Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Αν δεν ξέρουμε ιστορία, μας… ξέρει αυτή

"Αυτοπροσώπως" την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς
Κυρ, 08/09/2019 - 17:35

Λέμε την αλήθεια στην ιστορία; Και αν την λέμε γιατί είναι… μισή;

-Γιατί υπάρχουν πολλοί… σκελετοί στο ντουλάπι.

Μάλλον δεν είναι συνηθισμένη απάντηση σε μια συνηθισμένη ερώτηση, αυτή που δίνει ο συμπατριώτης μας ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, που συνομιλεί «Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. με τον Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Ιδεολόγος… Καλαμωτούσης, ο Μιχάλης Βαρλάς γεννήθηκε στην πόλη της Χίου το 1968, μεγάλωσε στην Εκκρεμού και τον Άγιο Γιάννη Θεολόγο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιστορία και Αρχαιολογία, έκανε πολλές μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα και στην Βιέννη, εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και σε δεκάδες έρευνες για ιστορικά ζητήματα, που κυρίως έχουν ως αντικείμενο τους την γενεαλογία.

Ανήσυχο πνεύμα από μαθητής παραμένει το ίδιο μαχητικός στις απόψεις του, που μπορεί να μην τις χαρακτηρίσει κανείς και τις πιο… συμβατές.

‘Εχουμε υπερτονίσει μας λέει, το θέμα των Γενοβέζων στον Κάμπο, δεν λέμε όλη την αλήθεια, γιατί δεν είμαστε ώριμοι να την ακούσουμε, με την διαφορά ότι η ιστορία δεν ενδιαφέρεται για μας, προχωράει μόνη της και εμείς την κουβαλάμε μέσα μας.

Είναι η ανθρώπινη ιστορία, ιστορία μετακίνησης; Τον ρωτάμε και η απάντηση μπορεί και να σοκάρει.

-Ευτυχώς είναι από τα πιο ωραία πράγματα η μετακίνηση των ανθρώπων. Αρκεί βεβαίως να μην γίνεται με βίαιο τρόπο, αλλά το τελευταίο δυστυχώς δεν εξαρτάται από μας.

Πάντως σε κάθε περίπτωση καταλήγει ο Μιχάλης Βαρλάς η ιστορία διδάσκει ψυχραιμία και βεβαίως είναι σκληρό παιχνίδι και θέλει γερό στομάχι.

Και κάτι άλλο ακόμα και αν δεν την ξέρουμε εμείς μας… ξέρει εκείνη.

Περισσότερα τηλεοπτικά.

Σχετικά Άρθρα

Πρόταση Εθνικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα!
Σάβ, 06/06/2020 - 21:10

 

Έχοντας διανύσει μια πρωτόγνωρη διαδρομή τους τελευταίους τρεις μήνες, το συγχρηματοδοτούμενο έργο “MELTEMI”, σεβόμενο τις υπάρχουσες συνθήκες, προβαίνει στο τρίτο και τελευταίο εκπαιδευτικό σεμινάριο (National Training Course), μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ., στο Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” (Μιχαήλ Λιβανού 51) καθώς και στο Δημαρχείο της Χίου (Δημοκρατίας 2) θα πραγματοποιηθεί το τελικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο οποίο, θα εισακουστούν οι απόψεις όχι μόνο των εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων μερών της Χίου, αλλά και των Δημάρχων – Αντιδημάρχων Καθαριότητας και Τουρισμού άλλων παράκτιων περιοχών. Σκοπός της συμμετοχικής διαδικασίας είναι η συνεκτίμηση των μέτρων που έχουν λάβει οι αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις για την αντιμετώπιση των θαλασσίων απορριμμάτων και η εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών που θα συμπεριληφθούν στην πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του προγράμματος MELTEMI ενάντια στα θαλάσσια απορρίμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, εταίροι του προγράμματος ΜELTEMI, καθώς και προσκεκλημένοι ειδικοί περιβαλλοντικών θεμάτων, θα συζητήσουν με εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων της Χίου και με Δημάρχους άλλων παράκτιων περιοχών για τα θαλάσσια απορρίμματα και τα εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν καταλήγοντας στη διαμόρφωση της πρότασης Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ένα σχέδιο δράσης με προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’, που είναι υπεύθυνο για την ομαλή υλοποίηση της δράσης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, για τα άτομα που θα παρευρίσκονται στο Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’ και στο Δημαρχείο την ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»

Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan - Mediterranean.’ Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα απορρίμματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.