Η ζωή στην ξενιτειά "με άλλο μάτι"

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΠΟΔΙΑΚΟΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΒΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕ Σ. ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ TV, ΑΠΟΨΕ 8 ΚΑΙ 12 ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Δευ, 16/05/2022 - 12:30
Ο Στέλιος Απόδιακος μιλάει για τα βιώματά του στην ξενιτειά στην Ευγενία Κώττη

Εμπειρίες και βιώματα ανθρώπων, συμπατριωτών μας που έφυγαν από τη Χίο κάτω από το βάρος των χρόνων των μνημονίων, αλλά και αναζητώντας νέες εμπειρίες μας μεταφέρει στην εκπομπή "Η επικαιρότητα με άλλο μάτι" σήμερα 8 και 12 το βράδυ στην «Αλήθεια TV», ο χιώτης διακοσμητής Στέλιος Απόδιακος.

Σε μια πρόσφατη ολιγοήμερη επίσκεψή του στη Χίο περιγράφει πώς μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση τον οδήγησε να εργαστεί σε μεγάλη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στη Σαουδική Αραβία. Μοιράζεται στην Ευγενία Κώττη, ενδιαφέρουσες, όχι πάντα εύκολες, εμπειρίες από τη ζωή σε μια χώρα με άλλο θρήσκευμα, εντελώς άλλη κουλτούρα και αυστηρή νομοθεσία.

Σε δεύτερο χρόνο, περιγράφει πώς άφησε την ηρεμία, τις ευωδιές του Κάμπου όπου ζούσε για να φτάσει να ζει και να εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Βέλγιο. Στην πόλη με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, την Αμβέρσα. Πολύ οικεία πόλη για τους ναυτικούς μας... Συγκρίνει τη ζωή, τους μισθούς, τη λειτουργία του κράτους, την κουλτούρα μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου και μέσα σε μια φράση δίνει την δική του άποψη: "Η Ελλάδα δεν είναι... Ευρώπη". Εννοώντας φυσικά τις μεγάλες διαφορές στην καθημερινότητα, στη δομή του Κράτους ακόμη και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται για παράδειγμα τα ΑμεΑ.

Στο τελευταίο ερώτημα "πώς είναι η μοναξιά στην ξενιτειά;" απαντά με μια γνώριμη στους Καμπούσους λέξη...: "ανταγιάντιστη". Ή αλλιώς μη διαχειρίσιμη, ανυπόφορη! Λίγο πριν φύγει, μετά τις διακοπές του Πάσχα που πέρασε στη Χίο, αναπόλησε τη ζωή εδώ, την επαφή με τους ανθρώπους και τον τράβηξε η εικόνα των περιβολιών του Κάμπου που έβλεπε έξω από το παραδοσιακό καμπούσικο σπίτι του. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής από το Βέλγιο στη γενέθλια γη, που τόσο αγαπά και έζησε, δημιούργησε, εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

Σχετικά Άρθρα