Χίος, Σάββατο 4 Ιουλίου

Γάμοι... κορωνοϊού εκτός Ιερών Ναών

Τετ, 06/05/2020 - 14:25
φωτο αρχείου

Γάμος την εποχή του... κορωνοϊού.

Αυτό θα μπορούνται να επικαλούνται οι μελλοντικοί νεόνυμφοι αφού τώρα θα μπορούν να παντρεύονται και εκτός Ιερών Ναών με τις ευλογίες της Εκκλησίας.

Έτσι με εγκύκλιο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και μόνο για φέτος επιτρέπει την κατ' εξαίρεση τέλεση των γάμων έξω από τους Ιερούς Ναούς για την ακρίβεια στις εισόδους αυτών, λόγω των έκτακτων μέτρων του κορωνοϊού.

Η σχετική εγκύκλιος γραμμένη σε... Εκκλησιαστική γλώσσα είναι η εξής.

Διά τοῦ παρόντος, γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι κατ' ἄκραν ἐκκλησιαστικήν οἰκονομίαν καί αὐστηρῶς μόνον δι' ἐφέτος, καί τοῦτο διά λόγους προκύψαντας ἐκ τῆς ἐνσκηψάσης πανδημίας τοῦ νέου covid 19, οἱ Γάμοι εἰς τούς Ἱερούς Ναούς δύνανται νά τελῶνται καί ἔξω, εἰς τήν εἴσοδον αὐτῶν, λαμβανομένων σχολαστικῶς ὅλων τῶν ἀπαραιτήτων ὑγειονομικῶν μέτρων (ἀπόστασις 1,5 μέτρου μεταξύ τῶν προσώπων, μέριμνα διά σταθμούς ἀντισηπτικῶν/ἀπολυμαντικῶν κ.λ.π. ).

Ἐν προκειμένῳ, ὁ Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος συνιστᾷ καί προτρέπει ὅπως οἱ ὁρίσαντες δι' ἐφέτος τήν τέλεσιν τοῦ Ἱεροῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου των μή ἀναβάλουν, ἀλλά τελοῦν αὐτό, ὥστε νά λαμβάνουν τήν Χάριν καί Εὐλογίαν τοῦ Θεοῦ,  μεταφέρουν δέ, σύν Θεῷ, κατά τό προσεχές ἔτος, εἰς τήν ἐπέτειον τοῦ Γάμου των, τήν ἐκπλήρωσιν τῶν λοιπῶν  κοινωνικῶν ὑποχρεώσεων (γαμήλιον τραπέζι, δῶρα κ.λ.π.).

Επί δέ τούτοις, ἐπικαλούμενοι ἐφ' ὑμᾶς τήν Χάριν τοῦ Ἀναστάντος Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ διατελοῦμεν μετ' εὐχῶν.

 

Σχετικά Άρθρα

25 – 26 Ιουλίου ο Πατριάρχης με το νέο Μητροπολίτη θα βρεθούν στην Τένεδο για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής
Παρ, 03/07/2020 - 17:49

Το Σάββατο, 18 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία της Ίμβρου, θα πραγματοποιηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μητροπολίτης Ίμβρου θα χοροστατήσει στον εσπερινό που θα τελεστεί στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Πατριάρχη.

Την Κυριακή, 19 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, θα προστεί της Θείας Λειτουργίας, που θα τελεστεί στις 8.30 το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό στην Παναγία, συμπροσευχομένου του Πατριάρχη.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 25 - 26 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου θα συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την επίσκεψή τυ στην Τένεδο για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Λέσβιος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, κατόπιν προτάσεως του Πατριάρχη, στις 9 του περασμένου Μαρτίου και από τις 17 Μαρτίου εγκαταστάθηκε στην Ίμβρο και ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε η επίσημη τελετή ενθρονίσεώς του για καταλληλότερο χρόνο, καθώς όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Ίμβρου «ήταν σημαντικότερη η εφαρμογή όλων των μέτρων προφύλαξης που υποδείκνυαν εκείνη την περίοδο οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές».

Πηγή: Tο Νησί