Χίος, Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

Έκθεση ιερών κειμηλίων , στον Αγ. Ιάκωβο, για τα 100χρονα του ναού

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 10/08/2018 - 15:28

Έκθεση Ιερών κειμηλίων πραγματοποιείται από σήμερα 10 Αύγουστου στον Ιερό Ναό Αγ. Ιάκωβου Χίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ναού.

Τα εγκαίνια έγιναν το πρωί της Παρασκευής από τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Χίου κ.Μάρκο  ενώ η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια  ανάμεσα τους ένα Ιερό Ευαγγέλιο του 1893 από το Ελληνικό Τυπογραφείο, «Ο Φοίνιξ» στην Βενετία  και εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα ,ενώ θα  φιλοξενείται στο εσωτερικό του ναού έως τέλος Αυγούστου.

ekthesi_ieron_keimilion_gia_ta_100hrona_toy_naoy

Κυρ, 23/09/2018 - 18:10

Ένα κρανίο που εικάζεται ότι ανήκει σε παιδί μάρτυρα κατά τη Σφαγή της Χίου από τους Οθωμανούς το 1822 έκλεψαν ιερείς μεταφέροντας το στην Άνδρο.

Όπως έγινε γνωστό δυο ιερείς, επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά προκειμένου να προσκυνήσουν. Μεταξύ των άλλων στο Μοναστήρι, επισκεφθήκαν το παρεκκλήσι δίπλα στον ναό του Αγίου Μηνά, όπου φυλάσσονται λείψανα μεγάλου αριθμού Χιωτών, που μαρτύρησαν κατά τη μεγάλη σφαγή της Χίου από τους Οθωμανούς κατά τη μεγάλη σφαγή του 1822. Εκεί εκτός προθήκης βρίσκονταν 3 μικρά κρανία μπροστά στην εικόνα των Αγίων Σαράντα, που οι Ιερείς φεύγοντας πήραν το ένα από αυτά.

Αυτό έγινε αντιληπτό από την Ηγουμένη Φιλοθέη η οποία ειδοποίησε και την Αστυνομία, που της ζήτησε να καταθέσει μήνυση.

Τις επόμενες μέρες εντόπισε τους δυο ιερείς αλλά και το κλεμμένο λείψανο στην Άνδρο. Για την όλη υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ