Γ. Ξενάκης: Καταρχάς 1,1 εκατομμύρια ευρώ για επισκευές σχολείων

Από την ΣΑΤΑ και το "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ" και παράλληλα αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση των σχολείων που παρουσίασαν προβλήματα μετά το σεισμό
Πέμ, 12/11/2020 - 15:02

Εκτός από τις ψηφισμένες πιστώσεις από την ΣΑΤΑ και το πρόγραμμα Φιλόδημος, που υπερβαίνουν το 1,1 εκατομμύριο ευρώ, από τις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα για επισκευές στα σχολεία που υπέστησαν ζημιές στον τελευταίο σεισμό, σήμερα ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης έλαβε την τεχνική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που εξειδικεύει τις οικονομικές απαιτήσεις για τα συγκεκριμένα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο Αλήθεια ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ξενάκης, κρίνεται αναγκαία η 100.000 ευρώ για τις αρχικές επισκευές και 250.000 ευρώ για μελέτες στα 6 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν κτιριακά προβλήματα ώστε να υποδειχθούν αναλυτικά τα έργα που πρέπει να γίνουν για την αντισεισμική θωράκισή τους. Παράλληλα -είπε- η Τεχνική Υπηρεσία θέτει ως βάση διεκδίκησης 800.000 ευρώ για κάθε σχολείο απ’αυτά για την εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών.

«Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει, επικεντρώνοντας στην παρούσα φάση σ’αυτά τα έξι σχολεία που έχουν πρόβλημα. Καταθέσαμε την τεχνική έκθεση στο Δήμαρχο, ώστε με τη σειρά του να διεκδικήσει την εξασφάλιση των χρημάτων», είπε ο Γ. Ξενάκης ο οποίος δεν αποδέχθηκε την κριτική της ΛΑΣ ότι η παρούσα δημοτική αρχή όπως και οι προηγούμενες αρκούνται στην κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ για τις επισκευές των σχολείων.

Εκτός της ΣΑΤΑ, είπε, υπάρχει και το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Αναλυτικά για έργα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας όπως ανέφερε εγκρίθηκαν 135.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ και 500.000 ευρώ από το Φιλόδημος και για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας 147.000 ευρώ αι 300.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Ο κος Ξενάκης, όσον αφορά το άμεσο πρόβλημα που αφορά την επανέναρξη των μαθημάτων στα 5 δημοτικά που έκλεισαν μετά το σεισμό, σημείωσε ότι ήδη καταγράφονται οι προς διάθεση λυώμενες αίθουσες και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η εγκατάστασή τους.

 

Σχετικά Άρθρα