Φαΐ στα ξύλα…

Παρ, 26/04/2024 - 07:38
Φαΐ στα ξύλα…

Ξέρετε ότι το Πετρογκάζ, είχε εμφανιστεί στην αγορά της Χίου το 1956; Το Πετρογκάζ, που έμελλε να φέρει επανάσταση στις κουζίνες των νοικοκυριών, όπως την ίδια επανάσταση έφερε, αρκετά χρόνια αργότερα, και η ηλεκτρική κουζίνα.

   Και ναι μεν το Πετρογκάζ έκανε την εμφάνισή του το 1956, όμως η χρησιμοποίησή του, από όλα τα νοικοκυριά, άρχισε συστηματικά από τις αρχές της δεκαετίες του ‘60, αφού αρχικά δεν ήταν πρόσφορο για όλα τα βαλάντια. Και βέβαια, όσοι έχουμε κάποια ηλικία, θυμόμαστε ότι το μαγείρεμα την εποχή εκείνη γινόταν στα ξύλα ή στις φουφούδες ή στην καλύτερη περίπτωση στις γκαζιέρες με πετρέλαιο. Και εκείνο το μαγείρεμα ήταν μια ιεροτελεστία…

   Να μαζέψεις ξύλα, να τα ανάψεις και μετά να κάτσεις πάνω το μπακιρένιο τσουκάλι και να έχεις του Ιώβ την υπομονή μέχρι να ψηθεί το φαΐ. Γι' αυτό και οι νοικοκυρές προτιμούσαν το κρέας να το βράζουν το βράδυ γιατί, λέει, το ζώο… κοιμόταν και ψηνόταν πιο εύκολα.

   Με τις φουφούδες τα πράγματα  δεν ήταν ευκολότερα, καθώς κάθιζες κάτω από τη σχάρα τα κάρβουνα που είχες πάρει από το φούρνο μετά από το ψήσιμο των ψωμιών και τα είχες «σβήσει» μέσα σε ένα μπιντόνι και τα είχες σκεπάσει με ένα καπάκι. Άναβαν, έλεγαν τότε, καλύτερα, αφού τα βοηθούσαν με ένα κομμάτι αχινοπόδι. Στη φουφού έμπαινε και το πήλινο τσουκάλι και μετά έγλειφες τα δάχτυλά σου από τη νοστιμιά του φαγητού. Σκέτο «λουκούμι»!

   Λέω, τι «τραβούσαν» οι πιο παλιές νοικοκυρές καθημερινά και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα σήμερα... Με τις σύγχρονες κουζίνες που μαγειρεύουν, που λέει ο λόγος, μόνες τους…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα