Το... χαρακάκι του καπετάνιου

Σαν χρονογράφημα από τον Δημήτρη Τσεσμετζή
Τρί, 30/11/2021 - 09:26

Ο Στέλιος Λίνας (ένας από τους καλύτερους μαγειροκαμαρώτους που είχα την τύχη να κάνω μαζί) που γιόρταζε προχθές, και του εύχομαι "Χρόνια πολλά και καλά", μας χάρισε μια από τις πιο ωραίες ατάκες που έχει πει ναυτικός!   

Φθάνοντας σε κάποιο λιμάνι, όταν έφερε ο σιψάλτης (τροφοδότης πλοίων) τα στόρια, είδε με έκπληξη ότι δεν ήρθαν αρκετά τρόφιμα.

Τα έβαλε με τον σιψάλτη, αλλά αυτός του έδειξε τη λίστα παραγγελίας που είχε από το γραφείο της εταιρείας και πράγματι δεν έγραφε τα τρόφιμα, κυρίως "φρέσκα" (ντομάτες, αγγούρια κ.λπ.) που είχε στη λίστα του, που έδωσε στον καπετάνιο για να τα παραγγείλει!      

Πάει στον -χιώτη- καπετάνιο και του παραπονιέται ότι δεν ήρθαν όλα τα τρόφιμα...   

"Τί λες ρε παιδάκι μου;!" κάνει τον απορημένο ο καπετάνιος, που επίτηδες είχε κόψει (για οικονομία) τα ζαρζαβατικά που -φυσικά- δεν είχαν έρθει, επειδή είδε στα ψυγεία ότι είχαν μείνει μερικές λίγο  "αρπαγμένες" ντομάτες, (σαν αυτές που οι νοικοκυρές βάζουν στο φαγητό, γιατί δεν κάνουν πιά για σαλάτα) αγγούρια κ.λπ., που ο Στέλιος κρατούσε με μεγάλο κόπο προσέχοντας συνεχώς τη θερμοκρασία και αλλάζοντας τους θέση, μην χαλάσουν τελείως, για να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που αργούσε να φέρει τα στόρια ο σιψάλτης... και να τα πετάξει αμέσως μόλις έρχονταν τα φρέσκα τρόφιμα. 

"Είσαι σίγουρος Στέλιο ότι μου τα έγραψες; Για φέρε τη λίστα που μου έδωσες γιατί τη δική μου την πέταξα..." συνεχίζει ο πονηρός και ολίγον τσίπης χιώτης, νομίζοντας ότι ο Στέλιος δεν θα έχει κρατήσει αντίτυπο!   

Του φέρνει ο Στέλιος το αντίτυπο της λίστας, και του δείχνει... "αυτό, εκείνο, ετούτο και αυτά δεν ήρθαν! Γιατί καπετάνιε μου; Μήπως τα έκοψε η εταιρεία, όπως τα 3 κιλά... σουσάμι, που με ρώτησαν,"τι θα το κάνω;" και τους είπα ειρωνικά, ότι "ταΐζω κάτι πουλάκια", αφού δεν ξέρουν ότι στο ψωμί που φτιάχνω καθημερινά βάζω και σουσάμι!    

"Όχι Στέλιο δεν φταίει το γραφείο, κανένας μας δεν φταίει. Φταίει το...  χαρακάκι!"   - "Ποιό χαρακάκι;" ρωτά απορημένος ο Στέλιος!    

"Χρησιμοποιώ ένα χαρακάκι για να μην κάνω λάθος τις γραμμές, και αυτό σκεπασε φαίνεται τις ντομάτες και τα άλλα...       

... Στην επόμενη λίστα τροφίμων, για το επόμενο πόρτο, που έδωσε ο Στέλιος στον καπετάνιο, έγραφε... Ντομάτες / Ντομάτες / Ντομάτες / Αγγούρια / Αγγούρια / Αγγούρια / κ.λπ. όλα γραμμένα εις τριπλούν!     

Ο καπετάνιος απορημένος ρωτάει τον Στέλιο, γιατί τα έγραψε όλα τρεις φορές; Για να πάρει την απάντηση...   

"Γιά το χαρακάκι! Όσο φαρδύ και νάναι μια ντομάτα θα τη δείς καπετάνιε...!"      

Το όνομα του καπετάνιου δεν το γράφω, γιατί εκείνος μπορεί να μην ντρέπονταν αλλά εγώ ντρέπομαι (σέβομαι) τα παιδιά του!    

Στη φωτογραφία ο Στέλιος, δεξιά φυσικά, (όπως βλέπετε τη φωτογραφία) και δίπλα του με τα μούσια, ο φίλος του καπτά Αλέκος Κούβακας, που ποτέ του δεν χρησιμοποίησε... χαρακάκι! 

Σε μια  φωτογραφία του 1976.

Σχετικά Άρθρα