Χίος, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου

Επιστράτευση 20 Ιουλίου 1974. Γεγονότα και Μνήμες.

Σάβ, 20/07/2019 - 21:27

 Ήταν ξημέρωμα και ώρα 06.05 το Σάββατο ακριβώς όπως και σήμερα πριν από 45 χρόνια όταν οι ορδές τού Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο !

Γύρω στις 09.30 τό πρωί ή Χούντα της Εποχής κύρηξε γενική επιστράτευση!

Αναστάτωση, xαμός σ' όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Χίο που απέχουμε από την Τουρκία ένα τσιγάρο δρόμο! Τότε βρισκόμουν στην κλινική Ζαφείρη πού έτυχε να είναι γεμάτη από χειρουργημένους όπως και στο Μαιευτήριο Χίου είχαμε πρίν τρείς μέρες δύο καισαρικές και στις κλινικές Μαϊστρου και Κάργατζη!

Με το άκουσμα της είδησης επιστράτευσης εγώ επειδή ήμουν έφεδρος αξιωματικός αμέσως πηγαίνω σπίτι βάζω τά στρατιωτικά μου καί με τό Skoda μου μαζί με την Ιουλία πηγαίνω έξω από το Χαλκειός πού ήταν ό χώρος διασποράς και ή Ιουλία πήρε το Skoda και έφυγε με τίς οδηγίες μου να μαζέψει όλη την οικογένεια στο σπίτι μας και για παρέα καί συμπαράσταση γιατί το βράδυ είχε συσκότιση !

Ευτυχώς όλοι οι επίστρατοι από την διμοιρία μου ήρθαν άμεσα ! Ντύθηκαν όλοι και με τά δικά τους αυτοκίνητά πήγαν στις αποθήκες πήραν τα ΠΑΟ 75 Χιλ. και φόρτωσαν τά πυρομαχικά και όλοι μαζί πήγαμε στο δικό μας χώρο διασποράς μέσα στην Γεωργική σχολή!

Η μόνη διμοιρία που τόσο γρήγορα είμαστε ετοιμοπόλεμοι! Αμέσως παίρνω τόν οπλουργό τον Παναγιώτη Καραμπουζουκλή με την μεγάλη μηχανή και πήγαμε στο παντοπωλείο πού ήταν στην Καρδαμάδα να αγοράσω λίγα τρόφιμα για την διμοιρία με δικά μου χρήματα για να μην μείνουν νηστικοί ! Όσο εγώ αγόραζα τρόφιμα ό Καραμπουζουκλής αγόραζε καραφάκια ούζο ! Το έμαθα πολύ αργά τό βράδυ ! Για να γράψω όλα τά γεγονότα χρειάζονται βιβλία!

Τά μεσάνυχτα μας γύρευε ό λοχαγός του ΛΥΤ ο αείμνηστος Ιορδάνης Λιάπης καί μόλις είδε ότι υπήρχε οργανωμένη διμοιρία πήρε ανάσα γιατί ορισμένοι αξιωματικοί και μάλιστα επιστήμονες γύρευαν ακόμη νά βρουν αρβύλα ! Ευτυχώς εμείς είχαμε καί οπλισμό και πυρομαχικά !

Την Κυριακή 21 ΙΟΥΛΊΟΥ ο Λόχος έβαλε καζάνι και μαγείρεψαν μακαρόνια ! Θα φεύγαμε την Δευτέρα 22 ΙΟΥΛΊΟΥ για να καταλάβουμε τίς θέσεις μας στην Κώμη ! Τότε στην Χίο ήμουν ό μοναδικός Αναισθησιολόγος ! Έτυχε έκτακτη καισαρική στού Σιδερη Μαϊστρου και πανικόβλητος πήγε στον Διοικητή Αντ/ρχη Αντώνη Κολοβό νά τού ζητήσει να φύγω για δύο ώρες για να τού δώσω Νάρκωση και ό Διοικητής τού τό αρνήθηκε !

Έρχεται μου τό λέει καί αμέσως πηγαίνω στο πρόχειρο γραφείο που είχε στην Γεωργική σχολή φουριαστός τού κτυπώ τό χέρι μου δυνατά πάνω στο Γραφείο και τού λέω εγώ φεύγω για δύο ώρες γιατί αν πάθει τίποτα η μάνα και τό παιδί θά είσαι υπεύθυνος για την ζωή τους !

Έβαλε τις φωνές θα σε περάσω Στρατοδικείο, αλλά εγώ έφυγα και όταν τελείωσε η καισαρική πήγα να τού δώσω παρόν με ένα μπουκάλι ουίσκι που μου έδωσε ό Ζαφείρης με την εντολή να του πω  ότι είναι φάρμακο για την καρδιά ! Αυτό ήταν το Ουίσκι έκανε το θαύμα του! Όποτε με χρειαζόταν για Νάρκωση ακόμη και βράδυ ερχόταν ό ίδιος και με ειδοποιούσε με την παραίνεση να μην ξεχάσω το φάρμακο !

Βέβαια ξεκινήσαμε μετά τίς πρώτες μέρες καί φτιάχναμε οχυρωματικά έργα πολυβολεία κλπ. Το Καλό ήταν ότι στην διμοιρία μου είχα εργολάβους και μαστόρους με εργαλεία και μπετονιέρες με τρακτέρ και με καρότσες και μπορέσαμε να φτιάξουμε όλοι μαζί έντεκα πολυβολεία σέ διαφορετικά σχήματα παραλλαγής! Ο Νίκος Περαντάκος ο Μιχάλης Κανάριος ό Στέλιος Λιβανός καί ό Δημήτρης Μαυράκης. Αυτοί οι τέσσερις πρόσφεραν τα εργαλεία και την εμπειρία τους !

Τα γεγονότα όμως είχαν και την δυσάρεστη οσμή γιατί αρκετοί έμποροι και εύποροι της υψηλής κοινωνίας μετακόμισαν στην Αθήνα για να σώσουν την ζωούλα τους! Ονόματα δεν αναφέρω αλλά νομίζω είναι γνωστά στην Χίο ! Το ερεθίσματα και τίς μνήμες μου τις έδωσαν το απόγευμα που πήγαινα μπάνιο, τα Τουρκικά κότερα στο Λιμάνι της Χίου και οι εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες που έτρωγαν στα εστιατόρια της παραλίας!

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί! Αλλά οι Μνήμες μένουν καί δεν ξεχνάμε ! Εύχομαι να επικρατήσει Ειρήνη στην περιοχή και να μην έχουμε άλλα παρατράγουδα !

Είπαμε μπορώ να γράψω πολλά βιβλία για τό 1974 !

Καλό Απόγευμα Χίος 20 ΙΟΥΛΊΟΥ 2019 και 45 χρόνια μετά !

Ακριβώς ίδια μέρα Σάββατο !

Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 14/11/2019 - 10:46
Βραχυκύκλωμα σε στύλο παρόδου της Απλωταριάς

Χωρίς ρεύμα έχει μείνει από τις 10.05 το πρωί (της Πέμπτης 14/11/19) ένα μικρό τμήμα της Απλωταριάς καθώς και όσες επιχειρήσεις και σπίτια βρίσκονται στην οδό Γεωργίου Μουτάφη -πάροδος της Απλωταριάς- λόγω βραχυκυκλώματος που εξ αιτίας της βροχής σημειώθηκε κάτω από στύλο δημοτικού φωτισμού.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και όχημα με άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου για προληπτικούς λόγους.

Βραχυκύκλωμα σε στύλο παρόδου της ΑπλωταριάςΠροληπτική η παρουσία της Πυροσβεστικής στην Απλωταριά