Βραδινή απόλαυση!

Δευ, 18/01/2021 - 10:50
Τσαγάκι και βραστικά… για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

-Τι θα τσιμπήσουμε απόψε;

Η συνηθισμένη ερώτηση της γυναίκας μου, άμα σκοτεινιάσει, από τότε που βγάλαμε από την καθημερινότητά μας το βραδινό φαγητό… Γιατί «βάραινε» το στομάχι μας και δυσκολευόμασταν να κοιμηθούμε, επειδή οι τιμές της χοληστερίνης ανέβηκαν, επειδή η κοιλίτσα μου στρογγύλεψε και εξείχε από το υπόλοιπο σώμα μου… Αποφασίσαμε, λοιπόν, να «τσιμπάμε» για να μην αφήνουμε παραπονεμένο το στομάχι μας… Και ξέρετε και όταν το στομάχι είναι άδειο και πάλι δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς επειδή… διαμαρτύρεται!

Και τι μπορείς να «τσιμπήσεις» βραδιάτικα; Λίγα πράγματα… Και εκείνο που είναι σε προτεραιότητα για τους περισσότερους είναι ένα γιαουρτάκι… Αυτά των μικρών βιοτεχνιών που δραστηριοποιούνται στο νησί. Μέσα σε εκείνα τα παραδοσιακά πλαστικά μπολάκια που καταλαβαίνεις πως τρως γιαούρτι! Όπως θα θυμούνται οι πιο παλιοί τη δεκαετία του ’50 και του ‘60 αυτού του είδους τα γιαούρτια έμπαιναν σε… ποτήρια και μοιράζονταν από σπίτι σε σπίτι. Και στα Θυμιανά, παιδάκι μοίραζα κι εγώ γιαούρτια για χαρτζιλίκι… Και πώς να ξεχάσεις το γέρο-Βουτσά.

Και τι άλλο προσφέρεται για τούτη τη χειμωνιάτικη περίοδο; Τσαγάκι και βραστικά… Και τα δύο είναι βάλσαμο, έτσι ζεστά όπως κατεβαίνουν στον φάρυγγα και αναπαύονται στο στομάχι σου. Και σου ζεσταίνουν και τα μέσα σου. Και όσον αφορά τα βραστικά έχουν και πολλές εκδοχές… Φασκόμηλο, Μέντα, Μέλισσα, Φλαμούρι, Θυμάρι, Μπούκοβο, Χαμομήλι. Ξεχωριστό το καθένα ή όλα μαζί στο ίδιο μπρίκι που μπορούν να συνοδευτεί και από ξύλο κανέλας ή από μοσχοκάρφι (γαρύφαλλο). Και μοσχομυρίζει ο κόσμος και αναπνέεις και ξανά αναπνέεις και πραγματικά λες και απογειώνεσαι…

Και τι άλλο; Ε, μα είναι δυνατό να λείπει το παξιμάδι, μικρό ή μεγάλο και η ελιά η απλή ή η κουρμάδα ή η τσακιστή ή τόσες άλλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο; Βουτάς το παξιμάδι, μουσκεύει, λιώνει στο στόμα σου, να και η ελιά από κοντά, και η στοματική και γαστρική απόλαυση έτοιμη. Ό,τι καλύτερο!

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα