Εκδήλωση για την Οστεοπόρωση στο Ομήρειο

Πέμ, 28/10/2021 - 07:15

''Οστεοπόρωση και ποιότητα ζωής'' ήταν το θέμα της Ενημερωτικής Επιστημονικής Εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρείας Αγωγής Υγείας Χίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο με πλατύ κοινό (τηρουμένων των προφυλάξεων covid), την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 στις 7 το βράδυ.

Η Οστεοπόρωση αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και όχι μόνο τις μεγάλες ηλικίες. Οι επιπτώσεις της δημιουργούν προβλήματα κίνησης άρα και προβλήματα ζωής και κοινωνικότητας.

Όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, η ενημέρωση και η πρόληψη είναι το παν για την έγκαιρη αντιμετώπισή της. Πρέπει να σπεύδουμε στο Γιατρό και όχι στο internet και... στη γειτόνισσα... 

Το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον για όλους, δημιούργησε διάλογο του κοινού με τους ομιλητές - ειδικούς του νοσήματος επιστήμονες. 

Ο Βουλευτής Χίου και Ιατρός Ρευματολόγος Ανδρέας Μιχαηλίδης τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία και την συμμετοχή του.

Ο κύριος Μιχαηλίδης μάλιστα πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο του ''Μελετήματα'' (με πολλά ενδιαφέροντα Ιατρικά ντοκουμέντα και στοιχεία της Χίου) και τιμήθηκε πριν λίγο καιρό από τον Πατριάρχη Σερβίας με τον Σταυρό του Αγίου Κωνσταντίνου που είναι εξέχουσα τιμητική διάκριση ήθους.

Την εκδήλωση πραγματοποίησαν με συνδιοργάνωση, η Ορθοπεδική Κλινική του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ο Δήμος Χίου, το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, η Εταιρεία Αγωγής Υγείας Χίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών-Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου Χίου Σάμου, το Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

 Ομιλητές ήταν οι Μοσχούρης Παναγιώτης MD MSc Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος που μίλησε για τον μεταβολισμό των οστών, η Μικέδη Ευαγγελία Ορθοπεδικός, Επιμελητής Β' Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Σκυλιτσείου Γενικού Νοσοκομείου Χίου, που μίλησε για την Εργαστηριακή Διερεύνηση της Οστεοπόρωσης, ο Παντελίδης Μαρής Ειδικευόμενος Ορθοπεδικός, Ορθοπεδική Κλινική Γ.Ν. Χίου ''Σκυλίτσειο'', που μίλησε για τα Κατάγματα Ευθραυστότητας, ο Τουνισσίδης Γεώργιος MD MSc Επικουρικός Επιμελητής Β', Ορθοπεδική Κλινική Γ.Ν. Χίου ''Σκυλίτσειο'', που μίλησε για τη Θεραπευτική Προσέγγιση της Οστεοπόρωσης και η Μακρίδου Μαρία Φυσικοθεραπεύτρια με θέμα Οστεοπόρωση.

Πως μπορεί ο Φυσικοθεραπευτής να σας βοηθήσει (ασκήσεις που ενδείκνυνται - βάδισμα κοκ και ασκήσεις κάμψεων που αντενδείκνυνται).

Το Προεδρείο Dr Νομικός Γεώργιος Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Γ.Ν. Χίου Σκυλίτσειο και Βασιλειάδης Βασίλειος επίσης Διευθυντης της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γ.Ν. Χίου Σκυλίτσειο καθώς και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Γιώργος Μαρής Φαρμακοποιός Υγιεινολόγος και Πρόεδρος της Εταιρείας Αγωγής Υγείας Χίου, τόνισαν τη χαρά τους που ύστερα από τόσον καιρό (με τα lockdown και τις δυσκολίες της πανδημίας) πραγματοποιήθηκε επιτέλους αυτή η χρήσιμη ενημερωτική εσπερίδα υγείας με την ισχυρή υποστήριξη του ΕΣΥ.   

Όλοι οι ομιλητές Ιατροί τόνισαν το κάπνισμα και το αλκοόλ ως παράγοντες που επιδεινώνουν και επιταχύνουν την Οστεοπόρωση και υπογράμμισαν ότι η καλή διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Επίσης ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της από τους ειδικούς Γιατρούς και Φυσικοθεραπευτές είναι κάτι που όλοι πρέπει να κατανοούμε και να θεωρούμε πλέον αυτονόητο, αφού στην εποχή μας υπάρχουν και τα κατάλληλα φάρμακα που με λελογισμένη χρήση (ακόμα και η κορτιζόνη) είναι χρήσιμα και απαραίτητα.

Σχετικά Άρθρα