Το τίμημα…

Τρί, 06/09/2022 - 07:21
Η παραλία της Αγ. Ερμιόνης κάποτε...

Έγραφα χτες για τα παραθαλάσσια εξοχικά ή τις επονομαζόμενες βότες κάποιων άλλων εποχών στα οποία περνούσαν τα καλοκαίρια τους κάποιοι συμπατριώτες μας. Τα οποία, παρ’ όλο ότι ήταν μικρά και άβολα, ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις εκείνων των χρόνων. Οι οποίες δεν ήταν πολλές και οι άνθρωποι βολεύονταν πολύ πιο εύκολα και, όπως έλεγαν τουλάχιστον, δεν περνούσαν και άσχημα. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν θα βρεις κανέναν πιο μεγάλο που να μη νοσταλγεί εκείνα τα χρόνια, τα οποία, παρά το ότι ήταν δύσκολα από κάθε άποψη, ήταν πιο ανθρώπινα.

Αυτά, μια φορά κι έναν καιρό και όταν, ακόμα, δεν είχαν αρχίσει να χτίζονται σπίτια, μικρά ή μεγάλα, στα παραθαλάσσιά μας. Τα οποία δεν ήταν μόνο εξοχικά, αλλά μόνιμες κατοικίες και για χειμώνα και για καλοκαίρι. Η «έκρηξη» άρχισε στη δεκαετία του ‘80 και, από τότε μέχρι σήμερα, περνάς από όλα αυτά τα θέρετρα και βλέπεις ότι δεν έχουν καμιά ομοιότητα με το παρελθόν και σφύζουν από ζωή. Εκεί που φύτρωνε «μυρσίνη κι άγρια μέντα», κατά το Νίκο Γκάτσο, τώρα εργολάβοι και λοιποί παζαρεύουν τα τσιμέντα. Χάθηκε η ομορφιά της φύσης και του περιβάλλοντος για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες «ανάγκες» μας. Έτσι «χάσαμε και τα αβγά και τα καλάθια», αλλά κερδίσαμε, με κόστος μεγάλο βέβαια, μια διαφορετική ζωή. Που δεν έχει καμία σχέση με εκείνο το ρομαντικό παρελθόν που νοσταλγούμε όσοι το ζήσαμε και μάλιστα θεωρούμε και τους εαυτούς μας τυχερούς.

Και φυσικά ποιος δεν θέλει την ευκολία και την άνεσή του; Και ναι μεν τις κερδίσαμε αυτές τις τελευταίες, αλλά χάσαμε άλλα πράγματα, πιο πολύτιμα. Τη ζεστή ανθρώπινη επικοινωνία, την παρθένα φύση, το βραχάκι που προεξείχε από τη θάλασσα. Πληρώσαμε ακριβά, τελικά, το τίμημα…

Στη φωτογραφία η παραλία της Αγ. Ερμιόνης κάποτε...

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα