Χίος, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

Καταρα...μαράν

Το λιμάνι άδειο αλλά εμείς δεν είχαμε... πάρκινγκ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 10/05/2014 - 12:36

Από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου , άρχισαν να φθάνουν στο νησί μας μεγάλος αριθμός τούρκων για να παρακολουθήσουν τον φιλικό παιχνίδι Καρσίγιακα  Σμύρνης- Λαιλαπα, στο Φαφαλείιο Στάδιο Βρονταδου.

 Οι Τούρκοι  φίλαθλοι, που στην πλειοψηφία τους ήρθαν με το νεοδρομολογηθέν ταχύπλοο , με την είσοδο του πλοίο στο λιμάνι, φώναζαν συνθήματα  ενώ ένα μεγάλο πανό, με θέμα την φιλία των δυο λαών , στόλιζε την πλώρη του πλοίου.

 Η όμορφη όμως αυτή ατμόσφαιρα , δεν μπορούσε δυστυχώς να κρύψει τη «γύμνια» των υποδομών της Χίου , προκειμένου να υποδεχτεί όχι αυτή την φορά ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών ,αλλά ένα μεγαλύτερο πλοίο, τύπου Καταμαράν.

Ειδικότερα, όπως εξήγησαν μιλώντας στην Αλήθεια , τόσο ο Τούρκος  πλοιοκτήτης του ταχύπλοου, όσο και ο Χιώτης πράκτορας ,  ο χώρος πρόσδεσης του πλοίου μπροστά από το Τελωνείο, είναι μικρός με αποτέλεσμα για να δέσει το ταχύπλοο να πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα άλλα πλοία .

Οι υπάλληλοι του τελωνείου αλλά και του λιμενικού κατέβαλαν  κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουν τα πρόβλημα , να υποδεχτούν και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, όπως το πρόβλημα του χώρου του Τελωνείου, φαντάζει κάθε φορά ανυπέρβλητο, σκοντάφτοντας σε πολύ απλά πράγματα, που όμως η κλασσική ελληνική γραφειοκρατία τα κάνει να φαίνονται τεράστια. Να σημειώσουμε ότι οι εικόνες ανθρώπων που κατεβαίνουν μια τροχήλατη σκάλα , πάνω στην όποια μπαίνει μια ξύλινη παλέτα , προκειμένου να φτάσει στο σωστό ύψος για να πέσει ο καταπέλτης  μπορούν πολύ καλοπροαίρετα να χαρακτηριστούν απαράδεκτες.

 

 

Πέμ, 12/12/2019 - 16:22

Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του  Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη τη ήδη δυσχερή θέση που έχουν έρθει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με την ραγδαία αύξηση της ροής των προσφύγων/μεταναστών, εκ των οποίων εκτιμά ότι  ένα ελάχιστο ποσοστό είναι πραγματικά πρόσφυγες,  κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μία και μόνο δομή καταγραφής κι αυτή μικρή.

Αναλυτικά σημειώνει:

 

  • Τα νησιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος. Τα νησιά μας δέχονται το βάρος της υποδοχής, δεν μπορούν να δέχονται και το βάρος της φιλοξενίας, είτε μεταναστών είτε προσφύγων.

-     Όχι στις υφιστάμενες δομές – hot spot, αλλά μόνο σε μικρές δομές  πρώτης υποδοχής, καταγραφής και  ταυτοποίησης, κατόπιν σωστής χωροθέτησης.

-     Η Ελληνική Κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα πραγματικά αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών μας.

-     Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

-     Έλεγχος των Μ.Κ.Ο.

-     Τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα 10 ακριτικά νησιά μας, να μην σχετίζονται με το μεταναστευτικό.