Χίος, Παρασκευή 10 Απριλίου

Ανθρακες... και οι αποζημιώσεις

Δικαιώθηκαν 240 από τους 1322 που κατέθεσαν αίτηση
Δευ, 16/06/2014 - 16:42

Άνθρακες ο… θησαυρός. Μετά και τις ενστάσεις που κατέθεσαν οι 350 περίπου μαστιχοπαραγωγοί από τους 523 που πέρασαν στη… 2η φάση, από τους αρχικά 1322 που ζήτησαν να αποζημιωθούν μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012, μόλις 66 εγκρίθηκαν, δηλαδή ποσοστό 46% και μόλις το 18% των όσων αρχικά κατέθεσαν αίτηση αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Οι μαστιχοπαραγωγοί κάνουν λόγο για κοροϊδία αφού από τα 7,5 εκατομμύρια που εξαγγέλθηκε ότι εξασφαλίστηκαν για την περίπτωσή τους είναι ζήτημα αν τελικά θα πάρουν 1,5 εκατομμύριο, όπως επεσήμανε και ο αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων Ηλίας Κλεισσάς, σημειώνοντας ότι στέκεται μεν στο πλευρό τους αλλά δεν γνωρίζει αν υπάρχουν άλλοι τρόποι ώστε να αλλάξουν πλέον τα δεδομένα, από την ώρα που αυτό δεν έγινε από όλους όσοι το υποσχέθηκαν.

Πολλοί μαστιχοπαραγωγοί κάνουν λόγο για εμπαιγμό, αφού υποχρεώθηκαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ χωρίς τελικά να αποζημιωθούν και αρκετοί αξιώνουν τώρα τα συνδικαλιστικά τους όργανα και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών να παλέψουν ώστε να απαλλαγούν από τα ασφάλιστρα όσοι δεν αποζημιώθηκαν, με δεδομένο μάλιστα ότι ένα νέο δέντρο κάνει 10 με 15 χρόνια για να δώσει τα πρώτα γραμμάρια μαστίχας.

 

 

Πέμ, 09/04/2020 - 20:48

“Όχι” στη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης λέει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Δήλωσε μάλιστα ότι ο παραπάνω εξοπλισμός μπορεί να αποβεί περισσότερο βλαπτικός παρά ωφέλιμος για τους πολίτες, ενώ για τις μάσκες με βαλβίδα ανέφερε απερίφραστα ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες. 

“Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις οδηγίες του ΠΟΥ και συμφώνησε με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους όπως αυτοί προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Επίσης συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κίνδυνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών”. 

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χωρά μας, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας στην παρούσα φάση δεν συνιστά γενικευμένη χρήση μάσκας. Θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας για το γενικό πληθυσμό αν κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιστημονικά  στοιχεία που διαθέτουμε, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό, καθώς μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους και από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό. 

Για τα γάντια είπε “είναι λίγες οι ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον ιό... Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει περισσότερο σε βλάβη παρά καλό”. “Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φορά τα γάντια. Προσφέρουν ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ενώ η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο συχνό πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας τρεις έως 23 φόρες ανά ώρα. Ακόμα κι όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε όποτε το πλύσιμο των χεριών μας αμέσως μετά είναι απαραίτητο. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από το νέο κορωνοϊό”. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
 

Πηγή: skai.gr