Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Ένα στερνό αντίο σε φίλους από τα παλιά ! Γιάννης και Μίμης Μανωλάκης

Τρί, 14/01/2020 - 19:26

Δεν θα μπορούσα να μην γράψω έστω και δύο λόγια για το μεγάλο ταξίδι δίχως γυρισμό του φίλου από τα παλιά του Γιάννη Μανωλάκη αλλά και του αδερφού του συμμαθητή μου στην Εμπορική Σχολή Χίου Μίμη Μανωλάκη που έχει φύγει πολλά χρόνια πριν σε νεαρή ηλικία , πάντως κάθε καλοκαίρι οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριες που βρισκόμαστε τους φέρνουμε και τους οκτώ απόντες στην μνήμη μας.

Τώρα για τον Γιάννη και την οικογένεια του τι να πρώτο γράψω και τι να θυμηθώ. Κοινά ονόματα στην οικογένεια Σπύρος και Ελευθερία είναι βέβαια και η Χρυσούλα τα τρία παιδιά τους μαζί με την Καλλιμασιωτίνα σύζυγό Ρίτα το γένος Γαννιάρη !

Βρισκόμαστε πολλές φορές και μάλιστα την δεκαετία 1970 και 1980 σε κοινές βεγγέρες στα σπίτια μας αλλά και σε χορούς και πανηγύρια σε κέντρα διασκέδασης μαζί και της ευρύτερης παρέας μας.

Καλοσυνάτος πάντοτε ο Γιάννης Μανωλάκης χαμογελαστός με πολύ χιούμορ και καλαμπούρι με πολύ ευγένεια που καταδείκνυε τον πολιτισμό και το καλώς φέρεστε με την συμπεριφορά του μέσα στην Χιώτικη κοινωνία .

Δεν ξεχνάμε όμως γεγονότα ευχάριστα που πήραν τραγικό τέλος με τον χαμό κοινού μας φίλου του Γιάννη Κυριακίδη, που χορεύαμε μαζί στις χαρές της κόρης του Γιάννη Μανωλάκη μέσα στην αίθουσα του ξενοδοχείου Χανδρής και έπαθε έμφραγμα. Παρά τις προσπάθειες τόσο από εμένα που τον κρατούσα από το χέρι και προσπάθησα άμεσα όσο περισσότερο και του γιατρού Γιάννη Αργυρούδη που ήταν παρόν λόγω συγγένειας δεν ήταν δυνατόν να επανέλθει ήταν ακαριαίος θάνατος !

Ίσως ήταν τυχαίο σήμερα με τα λόγια μου αυτά να μνημονεύσω και τους τρείς φίλους .

Υπομονή και κουράγιο Ρίτα παιδιά και εγγόνια και ο Γιάννης θα βρήκε ήδη στον παράδεισο μεγάλη παρέα από τα παλιά !

Τα θερμά μου συλλυπητήρια ! Ξέρετε ότι μετά το φευγιό της Ιουλίας δεν μπορώ να βρεθώ σε εξόδιο ακολουθία !

ΑΙΩΝΙΑ όλων η Μνήμη ! Χίος 14 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 07:21

Χρόνια Πολλά σεόλες καί σε όλους τούς εορτάζοντες σήμερα του Αγίου Αθανασίου. Μια μέρα που μας πηγαίνει στο διάβα του χρόνου από 61 έως 55 χρόνια πίσω σε μια εποχή πολυσύνθετη προόδου και αρχή της ανάπτυξης της Ελλάδας. Μια εποχή που προσπαθούσαμε τα χρόνια εκείνα τα πέτρινα να μορφωθούμε να αποκτήσουμε εφόδια και γνώσεις για να βγούμε στο στίβο της ζωής και να ξεφύγουμε από την μιζέρια των χρόνων πού γεννηθήκαμε και κυριολεκτώ μέσα στον εμφύλιο.

Είμαστε ορισμένοι πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε μπροστά σε αξιόλογους ανθρώπους δασκάλους και καθηγητές, που προσπαθούσαν να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον στην ζωή μας . Ήμουν πραγματικά από τούς πολύ τυχερούς που μου άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας από τα δεκαέξι μου χρόνια.

Μαθητής ήμουνα ακόμη όταν ξαφνικά βρέθηκα να κάθομαι σε γραφείο ως λογιστής το Σεπτέμβριο του 1963 στην κλινική Αυγουστή  Και φυσικά το οφείλω στον μεγάλο μου δάσκαλο που μου είχε εμπεδώσει τις λογιστικές γνώσεις με την... χωριάτικη διδασκαλία του τον αείμνηστο Αθανάσιο Τσιλίμη που με πρότειναν μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό μου στον άλλο μεγάλο δάσκαλο μου Γιάννη Αυγουστή, που άλλαξε ριζικά η ζωή και η σταδιοδρομία μου.

Ή σημερινή μέρα του Αγίου Αθανασίου μου έφερε στο μυαλό θύμισες των μαθητικών χρόνων όταν από το υστέρημα μας ή το φτωχό χαρτζιλίκι μαζεύαμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε στην τάξη μας που αποφοιτήσαμε το 1965 από την τότε Εμπορική Σχολή Χίου, που είχε γίνει η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και είμαστε η μοναδική τάξη που έχουμε απολυτήριο Οικονομικό Λύκειο Χίου για να προσφέρουμε ένα καλό και αξιοπρεπές δώρο στον μεγάλο και αξιαγάπητο καθηγητή μας που γιόρταζε τον Αθανάσιο Τσιλίμη !

Βέβαια το τί δώρο θα του πάρουμε το καθόριζαν οι συμμαθήτριες μας, που αναλάμβαναν την ευθύνη και τους είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη γιατί πάντα μας έβγαζαν ασπροπρόσωπους, αλλά αυτό γινόταν και για τους περισσότερους καθηγητές και καθηγήτριες μας.

Ο αγαπημένος μας Θανάσης ήταν ο πιο αξιολάτρευτος καθηγητής μας γιατί ήταν άνθρωπος με ανοιχτά μυαλά με τεράστια μόρφωση και πάνω απ'όλα ανθρωπιά ! Ήταν από τους καλύτερους οικογενειάρχες με την σύζυγό του Μαρία Μπογή του Αγησιλάου και τα δύο αγόρια του τον Νίκο καί τόν Άγη. Τις σημερινές μου θύμισες και το κείμενο το αφιερώνω στά παιδιά και τα εγγόνια του αείμνηστου καθηγητή μας Αθανασίου Τσιλίμη και ειδικότερα στον εγγονό του Θανάση φαρμακοποιό που επάξια φέρει το όνομα του !

Χρόνια πολλά Θανάση για την σημερινή γιορτή σου και να σε χαίρονται οι γονείς σου και όσους αγαπάς και σ'αγαπάνε !

Τιμής ένεκεν αντί μνημοσύνου στον αξέχαστο μεγάλο δάσκαλο μας Αθανάσιο Τσιλίμη !

Γλυκές αναμνήσεις και μνήμες των μαθητικών μας χρόνων ! Καλημέρα !

Χίος 18 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης