Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Αποφασιμένοι να πατήσουμε... φρένο στα τροχαία ατυχήματα

Σ. Κάπρος και Ελ. Βουτιέρου στο Ράδιο "Α": Τα πρώτα φανάρια μείωσαν 45% τα ατυχήματα στις συγκεκριμένες περιοχές και οι ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία μείωσαν τα θανατηφόρα σε εφήβους
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 31/10/2019 - 14:57

Κι όμως μπορούν να γίνουν ενέργειες και να αναπτυχθούν δράσεις τέτοιες που θα συμβάλλουν στο να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο βωμό της ασφάλτου. Γίνονταν και πριν, γίνονται και σήμερα, μπορούν να γίνουν και αύριο σε μια πιο οργανωμένη βάση, με διάρκεια και σ'αυτό μπορούν να βοηθήσουν όλοι όσοι θέλουν, στον βαθμό που μπορεί ο καθένας απ’ αυτούς.

Το παραπάνω μήνυμα  εξέπεμψαν το πρωί από το Ράδιο "Α" η Ψυχίατρος του Νοσοκομείου Χίου, Ελένη Βουτιέρου και ο Πρόεδρος του Τμ. Ναυτιλίας, συγκοινωνιολόγος, Σεραφείμ Κάπρος, οι οποίοι σε συνέχεια της 2ης κατά σειρά συνεδρίασης της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια, που έγινε χθες στο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκαν στους στόχους του εγχειρήματός τους.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα δράσεων ευαισθητοποίησης που είχαν γίνει στο παρελθόν,  στοχευμένα στα σχολεία, η κα Βουτιέρου επισήμανε ότι στα χρόνια που ακολούθησαν μειώθηκαν σημαντικά τα θανατηφόρα τροχαία σε έφηβους μαθητές.

Η δράση τους, όπως θύμισε ο κος Κάπρος,  ξεκίνησε από το 2006, ατόνισε τα τελευταία χρόνια - όταν "σκάλωσε" εν μέσω οικονομικής κρίσης η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού φορέα που θα αναλάβανε τα ζητήματα οδικής ασφάλειας (όπως αντίστοιχα Ιδρύματα που υπάρχουν κι αλλού)-  και τώρα, με αφορμή το τελευταίο τραγικό θανατηφόρο ατύχημα με θύμα τον 24χρονο φοιτητή Χρήστο Κόλια, επανήλθαν δριμύτεροι και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης απευθυνόμενοι με ειδικές δράσεις σε ενήλικες (κυρίως γονείς νεαρών ατόμων) και σε άτομα νεαρής ηλικίας με happenings στα σχολεία και στο πανεπιστήμιο. Παράλληλα ομάδα εργασίας  θα εντοπίσει τα προβλήματα, που κυρίως αφορούν το οδικό δίκτυο, ώστε σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει.

"Μπορεί κάποιες αλλαγές να μην είναι αποδεκτές - σε πρώτη φάση από την κοινωνία", σημείωσε ο κος Κάπρος αναφερόμενος κυρίως σ'αυτές που αφορούν τον τεχνικό άξονα στον οποίο θα επιχειρήσουν να προτείνουν παρεμβάσεις (δίκτυο, φωτισμός, σήμανση κ.λ.π.) "αλλά", συνέχισε, "μετά από κάποιο διάστημα τα αποτελέσματα είναι εκείνα που συμβάλλουν στο να γίνει αποδεκτή η νέα πραγματικότητα". Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στα πρώτα φανάρια που μπήκαν προ 10ετίας στη Χίο και είχαν επικριθεί τόσο, άλλα όπως προέκυψε ένα χρόνο μετά από έρευνα της  ομάδα του Πανεπιστημίου που είχε εμπλακεί στο έργο, στα συγκεκριμένα σημεία που μπήκαν τα φανάρια τα τροχαία ατυχήματα είχαν μειωθεί κατά 45!

Σχετικά Άρθρα

Πρόταση Εθνικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα!
Σάβ, 06/06/2020 - 21:10

 

Έχοντας διανύσει μια πρωτόγνωρη διαδρομή τους τελευταίους τρεις μήνες, το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI”, σεβόμενο τις υπάρχουσες συνθήκες, προβαίνει στο τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο (National Training Course), μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ., στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” (Μιχαήλ Λιβανού 51) καθώς και στο Δημαρχείο της Χίου (Δημοκρατίας 2) θα πραγματοποιηθεί το τελικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο οποίο, θα εισακουστούν οι απόψεις όχι μόνο των εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων μερών της Χίου, αλλά και των Δημάρχων – Αντιδημάρχων Καθαριότητας και Τουρισμού άλλων παράκτιων περιοχών. Σκοπός της συμμετοχικής διαδικασίας είναι η συνεκτίμηση των μέτρων που έχουν λάβει οι αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για την αντιμετώπιση των θαλασσίων απορριμμάτων και η εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών που θα συμπεριληφθούν στην πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του προγράμματος MELTEMI ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος ΜELTEMI, καθώς και προσκεκλημένοι ειδικοί περιβαλλοντικών θεμάτων, θα συζητήσουν με εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων της Χίου και με Δημάρχους άλλων παράκτιων περιοχών για τα θαλάσσια απορρίμματα και τα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν καταλήγοντας στη διαμόρφωση της πρότασης Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ένα σχέδιο δράσης με προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’, που είναι υπεύθυνο για την ομαλή υλοποίηση της δράσης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, για τα άτομα που θα παρευρίσκονται στο Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’ και στο Δημαρχείο την ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan - Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.