Ικανοποιημένοι από τον... αποκλεισμό τους σε Οινούσσες και Ψαρά

Οι Δήμαρχοι, Γ. Δανιήλ και Κ. Βρατσάνος, μιλούν για τη ζωή στα νησιά τους την εποχή του κορωνοϊού, για την ανάγκη υγειονομικής θωράκισης των περιοχών τους και τις οικονομικές πληγές που θα φανούν μετά το τέλος της κρίσης
Παρ, 10/04/2020 - 14:46

Οι κάτοικοι των μικρών νησιών μας - χρόνια τώρα - ζουν σε μια μορφή ιδιότυπης “καραντίνας”,  με την άρση της απομόνωσης να αποτελεί ένα από τα κύρια ζητούμενα των τοπικών κοινωνιών. Πως βιώνουν όμως σήμερα τις συνθήκες της πραγματικής - λόγω κορωνοϊού - καραντίνας; Πώς δέχονται τις αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των μετακινήσεων προς τα νησιά;

Απαντήσεις στα ερωτήματά  έδωσαν σήμερα, μέσω του Ράδιο “Αλήθεια” οι Δήμαρχοι Οινουσσών και Ψαρών, Γιώργος Δανιήλ και Κώστας Βρατσάνος, αντίστοιχα.

Έχει ενδιαφέρον βέβαια το γεγονός ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που ανακοινώθηκαν προ διημέρου για να μην σπεύσουν στα νησιά από το κέντρο εκδρομείς για το Πάσχα, όχι μόνο τους ικανοποιούν αλλά ήταν και ζητούμενο από μέρους τους, αφού μόνο έτσι μπορούν να κρατήσουν τον κορωνοϊό μακριά. 

Οι κάτοικοι των νησιών τους, όπως είπαν, έχουν εφαρμόσει στην πράξη την προτροπή των ειδικών και “Μένουν σπίτι”, ενώ οι μετακινήσεις, με τα πλωτά μέσα, στη Χίο γίνονται κυρίως για ιατρικούς λόγους. Όσο για τον εφοδιασμό των νησιών,  Οινούσσες και Ψαρά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Ένα ζήτημα από τα σημαντικά που αναδεικνύει η παρούσα κρίση είναι η ανάγκη για υγειονομική θωράκιση και των μικρών νησιών.

Οι Οινούσσες έχουν έναν μόνο αγροτικό γιατρό με το Δήμαρχο, Γιώργο Δανιήλ, να επισημαίνει ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένας μόνιμος παθολόγος, ενώ τα Ψαρά έχουν δύο αγροτικούς γιατρούς και 2 νοσηλεύτριες, με το Δήμαρχο, Κώστα Βρατσάνο να αναφέρει ότι παρά το έργο που προσφέρουν, δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν, θα έπρεπε να υπάρχει στο νησί γιατρός με μεγαλύτερη εμπειρία και ειδικότητα. Ο ίδιος ζήτησε και την ένταξη των Ψαρών στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", για την παροχή υπηρεσιών στους ηλικιωμένους.

Ένα δεύτερο ζητούμενο που έθεσαν οι δήμαρχοι, είναι οι οικονομικές πληγές που θα αφήσει πίσω της η παύση δραστηριοτήτων σε νησιά με οικονομίες μικρής κλίμακας, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού.

“Έχουμε κλειστά καταστήματα, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, τα θαλάσσια ταξί δεν έχουν αντικείμενο, ”, ανέφερε ο Γ. Δανιήλ και μίλησε για τις αλυσιδωτές συνέπειες που θα υπάρξουν για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από το κράτος, θέτοντας εκ νέου ο ίδιος το μέτρο π.χ. του μειωμένου ΦΠΑ, που δεν ισχύει στα νησιά τους.

Σχετικά Άρθρα