Χίος, Δευτέρα 13 Ιουλίου

"Εξ ουρανού κατήλθον ίνα αγοράσω ξυλόπροκες και ιδού το δείγμα". Εκατοντάδες ψόφια ψαράκια στα λύματα του Παρθένη !

Τρί, 19/11/2019 - 20:53

Είχα γράψει και προχθές για την βρωμιά και τήν δισωδία που αυτές τις μέρες μετά τις βροχές έχει ο Παρθένης !

Αλλά το σημερινό θέαμα αποκαλύπτει την τοξικότητα του νερού που ίσως χύνεται στην θάλασσα με τα λύματα ( κοινώς σκατά) που έχουν κατακλύσει την κοίτη του ποταμού που υπάρχουν πολλά μικρά ψαράκια πού όταν μεγάλωναν ήταν οι κέφαλοι που βλέπαμε.

Σήμερα εκατοντάδες νεκρά ψαράκια σαν ξυλόπροκες επιπλέουν στην επιφάνεια του υποτιθέμενου υδροβιότοπου !

Ας ελέγξουν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες υγείας την μόλυνση του περιβάλλοντος και της περιοχής.

Για να κάνετε και εσείς χιούμορ και να μην ψυχοπλακοθείτε θα σας αναφέρω μια πραγματική παλαιά αληθινή ιστορία, που μου θύμισαν τα νεκρά ψαράκια πού μου φάνηκαν σάν ξυλόπροκες.

Πάνω από ένα από τα ξυλουργικά εργαστήρια που κατασκεύαζαν από έπιπλα μέχρι πορτοπαράθυρα της εποχής εκείνης δεν θά αναφέρω πού ακριβώς για να μην ζωγραφίσω πρόσωπα και θιγούν αθώοι με την καχυποψία, που μας επιρεάζει η σημερινή εποχή, κατοικούσε έγγαμος ιερέας ανδροπρεπής και κοτσονάτος.

Το δάπεδο ήταν ως συνήθως με μεγάλες τάβλες πάνω σε δοκάρια. Ήταν παλαιό τό σπίτι και τα ξύλα είχαν την φθορά του χρόνου. Τα κρεβάτια ήταν οι περίφημες καριόλλες με σιδερένια πόδια. Θέλεις ή σκουριά από τα σίδερα θέλεις η σαπίλα στις τάβλες του δαπέδου ήταν  η αιτία που θα αναλύσω και έχω γράψει και στον τίτλο.

Ενώ βρισκόταν ο υπερδραστήριος παπάς σε σγαστή συνύπαρξη με την παπαδιά και ήταν η παντιέρα σ'όλο τό μεγαλείο της έσπασαν οι τάβλες του πατώματος και βρέθηκε ο παπάς κάτω στο ξυλουργικό εργαστήριο πεσμένος ανάσκελα ευτυχώς πάνω σε ροκανίδια και τά πριονίδια και δεν κτύπησαν τά κόκαλα του!

Έμειναν όλοι οι ξυλουργοί με το στόμα ανοιχτό γεμάτοι έκπληξη ! Αλλά ο παπάς δεν έχασε την ψυχραιμία του και τους έκλεισε το στόμα με την εξής φράση !

Δείχνοντας με το χέρι του αυτό πού πήγε να κρύψει τους λέει ( εξ ουρανού κατήλθον ίνα αγοράσω ξυλόπροκες και ιδού το δείγμα ) . Βέβαια δεν είχε καμία παρανομία αλλά το θέαμα και μόνο ήταν ξεκαρδιστικό. Αφού βρακώθηκε συνεννοήθηκε να μείνει μεταξύ τους η ιστορία αυτή της άτυχης στιγμής του παπά . Αλλά πάντα υπάρχουν οι καλοθελητές που ανοίγουν το στόμα τους . Να με συγχωρέσουν οι φίλοι μου Ιερείς αλλά η ιστορία είναι αληθινή καί τά νεκρά ψαράκια μου θύμισαν τις ξυλόμπρουκες !

Καλό βράδυ ! Χίος 19 Νοεμβρίου 2019 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 12/07/2020 - 12:18

Διακοπές εθελοντικής εργασίας στα μονοπάτια της  βόρειας Χίου διοργανώνει η φυσιολατρική κίνηση «ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ» για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η δράση που γίνεται με την στήριξη του Δήμου Χίου, διοργανώνεται σε συνεργασία με τον σύλλογο «φίλοι μονοπατιών Χίου».

Η διαμονή των εθελοντών θα γίνει  στο οργανωμένο κατασκηνωτικό  προσκοπικό κέντρο “Μάναγρος” της Π.Ε Χίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στην παραλία του Μάναγρου.

Η  προσπάθεια των εθελοντών του Βριλησσού περιλαμβάνει καθαρισμό, σηματοδότηση και ψηφιακή καταγραφή των μονοπατιών της Χίου και   στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος , που δίνει στο νησί συγκριτικό  πλεονέκτημα στον τομέα του περιηγητικού-περιπατητικού τουρισμού.

Η ομάδα των 25 εθελοντών θα φτάσει  στην Χίο νωρίς το πρωί το Σάββατο 1/8 και θα αναχωρήσει την Τρίτη  11/ 8. Οι εθελοντές θα δουλέψουν σε 2 ομάδες στην περιοχή της Αμανής.

Ο ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ ιδρύθηκε το 2000,έχει έδρα τα Βριλήσσια και ασχολείται με τα σπορ της υπαίθρου(πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο).

Η εθελοντική δράση του συλλόγου στα μονοπάτια ξεκίνησέ  το 2005  στην Ικαρία και συνεχίστηκε με συνέπεια κάθε χρονιά τα τελευταία 15 χρόνια.

Η ομάδα του Βριλησσού έχει καθαρίσει και αναπαλαιώσει μονοπάτια- σε συνεργασία με νησιωτικούς δήμους κ τοπικούς συλλόγους-στην Ικαρία(3 συνεχόμενες χρονιές), Πήλιο, ανατολικό Ζαγόρι, Κάρπαθο, Πάρο, Λέσβο, Νάξο, Σκιάθο, Κέρκυρα ,Ρόδο, Φούρνους Ικαρίας κ Θύμαινα, Καστελόριζο και Τήλο.

Αρχηγός της ομάδας των εθελοντών  του Βριλησσού είναι ο  Διαμαντής Παπαδόπουλος τηλ 6977766675

vrilissos_ethelontiki_ergasia_paros_2016