Οι… «δασκάλες»

Τετ, 27/05/2020 - 12:21

Με αφορμή τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τι θυμήθηκε ο Δημήτρης Τσεσμετζής: «Η Σόνια και η Μπέτυ ήταν οι καλύτερες δασκάλες της εποχής μας, Δημήτρη! Όχι σαν την... Κεραμέως. Ποτέ δεν αποπήραν κανέναν. Σου έδιναν πάντα το χρόνο σου, και σε κερνούσαν γλυκό του κουταλιού, στο δωμάτιο αναμονής!

14χρονα, ανεβήκαμε με τις τραμπούκες τη σκάλα της Σόνιας, να της πούμε ΑγιοΒασιλιάτικα κάλαντα και παινέματα, του τύπου... "Εσέ, σου πρέπει αφέντρα μας, κρεβάτι καρυδένιο! Που να κρατά τους κραδασμούς, και να 'ναι εγγυημένο! "… Και εκείνη δεν μας αποπήρε, ούτε μας είπε το γνωστό "μας τα ‘παν κι άλλοι", μήτε μας σταμάτησε, και ας της φώναζε, ο βιαστικός από μέσα, "Άσε τα κωλ*παιδα και έλα να τελειώνουμε...". Το μόνο που δεν μας πλήρωσε για τα κάλαντα. Μας είπε, "φάτε το γλυκάκι σας και μόλις φύγει αυτός θα σας μάθω να μην παίζετε μόνο με την τραμπούκα...". Και έτσι ούτε μας πλήρωσε, μήτε την πληρώσαμε (και ήταν 25 δραχμές το φροντιστήριο τότε!). Το έβγαλε πάτσι.

Και έτσι απέκτησε άλλους 4 φανατικούς θαυμαστές της τέχνης της. Που για να εντρυφήσουμε κι άλλο, αναγκαστήκαμε να πάμε στις οικοδομές το καλοκαίρι, σαν βοηθοί, με 20 δραχμές μεροκάματο, ή σε μανάβικο, που σου έδινε και ποδήλατο, για τη μεταφορά της μαναβικής στους πελάτες τα Σάββατα και το είχες δικό σου την Κυριακή. (Εγώ δούλευα στου Κούρτη το μανάβικο, του γαμπρού του Φουσφούκα)... Τα πρώτα ντελίβερι της εποχής! Τα μανάβικα και τα χασαπιά!...

Ακόμη θυμάμαι τις τεχνικές οδηγίες της. "Επειδή είστε σε μια ηλικία που ο εισαγγελέας είναι θείος σας, μην ξανάρθετε όλοι μαζί, και αν σας ρωτήσει κανένας, τι κάνετε και ερχόσαστε, να του πείτε, ότι σας βοηθάω κάθε βδομάδα, επειδή είσαστε από πολύ φτωχή οικογένεια!"

Και έτσι μαθεύτηκε ότι κάνει και αγαθοεργίες και ανέβαιναν τις σκάλες και ζητιάνοι!... Ας είναι μαλακά τα σύννεφα που τη σκεπάζουν, όσο ήταν η αγκαλιά της!». Τον ευχαριστώ θερμά.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

 

Σχετικά Άρθρα