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της χώρας.
Ενδιαφέρον έχει και το παράδειγμα που παρέθεσε σχετικά με την φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων παραπέμπτοντας στην... κότα και στο εάν θέλουμε να τη σκοτώσουμε ή να παίρνουμε τα αυγά της!
Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα των απαντήσεών του:
Για την εκλογή του Σταύρου Μιχαηλίδη είπε:
- Αν και να σας πω κάτι; Όταν είχε έρθει ο κύριος Τσίπρας στη Χίο... βγήκε τρίτος ο Σταύρος. Βγήκε πρώτος στο ΠΑΣΟΚ, τρίτος στην γενική σταυροδοσία. Καλά πήγε. Να σας πω κάτι; Να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουμε προσωπικά. Και με τον κύριο Μιχαηλίδη τον Σταύρο θέλω να σας πω και μία αλήθεια, η προσωπική μας σχέση με τον κύριο Μιχαηλίδη από το 2015 μέχρι σήμερα είναι πάρα πολύ καλή και μιλάμε με πολυ σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, όταν βρισκόμαστε μαζί, και η αλήθεια είναι ότι σαν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και το 2015 και το 2019 ο κύριος Σταύρος Μιχαηλίδης έκανε έναν πολύ αξιοπρεπή πολιτικό αγώνα, στήριξε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και στις 11 Φεβρουαρίου προέτρεψε τον κόσμο να ψηφίσει Κυριάκο Μητσοτάκη. Εγώ δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο. Ξέρετε με ρωτάνε κάποιοι στα καφενεία «εσείς ποιον θέλετε για δεύτερο;» Είναι παντελώς αδιάφορο. Και με τον κύριο Μιχαηλίδη, αν εκλεγεί πάλι, μια χαρά θα είμαστε. Ο κύριος Μιχαηλίδης θεώρησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι μια δικιά του επιλογή. Θεώρησε το μέλλον της χώρας είναι η πολιτική της αύξησης των φόρων, είδατε και την ανάρτηση. Όλοι λάθος κάνουν.
Ο κος Μηταράκης άσκησε κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:
"Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ΣυΡιζΑ, καταρχήν εγώ δε βρίσκω στον προγραμματικό τους λόγο διαφορές μεταξύ τους. Δηλαδή και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ΣυΡιζΑ τι λένε στα δύο θέματα που αφορούν τους Χιώτες;"...
...Στην οικονομία μπαίνουν στη λογική της αύξηση των φόρων. Εμείς μπαίνουμε στην λογική της αύξησης των μισθών και της μείωσης των φόρων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ΣυΡιζΑ ξεκινάνε την κουβέντα για την αύξηση φόρων. Έτσι έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ. Για το κεφάλαιο ήταν και ο ΕΝΦΙΑ. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ 35% και το μειώνουμε ανά 10%. Να πούμε κάτι ειλικρινές μετάξυ μας...
...Μεγαλοτσιφλικάδες του 18ου αιώνα δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει κάποιος στην Χίο που ζει εδώ και έχει 50.000 στρέμματα και 1000 εργαζόμενους. Ο Χιώτης, ο Έλληνας είναι μικρομεσαίος. Εταιρεία στη Χίο με χίλιους εργαζόμενος δεν υπάρχει. Οι μεγαλοτσιφλικάδες των προηγούμενων αιώνων που είχαν 50.000 στρέμματα και τους χιλιάδες εργαζόμενους δεν υπάρχουν σε αυτήν τη χώρα. Υπάρχουν εφοπλιστές οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό όμως. Ξέρετε στα χρόνια του ΣυΡιζΑ πάρα πολλοί εφοπλιστές πήγαν στην Κύπρο τα γραφεία τους. Τα πλοία δεν είναι στην ξηρά. Μπαίνει λοιπόν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ΣυΡιζΑ στην λογική «αυξάνω φόρους».
Αυτό το ζήσαμε το 2010 με τον Γιώργο τον Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ με το μνημόνιο στο Καστελόριζο. Ποια ήταν η λογική; Να αυξήσουμε τους φόρους. Τι έγινε όταν αυξήσαμε τους φόρους; Μειώθηκαν οι επενδύσεις, άρχισαν οι απολύσεις, αυξήθηκε η ανεργία, δε μάζευε η οικονομία τους φόρους που χρειαζόμασταν, κόψαμε συντάξεις. Είναι ένας φαύλος κύκλος.
Είστε εσείς μία μικρομεσαία επιχείρηση, σκέφτεστε αύριο το πρωί να ανοίξετε ένα παράρτημα, και να προσλάβετε άλλους τρεις και λέει ξαφνικά η Ειρήνη, εάν επενδύσουμε αυτά τα λεφτά μας και πάρουμε αυτήν την επέκταση μπορεί να αυξηθεί το μέρισμα μας και να πάμε σε άλλους συντελεστές. Άστο. Αυτό το «άστο» και ξέρετε και ο έλληνας είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει σκληρά για να αυξήσει..... Όταν έρχεσαι και του λες, εάν αυξήσεις, εγώ θα σε περιμένω στη γωνία για να τα πάρω, ουσιαστικά του λες μην έρθεις.
Χθες διάβαζα, δεν ξέρω αν σχετίζεται, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις πραγματικά μεγάλες να λέει ότι σκέφτεται να μετακομίσει την έδρα του στο εξωτερικό και να φύγει από την Ελλάδα, δεν ξέρω αν σχετίζεται, αλλά οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις... ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣυΡιζΑ = αύξηση φόρων. Νέα Δημοκρατία = αύξηση μισθών και συντάξεων. Για να κλείσουμε το ένα θέμα, πάμε στο δεύτερο θέμα που ενδιαφέρει τους Χιώτες. Όταν μπεις στη λογική της αύξησης των φόρων κύριε Τζούμα είναι μία κατεύθυνση, οι κατευθύνσεις είναι συγκεκριμένες....
...Μα πληρώνουν παραπάνω αυτοί που έχουν. Απ’ αυτούς που έχουν τι θέλεις; Θες να φας την κότα ή να τρως τα αυγά; Αν σταματήσεις την επιχειρηματικότητα και του πεις του άλλου αυτά που έχεις βγάλτα στην Ελβετία, μην ανοίγεις μαγαζιά, μην προσλαμβάνεις κόσμο γιατί θα τα πάρουμε, του λες αυτουνού θες να ανοίξεις δουλειά; Κάντο στην Τουρκία. Θες να ανοίξεις νέο εργοστάσιο; Κάντο στη Σερβία. Θες να προσλάβεις κόσμο; Προσέλαβε στη Βουλγαρία. Μην είσαι κορόιδο και ανοίξεις στην Ελλάδα και έχεις κέρδη και στα παίρνουμε.
Εταιρείες που έχουν οικονομική δυνατότητα, που έχουν κεφάλαια και με τα προγράμματα που έρχονται τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη της επιχειρηματικότητας να ανοίξουμε δουλειές. Όταν ανοίγεις δουλειές και επενδύσεις περισσότερα λογικό είναι να έχεις, σε μία καλή οικονομία, περισσότερα κέρδη. Αν τον περιμένεις να του τα πάρεις αυτά τα κέρδη, γιατί να μπει αυτός στη λογική ότι βάζω τα δικά μου λεφτά επενδύω, παίρνω κόσμο, να ανοίξω κάτι καινούργιο;"
Ο κ. Μηταράκης απάντησε και στο ερώτημα αν η ΝΔ θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό:
"Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα της προεκλογικής περιόδου. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση και είναι πολύ θετικό. Έβαλε όλες τις ΔΕΥΑΧ υπό την Εθνική Αρχή Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, ώστε να ελέγξει την σωστή διαχείριση. Έχουμε τεράστιες απώλειες νερού σε όλη την Ελλάδα, έχουμε κακή διαχείριση σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό όλες αυτές οι τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις να υπόκεινται ως πάροχοι ενός πολύ κρίσιμου δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό, σε έναν κεντρικό έλεγχο. Αυτό ήδη κάνουμε."
Για την προεκλογική αντιπαράθεση είπε:
"Η πραγματικότητα είναι ότι εκλογές είναι συγκριτικές, δηλαδή ο κόσμος καλείται εκ των διαθέσιμων εναλλακτικών, να επιλέξει αυτή που το δημιουργεί περισσότερη αισιοδοξία. Είναι εναλλακτικό. Ξέρετε πας σε ένα χωριό στην Ελβετία και είναι 10 εστιατόρια και διαλέγεις το καλύτερο. Τώρα, εάν τα άλλα είναι καλά η κακά, το να έχεις μία σημαντική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κάνει ουσιαστική κριτική και κάνει προτάσεις στις αντιπροτάσεις του είναι καλό για τη Δημοκρατία. Να έχεις μία αντιπολίτευση που το μόνο που προβάλλει είναι αρνητικότητα «όχι» σε όλα και τοξικότητα και είδαμε και την τοξικότητα σε αυτές τις εκλογές. Περπατούσα στην Απλωταριά 1 μέρα και πήρα ένα φυλλάδιο ενός αντιπάλου μου από ένα άλλο κόμμα. Και ξεκινάει και γράφει στην πρώτη φράση ότι «πιο ανίκανος και άχρηστος υπουργός». Αυτή η τοξικότητα και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ανά τρεις λέξεις τρεις γραμμές το όνομα Μηταράκης. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ κυρίως κάθε φορά που ερχόταν εδώ για μένα έλεγαν. Αυτή η εμμονή δεν είναι κάτι που επιβραβεύτηκε τελικά μου. Απλώς σχολιάζω, κι εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια λογική. Εγώ δεν θα μπω σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Ξέρετε μερικές αντιπαραθέσεις και προσωπικές θα ήταν και εύκολες για εμάς.
Για το μεταναστευτικό, τη θέση της ΝΔ και τη στάση των άλλων κομμάτων ο κ. Μητάρκης είπε:
"Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είχε καθοριστεί πριν ιδρυθεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον Μιχάλη το Χρυσοχοΐδη και τον Αλκιβιάδη Στεφανή, είχαν μπει παράμετροι της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε. Και ο Μητσοτάκης μίλησε για κλειστές Δομές. Εγώ όταν πήγα στο Ομήρειο και έκανα μία ανοιχτή παρουσίαση για το μεταναστευτικό παρουσίασα ακριβώς τι είχε πει ο Μητσοτάκης και το τι κάναμε. Αλλά πάμε να δούμε τώρα το εξής γιατί μας αφορά. Έχουμε μία Τουρκία απέναντι, η οποία λέει εμφατικά ότι θα ακολουθήσει μία πολιτική να διώξει τους μετανάστες από την Τουρκία. Η Τουρκία έχει 4 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή μετανάστες. Η Νέα Δημοκρατία εφάρμοσε μία πολιτική μην την επαναλάβω, να επαναλάβω όμως το αποτέλεσμα. Στην Χίο έχουμε 200 άτομα αυτή τη στιγμή στην ΒΙΑΛ περίπου και πέρυσι μπήκαν 1000 άτομα, ενώ το 2015 μπήκαν 140.000, άρα το αποτέλεσμα, το τι κάναμε εάν δουλεύει ή δε δουλεύει, δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας Χιώτης ακόμα και ο πιο φανατικός αντίπαλος του Μηταράκη που δεν το βλέπει. Να δούμε τι λένε οι αλλοι όμως.
Είναι δεδομένο ότι η μείωση απώλειας της ανθρώπινης ζωής στο Αιγαίο που υπάρχει αυτή την περίοδο σε αντιδιαστολή με την περίοδο των ανοικτών συνόρων σημαίνει ότι όσο το Λιμενικό παρακολουθεί τα σύνορά μας, προστατεύει ζωές. Στην κεντρική Μεσογείο που είναι ανοιχτά τα σύνορα και είναι όλα τα πλοία των ΜΚΟ πνίγονται χιλιάδες κάθε χρόνο. Αλλά να δούμε τι λένε τα άλλα κόμματα:
Να ξεκινήσω από τον ΣυΡιζΑ. Καταρχήν όταν ήρθε ο κύριος Τσίπρας στη Χίο δεν είπε κουβέντα στην ομιλία του για το μεταναστευτικό, δεν το ανέφερε σαν θέμα. Εγώ λέω γιατί είχε ενοχικό σύνδρομο. Τι να πει στη Χίο ο κ. Τσίπρας; Να δούμε τι λέει το πρόγραμμα του ΣυΡιζΑ γιατί έχουν και πρόγραμμα. Ο ΣυΡιζΑ στο πρόγραμμα του λέει δύο πράγματα. Το πρώτο να αποχαρακτηρίσουμε την Τουρκία ως ασφαλής χώρα. Σήμερα εάν προέρχεσαι από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, την Συρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και μπεις παράνομα στην Ελλάδα δε γίνεται δεκτό το αίτημα ασύλου σου. Γιατί θεωρείται η Τουρκία ασφαλής χώρα και σου λέει η ελληνική νομοθεσία «ας έκανες αίτηση εκεί». Έρχεται ο ΣυΡιζΑ και λέει να αποχαρακτηρίσουμε αυτό. Άρα ουσιαστικά να πεις στα 4 εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, ότι, εάν έρθετε Ελλάδα, εμείς πλέον θα σας δεχόμεθα. Θα εξετάσουμε το αίτημα ασύλου σας και κατά συνέπεια θα σας δεχόμεθα. Το «αλλού» και το «πουθενά» είναι αγαπημένες λέξεις στο μεταναστευτικό.
Το δεύτερο που λέει ο ΣυΡιζΑ είναι να καταργήσουμε την κράτηση αυτών που είναι για απέλαση. Η ελληνική νομοθεσία τι λέει; Εάν είσαι για απέλαση, σε κρατάμε μέχρι να σε σε βάλουμε στο αεροπλάνο για να φύγεις, και φεύγει κόσμος. Φεύγει κόσμος απευθείας για χώρες προέλευσης. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει, αλλά στέλνουν πίσω στο Μπαγκλαντές. Και με τη συνεργασία της Frontex. Αυτά λέει ο ΣυΡιζΑ.
Θέλω να σας θυμίσω τι είχε πει η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, ότι θα ελεγχθούν οι ΜΚΟ. Βγήκε χθες η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος και μπλόκαρε τους λογαριασμούς μίας ΜΚΟ και βγήκε ήρθε σήμερα το πρωί η επιτροπή δικαιωμάτων να στηρίξει την ΜΚΟ που της μπλόκαραν τους λογαριασμούς για διακίνηση μαύρου χρήματος, επειδή είναι ΜΚΟ. Το κατάλαβαν στον ΣυΡιζΑ και το μάζεψαν.
Πάμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ εγώ δε βλέπω διαφορές. Πρώτα απ’ όλα στην φύλαξη των συνόρων το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την Ελλάδα. Να μας πει ο κύριος Σταύρος Μιχαηλίδης, εάν θεωρεί ότι το Λιμενικό το κάνει η δεν το κάνει με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Εγώ θεωρώ ότι το κάνει. Να μας πει ο κύριος Σταύρος Μιχαηλίδης τι γνώμη έχει ως λιμενικός. Αλλά ο κύριος Ανδρουλάκης στην Χίο δεν είπε κουβέντα για τα σύνορα, στο Ευρωκοινοβούλιο το κόμμα του επιτίθεται στην Ελλάδα. Τι θέλει; Θέλουν να σταματήσουμε να φυλάμε τα σύνορα; Δε μας λένε. Ο ΣυΡιζΑ λέει να μπούνε όλοι μέσα και αφού μπουν και κάνουνε αίτημα άσυλο να δούμε. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη τι λέει; Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μέσα στη χώρα δε λέει κουβέντα, δε λέει να κάνεις δομές μες την Αθήνα, να τις κάνει στα βουνά. Δε λέει, γιατί; για να τους κοροιδέψει όλους. «Ναι» σε όλα. Και έχει μόνο μία πρόταση. Να σας πω μία μεγάλη έκπληξη κυρία Αναγνώστου; Το Δουβλίνο από το 2015 δεν εφαρμόζεται. Δεν επιστρέφει κάνεις με το Δουβλίνο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει Δουβλίνο, έχει πεθάνει. Απλώς ξέχασαν να το πουν στον κύριο Ανδρουλάκη. Η πραγματικότητα είναι, την πολιτική «ελάτε να φύγετε» την εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν ο κύριος Ανδρουλάκης θέλει να επαναφέρουμε το 2015 να έρχονται 150.000 το χρόνο στη Χίο και να φεύγουν μετά από έναν μήνα και να πηγαίνω στην Γερμανία, αυτό λέει, ήμασταν καλύτερα το 2015 από την είμαστε σήμερα; Εάν βγάλεις τώρα μία ντουντούκα στο λιμάνι στα τουρκικά στα αραβικά και φωνάξεις προς την Τουρκία «παιδιά ελάτε για να φύγετε να πάτε αλλού» πόσους περιμένεις το βράδυ να έρθουν; 20.000; 30.000; 40.000; Και όταν μιλάς για τέτοιες ροές και η φύλαξη των συνόρων ξέρεις να ξεκινήσουν από απέναντι 200 βάρκες το λιμενικό δεν μπορεί να σταματήσει πάνω από δύο θα περάσουν 198 αυτό κάναμε το 2015. Τι είχαμε; Είχαμε μία μικρή δομή καταγραφής για κάτω από 500 άτομα στο Μερσινίδι για να καταγραφούν και να φύγουν, σπάσαμε και το Δουβλίνο και την ζήσαμε; Το απόλυτο χάος.
Τι προτείνουν λοιπόν οι δημοτικές αντιπολιτεύσεις; το ΠΑΣΟΚ; να ξανά ζήσουμε το 15. Αυτό προτείνουν στον κόσμο. Και στοχοποίησαν εμένα και τη Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη τετραετία, γιατί είχαμε μία ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία στη Σάμο στην Κω και στη Λέρο και στη Λέσβο έλυσαν το πρόβλημα. Έγραφε χθες κάποιος στα social media του ΠΑΣΟΚ για την δομή και απαντάει ένας από την Σάμο και του λέει εγώ είμαι εναντίον των μεταναστών αλλά να πω την αλήθεια από τότε που έγινε η δομή στη Σάμο ησυχάσαμε. Και έχουν δαιμονοποίησει τη δημιουργία μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Ουσιαστικά κρατώντας την Βιάλ ανοιχτή, δημιουργώντας πρόβλημα στα Καμπόχωρα. Ξεκινήσαμε από μία ακραία κρίση την οποία μαζέψαμε κατά συνέπεια και ο σχεδιασμός σε εποχή ακραίας κρίσης το 2019, ο σχεδιασμός Στεφανή Χρυσοχοΐδη, με το σχεδιασμό Μηταράκη διαφέρουν."