Αν δεν ξέρουμε ιστορία, μας… ξέρει αυτή

"Αυτοπροσώπως" την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς
Κυρ, 08/09/2019 - 17:35

Λέμε την αλήθεια στην ιστορία; Και αν την λέμε γιατί είναι… μισή;

-Γιατί υπάρχουν πολλοί… σκελετοί στο ντουλάπι.

Μάλλον δεν είναι συνηθισμένη απάντηση σε μια συνηθισμένη ερώτηση, αυτή που δίνει ο συμπατριώτης μας ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, που συνομιλεί «Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. με τον Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

Ιδεολόγος… Καλαμωτούσης, ο Μιχάλης Βαρλάς γεννήθηκε στην πόλη της Χίου το 1968, μεγάλωσε στην Εκκρεμού και τον Άγιο Γιάννη Θεολόγο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιστορία και Αρχαιολογία, έκανε πολλές μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα και στην Βιέννη, εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και σε δεκάδες έρευνες για ιστορικά ζητήματα, που κυρίως έχουν ως αντικείμενο τους την γενεαλογία.

Ανήσυχο πνεύμα από μαθητής παραμένει το ίδιο μαχητικός στις απόψεις του, που μπορεί να μην τις χαρακτηρίσει κανείς και τις πιο… συμβατές.

‘Εχουμε υπερτονίσει μας λέει, το θέμα των Γενοβέζων στον Κάμπο, δεν λέμε όλη την αλήθεια, γιατί δεν είμαστε ώριμοι να την ακούσουμε, με την διαφορά ότι η ιστορία δεν ενδιαφέρεται για μας, προχωράει μόνη της και εμείς την κουβαλάμε μέσα μας.

Είναι η ανθρώπινη ιστορία, ιστορία μετακίνησης; Τον ρωτάμε και η απάντηση μπορεί και να σοκάρει.

-Ευτυχώς είναι από τα πιο ωραία πράγματα η μετακίνηση των ανθρώπων. Αρκεί βεβαίως να μην γίνεται με βίαιο τρόπο, αλλά το τελευταίο δυστυχώς δεν εξαρτάται από μας.

Πάντως σε κάθε περίπτωση καταλήγει ο Μιχάλης Βαρλάς η ιστορία διδάσκει ψυχραιμία και βεβαίως είναι σκληρό παιχνίδι και θέλει γερό στομάχι.

Και κάτι άλλο ακόμα και αν δεν την ξέρουμε εμείς μας… ξέρει εκείνη.

Περισσότερα τηλεοπτικά.

Σχετικά Άρθρα