Αποφασιμένοι να πατήσουμε... φρένο στα τροχαία ατυχήματα

Σ. Κάπρος και Ελ. Βουτιέρου στο Ράδιο "Α": Τα πρώτα φανάρια μείωσαν 45% τα ατυχήματα στις συγκεκριμένες περιοχές και οι ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία μείωσαν τα θανατηφόρα σε εφήβους
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 31/10/2019 - 14:57

Κι όμως μπορούν να γίνουν ενέργειες και να αναπτυχθούν δράσεις τέτοιες που θα συμβάλλουν στο να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο βωμό της ασφάλτου. Γίνονταν και πριν, γίνονται και σήμερα, μπορούν να γίνουν και αύριο σε μια πιο οργανωμένη βάση, με διάρκεια και σ'αυτό μπορούν να βοηθήσουν όλοι όσοι θέλουν, στον βαθμό που μπορεί ο καθένας απ’ αυτούς.

Το παραπάνω μήνυμα  εξέπεμψαν το πρωί από το Ράδιο "Α" η Ψυχίατρος του Νοσοκομείου Χίου, Ελένη Βουτιέρου και ο Πρόεδρος του Τμ. Ναυτιλίας, συγκοινωνιολόγος, Σεραφείμ Κάπρος, οι οποίοι σε συνέχεια της 2ης κατά σειρά συνεδρίασης της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια, που έγινε χθες στο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκαν στους στόχους του εγχειρήματός τους.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα δράσεων ευαισθητοποίησης που είχαν γίνει στο παρελθόν,  στοχευμένα στα σχολεία, η κα Βουτιέρου επισήμανε ότι στα χρόνια που ακολούθησαν μειώθηκαν σημαντικά τα θανατηφόρα τροχαία σε έφηβους μαθητές.

Η δράση τους, όπως θύμισε ο κος Κάπρος,  ξεκίνησε από το 2006, ατόνισε τα τελευταία χρόνια - όταν "σκάλωσε" εν μέσω οικονομικής κρίσης η δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού φορέα που θα αναλάβανε τα ζητήματα οδικής ασφάλειας (όπως αντίστοιχα Ιδρύματα που υπάρχουν κι αλλού)-  και τώρα, με αφορμή το τελευταίο τραγικό θανατηφόρο ατύχημα με θύμα τον 24χρονο φοιτητή Χρήστο Κόλια, επανήλθαν δριμύτεροι και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης απευθυνόμενοι με ειδικές δράσεις σε ενήλικες (κυρίως γονείς νεαρών ατόμων) και σε άτομα νεαρής ηλικίας με happenings στα σχολεία και στο πανεπιστήμιο. Παράλληλα ομάδα εργασίας  θα εντοπίσει τα προβλήματα, που κυρίως αφορούν το οδικό δίκτυο, ώστε σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει.

"Μπορεί κάποιες αλλαγές να μην είναι αποδεκτές - σε πρώτη φάση από την κοινωνία", σημείωσε ο κος Κάπρος αναφερόμενος κυρίως σ'αυτές που αφορούν τον τεχνικό άξονα στον οποίο θα επιχειρήσουν να προτείνουν παρεμβάσεις (δίκτυο, φωτισμός, σήμανση κ.λ.π.) "αλλά", συνέχισε, "μετά από κάποιο διάστημα τα αποτελέσματα είναι εκείνα που συμβάλλουν στο να γίνει αποδεκτή η νέα πραγματικότητα". Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στα πρώτα φανάρια που μπήκαν προ 10ετίας στη Χίο και είχαν επικριθεί τόσο, άλλα όπως προέκυψε ένα χρόνο μετά από έρευνα της  ομάδα του Πανεπιστημίου που είχε εμπλακεί στο έργο, στα συγκεκριμένα σημεία που μπήκαν τα φανάρια τα τροχαία ατυχήματα είχαν μειωθεί κατά 45!

omada_protovoylias_gia_tin_odiki_asfaleia_sti_hio

Σχετικά Άρθρα