Χίος, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου

Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι ανίκητη

Συγκέντρωση ασθενών στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 31/05/2017 - 16:37

Μαθαίνουμε για τη ασθένεια μας, δεν το κρύβουμε, κάνουμε παρέα μεταξύ μας και το παλεύουμε.

Αυτό είπαν σήμερα, Παγκόσμια ημέρα πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ντόπιοι ασθενείς, που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου τους Σταμάτης Κλουμάσης, η Αντιπρόεδρος Πόπη Κυκιανή και ο ιερέας Αντ. Τζιάκης εξήγησαν με την ευκαιρία κρατώντας και αυτοί πορτοκαλί μπαλόνια, ότι για την  ασθένεια τους χρειάζεται ενημέρωση και σωστή αντιμετώπιση. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μας είπαν δεν είναι κληρονομική, δεν είναι ψυχική ή νευρική διαταραχή, δεν είναι μεταδοτική και δεν είναι θανατηφόρα.

 

Συγκέντρωση ασθενών στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα - Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι ανίκητη

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 18/09/2018 - 16:42
Ηχητικό απόσπασμα:

Επιδιώκοντας την ενεργοποίηση κοινωνίας και φορέων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των θαλασσίων απορριμμάτων και εντάσσοντας τη Χίο στην όλη διαδικασία, προκειμένου εδώ να εφαρμοστεί πιλοτικά το εγχείρημα, συνεχίσονται οι δράσεις του προγράμματος "MELTEMI" το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Νικόλαο Στρεφτάρη, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, που είναι συντονιστής του προγράμματος ήδη έχουν γίνει οι πρώτες μετρήσεις θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες Λιθίου, Κώμης και Αποθήκας, ενώ 10-15 Οκτωβρίου ομάδα στελεχών τους θα μεταβεί στη Χίο στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων που θα αναπτυχθούν στα Γυμνάσια Βροντάδου και Καρδαμύλων.

Το "MELTEMI," (MarinE litter transnational LegislaTion EnhanceMent and Improvement), είναι ένα πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Balkan-Mediterranean, συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, που ως κύριο στόχο του έχει την ενίσχυση της διαχειριστικής ικανότητας των Αρχών και της Κοινωνίας στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων (Θ.Α.).

Μέσα από μια σειρά κοινών δράσεων που διεξάγονται σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο), το "MELTEMI" μελετά το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων σε επιλεγμένες περιοχές, εκπαιδεύει και καταρτίζει μικρούς και μεγάλους σχετικά με τις διαστάσεις και προεκτάσεις του προβλήματος και ενισχύει την διαχειριστική ικανότητα των Τοπικών φορέων στη λήψη στοχευμένων μέτρων προς την αντιμετώπισή του.

Εκτός από τη Χίο καταγραφές θαλασσίων απορριμμάτων γίνονται επίσης σε Βουλγαρία και Κύπρο. Από την  Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε έχει επιλεγεί η Χίος και πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες καταγραφής στις παραλίες Κώμης, Λιθίου και Αποθήκα με παράλληλη εναέρια αποτύπωσή τους (χρήση drone) καθώς και υποθαλάσσια καταγραφή τους (χρήση ROV) στις αντίστοιχες θαλάσσιες περιοχές. Ανάλογες καταγραφές, πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία (παράκτια περιοχή της Βάρνας) και στην Κύπρο ( χερσόνησο του Ακάμα και στην παραλία του Φάρου) ενώ στην Αλβανία πρόκειται να λάβουν χώρα στον κόλπο του Αυλώνα.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές δράσεις οι μαθητές των Γυμνασίων Βροντάδου και Καρδαμύλων, θα συμμετέχουν ενεργά στην αξιολόγηση των θαλασσίων απορριμμάτων μέσω δειγματοληψιών που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του Οκτώβρη με τη βοήθεια επιστημονικού προσωπικού από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, και το Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω του Πανεπιστημίου Πατρών. Τη διοργάνωση της δράσης MELTEMI@SCHOOL έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, σε συνεργασία με τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και τους Υπεύθυνους Καθηγητές του κάθε σχολείου, με τους οποίους η μέχρι σήμερα συνεργασία μας έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Τέλος, συναντήσεις (BLUE-CAFEs), με τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας, τους επαγγελματίες της περιοχής αλλά και τους τοπικούς φορείς, με σκοπό, την ενημέρωση τους σχετικά με το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων αλλά και τη συμμετοχή τους σε διαβούλευση για τη λήψη μέτρων μείωσης των Θ.Α., έχουν πραγματοποιηθεί σε Βουλγαρία και Κύπρο ενώ στην Ελλάδα, η πρώτη συνάντηση πρόκειται να λάβει χώρα στα μέσα του Οκτώβρη στη Χίο.

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, που θα έχουν μία επαναληψιμότητα στο επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, μια συνάντηση εργασίας και τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια (για κάθε χώρα) θα φέρουν σε επαφή και συνεργασία τους αρμόδιους τοπικούς φορείς με τους επιστήμονες του προγράμματος. Τελικός στόχος της παραπάνω διαδικασίας είναι η κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για την ορθή διαχείριση και μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Οδεύοντας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, αντιπρόσωποι των τοπικών φορέων των 4 χωρών θα συναντηθούν σε μια κοινή συνάντηση εργασίας, με σκοπό την ανταλλαγή προτάσεων και θέσεων σχετικά με προτεινόμενα μέτρα και δράσεις μείωσης των Θ.Α. Τελικός σκοπός είναι η δημιουργία ενός κοινού σχεδίου δράσης (Διακρατική Συνεργασία) που θα υιοθετηθεί και από τις 4 χώρες και θα οδηγήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος των Θ.Α. σε όλη την περιοχή.